Kissankakka: Käytännön opas

Julkaisija
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Kissojen omistajana hiekkalaatikon siivoaminen ei ehkä ole yksi lempipuuhistasi (ja jos se on, meillä on paljon hiekkalaatikoita saatavilla!). Kissan kakan värin ja muodon tarkistaminen on yksi keino havaita merkkejä mahdollisista terveysongelmista.

Useimmat kissat kakkaavat vähintään kerran päivässä, ja kissan uloste on hyvä merkki kissasi terveydentilasta. Se voi kertoa, onko kissalla stressiä tai jokin piilevä sairaus, tai jos kissanruoka ei sovi sille.

Perehtymällä siihen, miltä hyvä kakka näyttää, voit varmistaa, että tunnistat, milloin uloste on epänormaalia. Monilla omistajilla ei kuitenkaan ole hiekkalaatikkoa, eivätkä he käytännössä koskaan näe kissojensa kakkaa, koska kissat käyvät tarpeillaan ulkona. Jos näin on, voit silti tarkkailla, onko kissasi ulkoiluväleissä muutoksia tai huomaatko sen takapään ympärillä pehmeää tai löysää kakkaa. Jos epäilet ongelmia, voit tarjota kissalle hiekkalaatikkoa tarkistaaksesi asian.

Terve vs. epäterve kissankakka: Mihin kiinnittää huomiota

Terve kakka on yleensä muovailtavaa (kuin muovailuvaha: ei liian pehmeää eikä liian kovaa). Tätä pidetään kakan standardina, ja se on merkki siitä, että kissasi ulostaa normaalisti. Terve uloste on väriltään tummanruskeaa, mutta ei liian tummaa, sillä mustahko uloste voi olla merkki verestä ulosteessa. Liian kevyt kakka voi myös viitata vakavampaan ongelmaan, kuten maksasairauteen, sillä se voi olla merkki sappitiehyen tukkeutumisesta, kertoo Merck MSD Veterinary Manual.

Pieniä, kovia kakkapalloja pidetään epänormaaleina, koska ne voivat olla merkki ummetuksesta. Tämä on vakava ongelma kissoille, koska se voi viitata vaikeisiin terveysongelmiin, kuten neurologisiin tai metabolisiin tiloihin tai paksusuolen tukkeutumiseen, toteaa International Cat Care (ICC) He lisäävät, että ummetus voi olla myös merkki siitä, että kissallasi on nestehukka. Sinun on ehdottomasti otettava yhteyttä eläinlääkäriin, jos kissasi ulostaa pieniä, kovia ulostepalloja.

Harmaa kissa nukkuu ruskean nahkasohvan reunalla.

Myös pehmeään tai löysään, muodottomaan ulosteeseen kannattaa kiinnittää huomiota. Kissan ripuli johtuu monista eri syistä, bakteeri-infektioista suolistoloisiin ja ruoka-intoleranssiin. Jos et katso tarkkaan, voit erehtyä luulemaan juoksevaa ulostetta virtsaksi. Varmista, että katsot aina tarkkaan, mitä kauhot hiekkalaatikosta, tai käytä kertakäyttökäsineitä kakan koostumuksen tarkistamiseen.

Kaikesta epätavallisesta kissankakasta ei tarvitse huolestua, mutta se vaatii huolellista tarkkailua. PDSA: n mukaan on tavallista, että kissat saavat ripulia esimerkiksi ruokavaliomuutoksen jälkeen. Jos tällainen uloste kuitenkin jatkuu yli 24 tuntia tai siihen liittyy oksentelua, velttoutta tai verisiä ulosteita, sinun on syytä viedä kissasi eläinlääkäriin. On aina parasta tarkistaa asiat varmuuden vuoksi.


Kissan ulostenäytteiden valmistelu

Eläinlääkäri pyytää jokaisen vuositarkastuksen yhteydessä ulostenäytettä, jotta uloste voidaan tutkia laboratoriossa. Näytteet on parasta kerätä hyväksyttyihin muovisiin näyteastioihin, joita saat eläinlääkärisi vastaanotolta. Voit noutaa muoviastian vastaanotolta ennen tapaamista tai ostaa sellaisen verkosta tai lemmikkieläintarvikekaupasta. Muista, että laboratorio tarvitsee tuoreen näytteen, joten on tärkeää, että otat näytteen hiekkalaatikosta vasta sinä päivänä, kun viet sen eläinlääkärille. Kun olet kauhonut ulosteen hyväksyttyyn muoviseen näyteastiaan, säilytä se kylmässä, jos mahdollista, ja muista merkitä muistiin keräyspäivä ja -aika, jotta eläinlääkärin vastaanotolla on tarkat tiedot.

Useita kissoja, useita tarkastuksia

Jos sinulla on useampi kuin yksi kissa, sinun ei välttämättä tarvitse ottaa näytettä jokaiselta erikseen, ellei eläinlääkäri nimenomaan pyydä sinua tekemään niin. Jos kuitenkin löydät veristä ulostetta, sinun on luultavasti valvottava hiekkalaatikkoa selvittääksesi, minkä kissan terveysongelmista on kyse. Jos yksi kissa on sairas, muutkin kissat saattavat olla. Jos huomaat jonkin kissan olevan vakavasti sairas, yritä eristää se omalle hiekkalaatikolle, kunnes voit viedä sen eläinlääkärille.

Usko tai älä, kissasi uloste voi kertoa paljon sen hyvinvoinnista. Sisällyttämällä ulostetarkastuksen päivittäiseen hiekkalaatikon siivousrutiiniin voit auttaa kissaasi pysymään huippukunnossa ja tarjota sille puhtaan ja terveellisen ympäristön.

Tietoja kirjoittajasta

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien on kirjoittaja, äiti ja pitkäaikainen kissanomistaja, jolla on kaksi venäjänsinistä kissaa. Hänen tekstejään on luettavissa myös Care.com, What to Expect ja Fit Pregnancy -sivuilla, joilla hän kirjoittaa lemmikkieläimistä, raskaudesta ja perhe-elämästä. Instagramissa ja Twitterissä hänet löytää nimellä @brovelliobrien.

 

Arvioinut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ja Tri Emma Milne