Miksi kissaani kutittaa ja miksi se nuolee itseään niin paljon?

min luku

Oranssi kissa istuu omistajansa sylissä ja katselee valppaasti jotakin

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Kissat rakastavat hoitaa turkkiaan, ja on aivan normaalia, että ne hoitavat itseään jopa puolet valveillaoloajastaan! Jos kuitenkin huomaat, että kissasi ei yhtäkkiä tunnu tekevän juuri mitään muuta kuin nuolee itseään, se voi olla merkki ihoärsytyksestä tai kutinasta. On monia syitä siihen, miksi kissaasi voi alkaa kutista ja se alkaa raapia ja nuolla turkkiaan liikaa. Tässä artikkelissa tarkastelemme yleisimpiä kutinan syitä ja neuvomme, miten voit helpottaa kissasi oloa.

Yleisiä syitä kissojen kutinaan

  1. Loiset.  Kirput ovat ylivoimaisesti yleisin syy kissojen kutinaan ja liialliseen turkin nuolemiseen. Vaikka kissasi viettäisikin suurimman osan tai kaiken ajastaan sisätiloissa, se voi silti saada kirppuja, koska ne voivat kulkeutua sisään vaatteissamme. Kirput aiheuttavat yleensä eniten ärsytystä pään, kaulan ja hännän tyven ympärillä, joten jos huomaat, että kissa nuolee näitä alueita eniten, kirput voivat hyvinkin olla ongelmana. Kirput itse asiassa viettävät suurimman osan ajastaan muualla kuin kissan iholla, joten jokaista kissassa havaitsemaasi kirppua kohden talossa on vähintään sata muuta! Kaljuuntuneet laikut ja ruvet erityisesti mainitsemillamme alueilla ovat yleisiä, varsinkin jos kissasi on allerginen kirpuille. Näillä kissoilla jo yksi purema voi aiheuttaa allergisia reaktioita, voimakasta kutinaa ja ärsytystä.

    Myös muut loiset, kuten punkit, voivat olla satunnainen ongelma.

  2. Atooppinen ihottuma (atopia). Jotkut kissat ovat allergisia ympäristötekijöille, kuten siitepölylle, ruohoille ja pölypunkeille, ja ne saattavat kärsiä samanaikaisesti useista eri allergioista. Siitepölyn ja kasvien suhteen saatat huomata, että kissasi on huonommassa kunnossa tiettyinä vuodenaikoina.

  3. Ruoka-aineallergiat. Aivan kuten atopia, myös ruoka-aineallergiat voivat aiheuttaa ihoärsytystä ja kutinaa. Yleisimmät kissojen ruoka-aineallergiat aiheuttavat naudanliha, kala, kana ja maitotuotteet.

     

  4. Ihoinfektio. Ihotulehdukset eivät ole kovin yleisiä kissoilla, ja ne ovat usein toissijaisia muihin syihin verrattuna. Jos kissasi on esimerkiksi raapinut ja nuollut turkkiaan niin paljon, että sen iho on vaurioitunut, sen suusta ja iholta peräisin olevat bakteerit voivat tunkeutua ihoon ja aiheuttaa tulehduksen ihon syvemmissä kerroksissa. Tästä saattaa kehittyä kutinan ja raapimisen noidankehä.

  5. Stressi. Stressi on todella merkittävä syy kissojen liialliseen nuolemiseen ja karvanlähtöön, ja se voidaan helposti sekoittaa todelliseen iho-ongelmaan. Yleensä tällaisesta nuolemisesta johtuva karvanlähtö ei aiheuta ihovaurioita samalla tavalla kuin allergioiden aiheuttama voimakas kutina.

Miten voit vähentää kissasi stressiä?

Loistorjunnan pitäminen ajan tasalla on ensimmäinen asia, josta on tärkeä pitää huoli. Jos voit estää kirppujen ja muiden loisten lisääntymisen, olet askeleen edellä.

Jos huomaat ongelmia, kuten liiallista nuolemista tai raapimista, on parasta kääntyä eläinlääkärin puoleen, ja mieluummin hyvissä ajoin. Kissasi saama hoito vaihtelee ärsytyksen syyn mukaan, ja eläinlääkäri voi myös haluta tehdä ruoaneliminointikokeiluja allergioiden poissulkemiseksi muiden testien ohella. Iho-oireiden tapauksessa ruokakokeiluja saatetaan joutua jatkamaan 8–12 viikkoa. Jos stressi osoittautuu liiallisen nuolemisen syyksi, eläinlääkäri voi antaa sinulle hyviä vinkkejä stressin vähentämiseksi kotona ja mahdollisten konfliktien välttämiseksi muiden kissojen kanssa.

Iho-ongelmia voi olla vaikea diagnosoida, joten mitä nopeammin eläinlääkäri pääsee aloittamaan tutkimukset, sitä nopeammin kissasi saa helpotusta ikävään kutinaansa.

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA