Neuteroinnin eli steriloinnin/kastroinnin hyödyt

Published by
Min. lukemista

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Sterilointi ja kastrointi ovat arkikielen nimityksiä kirurgisille toimenpiteille jotka tekevät kissasta lisääntymiskyvyttömän. Lisäksi puhutaan neuteroinnista, joka tarkoittaa lääketieteellisesti samaa kuin kastraatio, eli sukurauhasten poistamista.

Jos sinulla on ulkokissa tai useita sisäkissoja, sinun tulisi vakavasti harkita kissasi neuterointia. Maailmassa on aivan liikaa kulkukissoja. Useimmat niistä päätyvät eläinsuojiin tai kadulle ja mikäli niitä ei adoptoida, ne lopetetaan tai ne kuolevat vammoihin, nälkään tai olosuhteiden pakosta.. 

Ellet suunnittele kasvatustoimintaa etkä ole varma, että löydät kodin joka pennulle (Naaraskissa voi synnyttää jopa 15-20 pentua vuodessa), on vastuullisinta neuteroida kissa. 

Neuteroinnin hyötyjä

Vaikka kissasi pysyisi sisätiloissa eikä eläisi vireän lisääntymiskumppanin kanssa, on neuterointi silti hyvä idea. Naaraskissan neuterointi estää munasarjasyövän ja vähentää dramaattisesti myös kohdunkaulan syövän riskiä. 

Se poistaa myös lukuisia epätoivottavia käyttäytymispiirteitä. Neuteroimaton naaras tulee kiimaan kolmesta neljään kertaa vuodessa. Näinä aikoina se saattaa naukua jatkuvasti tai pyrkiä pääsemään ulos asunnosta. Kun naaras tulee kiimaan useita kertoja ilman parittelua, sille voi kehittyä ongelmia kuten masennusta, anoreksiaa, ripulia ja oksentelua. Neuterointi poistaa kaikki kyseiset ongelmat. 

Urokset

Uroskissatkin hyötyvät suuresti neuteroinnista. Se poistaa kivessyövän riskin ja ehkäisee lukuisia käyttäytymispiirteitä, jotka voivat tehdä uroskissan omistamisen hankalaksi. Neuteroidut uroskissat ovat vähemmän reviiritietoisia, ne merkitsevät harvoin reviirejään virtsalla, eikä niiden virtsa haise läheskään yhtä voimakkaasti. Jos sinulla on kaksi uroskissaa, neuterointi vähentää huomattavasti niiden tappelualttiutta. Neuteroidut kissat ovat yleensä paljon säyseämpiä ja helpompia.

Leikkaus

Itse toimenpiteeseen valmistautuminen on samanlainen molemmille sukupuolille. Kissaa ei tule ruokkia noin 12 tuntiin ennen leikkausta. Kissa nukutetaan ja kytketään mahdollisesti valvontalaitteisiin komplikaatioiden estämiseksi. Sitten tehdään viilto ja poistetaan munasarjat kohtu tai kivekset. Sen jälkeen haava suljetaan tikeillä, jotka voidaan piilottaa sisäpuolelle. Kissa kotiutetaan samana päivänä.

Jälkihoito

Eläinlääkärisi voi laittaa kissallesi kaulurin, joka estää tikkien pureskelun. Kissaa tulee pitää silmällä ja varmistaa, ettei haavassa näy turpoamisen, repeämisen, verenvuodon tai märkimisen merkkejä. Mikäli jokin näistä oireista ilmenee, ota välittömästi yhteys eläinlääkäriisi. Yleensä kissa toipuu ongelmitta, ja eläinlääkäri voi poistaa tikit viikon tai kahden kuluttua leikkauksesta. Kissan toipumisaikana on tärkeää varmistaa että sillä on runsaasti vettä, puhdas peti ja mahdollisuus rentoutua rauhallisessa ympäristössä.  Kissan neuteroinnin parhaasta ajankohdasta käydään keskustelua. Useimmat eläinlääkärit suosittelevat toimenpidettä 6-9 kuukauden iässä. Kysy eläinlääkäriltäsi, mitä hän suosittelee sinun kissallesi.  

Sivuvaikutukset

Neuteroinnin jälkeen kissan hormonitasapaino muuttuu ja aineenvaihdunta hidastuu. Tämä lisää kissan taipumusta lihoa. Hill's™ Vet Essentials™ NeuteredCat™ -ruoka sisältää juuri oikean määrän kaloreita neuteroiduille kissoille. Lisäksi neuteroiduille kissoille muodostuu enemmän rasvaa ja vähemmän lihasmassaa kuin neuteroimattomille. Sen vuoksi Hill's™ Vet Essentials™ NeuteredCat™ -ruoka on valmistettu käyttäen ainutlaatuista Weight Management Formula (WMF) -reseptiä, johon kuuluu lysiiniä ja L-karnitiinia, jotka auttavat polttamaan rasvaa ja kehittämään lihaksia.

Virtsaongelmat ovat yleisiä kaikille kissoille, varsinkin neuteroinnin jälkeen. Hill's™ Vet Essentials™ NeuteredCat™ -ruoka on suunniteltu koostumukseltaan ja mineraalitasoltaan sellaiseksi, että virtsan pH-taso muodostuu sopivaksi vähentäen virtsakivien muodostumisriskiä ja ylläpitäen terveyttä.

Hill's™ Vet Essentials™ NeuteredCat™ -ruokaa on saatavana eläinlääkäriasemilla.

Liittyvät artikkelit

Liittyvät tuotteet

 • Hill's Science Plan FELINE ADULT URINARY HEALTH with CHICKEN

  <p><strong>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Urinary Health Sterilised Cat</strong> is formulated to support the health of your cat's urinary system for a longer, happier life.<br>With a unique Weight Management Formula that helps sterilised cats keep fit and healthy.</p>
 • Hill's™ Science Plan™ Feline Adult Sensitive Stomach & Skin Chicken

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Sensitive Stomach -sarjan tuotteet auttavat ruoansulatuksen toimintaa. Sisältää kliinisesti tutkittuja antioksidantteja, sekä erittäin helposti sulavaa proteiinia ja hellävaraisia kuituja ihanteellisessa suhteessa. Soveltuvat jokapäiväiseksi ravinnoksi.
 • Hill's™ Science Plan™ Feline Adult Optimal Care™ with Tuna

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna (tonnikala) on suunniteltu pitämään yllä ihanteellista kuntoa. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
 • Hill's SCIENCE PLAN ADULT CAT FOOD WITH LAMB

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult with Lamb (lammas) on suunniteltu pitämään yllä ihanteellista kuntoa. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.