Miksi kissa ei käytä hiekka-astiaa

Published by
Min. lukemista

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Jos kissasi on muuttanut wc-tapojaan eikä suostu käyttämään hiekkalaatikkoa, siihen on yleensä selkeä syy, vaikka kissa olisikin nyt alkanut käymään asioillaan jossain muulla talossa.

Tässä yleisimmät syyt ja muutamia ratkaisukeinoja:

Likainen hiekkalaatikko:
Kissat eivät halua käyttää laatikkoa jos sen on hyvin sotkuinen. Hiekkalaatikot pitäisi puhdistaa kunnolla parin päivän välein ja niihin tulisi kaataa päivittäin uutta hiekkaa sen jälkeen kun jätökset ja kokkareet on poistettu.

Hiekkalaatikon välttely:
Hajustettu hiekka, deodorantit tai voimakastuoksuiset puhdistusaineet saattavat karkottaa hajuille herkän kissan hiekka-astialta. Käytä mietoa pesuainetta ja kuumaa vettä tai erityisesti hiekkalaatikon puhdistamiseen soveltuvaa ainetta. Kun kissat opettelevat käyttämään laatikkoa, niiden tarvitsee ensin vakiinnuttaa se omaksi tarpeidentekopaikakseen ja liian usein siivoaminen saattaa heikentää mielleyhtymää.

Vääränlainen hiekka:
Hiekan koostumuksen tai tyypin vaihtaminen saattaa saada kissan karttamaan laatikon käyttöä. Kova puupuristepelletti sopii kissanpennuille, mutta kun kissat tulevat painavammiksi, jotkut niistä kieltäytyvät kävelemästä epämukavilla pinnoilla. Kissat pitävät enemmän hienojakoisesta hajustamattomasta hiekasta, joka on pehmeää koostumukseltaan. Jos haluat vaihtaa käyttämäsi hiekan tyyppiä, sekoita uutta hiekkaa vähitellen vanhan sekaan nähdäksesi miten kissa reagoi.

Hiekkalaatikon sijainti:
Jos laatikko on sijoitettu avoimeen tilaan, jossa koira, lapset tai toiset kissat voivat häiritä kissaa, se saattaa tuntea olonsa haavoittuvaiseksi, eikä käytä astiaa. Sen sijaan se ehkä etsii turvallisemman paikan television takaa. Kissat saattavat vältellä hiekka-astian käyttöä, jos se on meluisan pesukoneen tai rämisevän kuivausrummun vieressä. Laita laatikko rauhalliseen nurkkaan, jossa kissan ei tarvitse vahtia kuin yhtä tai kahta suuntaa, mieluummin kuin aukeaan paikkaan tai kulkureitin varrelle. Ruuan laittaminen hiekkalaatikon viereen saa kissan myös karttamaan sitä, joten sijoita ruokakupit jonnekin muualle.

Hiekkalaatikon tyyppi:
Jotkut kissat pitävät enemmän kannellisesta astiasta, kun taas toiset suosivat avointa, koska se tarjoaa enemmän pakovaihtoehtoja. Jos normaalisti käytät avointa laatikkoa, voi olla hyvä idea ostaa yksi kannellinen astia tai päinvastoin. Ylösalaisin käännetty pahvilaatikko, josta on yksi sivu leikattu pois tai huolellisesti asetellut huonekasvit tarjoavat vaadittavaa yksityisyyttä. Joissakin kannellisissa hiekka-astioissa on luukku sisäänkäynnillä mikä saattaa olla yksi häiriötekijä liikaa epävarmemmalle kissalle.

Huonot mielleyhtymät:
Joskus kissa kieltäytyy käymästä laatikolla, koska se on kokenut jotakin epämiellyttävää siellä. Lääkkeen antaminen tai kissan koskettaminen voivat riittää huonon mielleyhtymän syntymiseen. Laatikon sijoittaminen uuteen, hiljaiseen paikkaan saattaa auttaa.

Varhainen kouluttaminen:
Kissanpennut tekevät usein tarpeensa kotiin, kun ne ovat pieniä ja jos ne päästetään heti vapaana kiertelemään talossa. Kun kissanpennut ensi kerran tulevat uuteen kotiinsa, niillä on takanaan vain muutama viikko emolta saamaansa tarpeidenteko-opetusta. Niiden virtsarakon ja suolen hallintakyky eivät ole niin kehittyneitä kuin aikuisella, joten on tärkeää että kissanpentu pääsee milloin tahansa helposti hiekka-astialle. On suositeltavaa sulkea pentu aluksi yhteen huoneeseen ja parin viikon jälkeen lisäämällä ajanjaksoja, jolloin se voi tutkia muita tiloja. Joka kerta kun kissanpentu käyttää laatikkoa, siitä samalla vakiintuu sille tapa, joka pysyy koko sen elämän ajan.

Jos tarvitset lisää neuvoja tai apua kissasi kanssa, ole hyvä ja ota yhteyttä paikalliseen eläinlääkäriin tai eläintenhoitajaan, he osaavat neuvoa sinua eteenpäin.

Liittyvät artikkelit

Liittyvät tuotteet