Kissankakka: Kattava opas

Published by
Min. lukemista

Harva kissanomistaja nauttii erityisemmin hiekkalaatikon tyhjentämisestä, mutta tiesitkö, että kissankakan värin ja muodon tarkistaminen on yksi tärkeimmistä tavoista, jolla voit tarkkailla kissaystäväsi terveyttä?

Useimmat kissat ulostavat vähintään kerran päivässä ja ulosteen laatu kuvastaa kissan kokonaisterveyttä hyvin. Voit nähdä, kärsiikö kissasi tukoksesta tai piilevästä sairaudesta tai havaita, jos kissanruoka pitäisi vaihtaa toiseen.

Tutustumalla siihen, miltä ”hyvä kakka” näyttää, tunnistat epänormaalin ulosteen tarvittaessa.

Normaali ja epänormaali kissankakka: Tarkkaile näitä

Terveen kissan kakka on yleensä taipuisaa (kuin muovailuvahaa, ei liian kovaa tai pehmeää) ja muodoltaan pötkömäistä. Ihanteellinen kakka täyttää nämä vaatimukset: Kissasi ulostaa normaalisti. Normaali uloste on väriltään tummanruskeaa, muttei liian tumman, sillä mustaan vivahtava väri voi olla merkki verestä ulosteessa. PetWaven mukaan myös liian vaalea kakka voi viitata maksasairauden tapaiseen vakavampaan ongelmaan, sillä se saattaa olla merkki sappitien tukoksesta.

Pieniä ja kovia kakkapalloja pidetään poikkeuksellisina ja epänormaalina, sillä ne voivat olla merkki ummetuksesta. International Cat Care kehottaa ottamaan kissojen ummetuksen aina vakavasti, sillä se voi olla merkki vakavista neurologisista tai aineenvaihduntaongelmista tai paksusuolen tukoksesta. Kissan ummetus voi olla myös nestehukan merkki, sanoo Wag!. Jos kissa ulostaa pieniä, kovia ulostepalloja, ota ehdottomasti yhteyttä eläinlääkäriin.

Gray cat sleeping on the edge of a brown leather sofa.

Tarkkaile hiekkalaatikkoa myös muodottomien, pehmeiden tai nestemäisten ulosteiden varalta. Kissojen ripuli voi johtua useista syistä kuten bakteeritulehduksesta, suolistoloisista tai ruokayliherkkyydestä. Nestemäistä ulostetta voi luulla virtsaksi, ellei ole tarkkana. Syynää kauhaan nostamasi ulosteet aina tarkasti tai tunnustele niiden koostumusta kertakäyttöhanskat kädessä.

Poikkeavasta kissankakasta ei aina tarvitse hätääntyä, mutta tilannetta kannattaa tarkkailla. Cornell Feline Health Center huomauttaa, että kissa saattaa kärsiä ripulista päivän tai parin ajan ruokavaliomuutoksen tai stressaavan automatkan jäljiltä. Jos nämä ulosteongelmat kuitenkin jatkuvat yli kahden päivän ajan tai niihin liittyy ”heikkoa ruokahalua, velttoutta tai oksentelua”, vie kissa heti eläinlääkäriin, painottaa tohtori Richard Goldstein Cornellin yliopistosta. On parempi pelata varman päälle.

Kissan ulostenäytteiden kerääminen

Eläinlääkärisi pyytää vuositarkastuksen yhteydessä toimittamaan ulostenäytteen, jotta se voidaan arvioida laboratoriossa. Näytteet on paras toimittaa hyväksytyissä muoviastioissa, jollaisia saat eläinlääkäriltäsi. Voit myös hakea astian vastaanotolta juuri ennen käyntiä tai ostaa sellaisen verkosta tai lemmikkitarvikeliikkeestä. Muista vain seuraavat asiat: Laboratorio tarvitsee tuoreen näytteen, joten uloste tulee kerätä hiekkalaatikosta vasta samana päivänä, kun viet sen eläinlääkärille. Kun olet tipauttanut ulosteen vaatimusten mukaiseen muoviseen näyteastiaan, säilytä sitä mahdollisuuksien mukaan kylmässä ja merkitse muistiin näytteenottopäivä ja -aika, jotta eläinlääkärillä on käytössään oikeat tiedot.

Monta kissaa

Jos sinulla on useampia kissoja, sinun ei välttämättä tarvitse kerätä näytettä kultakin kissalta erikseen, ellei eläinlääkäri sitä nimenomaisesti pyydä. Mutta jos havaitset ulosteessa verta, sinun on luultavasti seurattava hiekkalaatikkotoimituksia selvittääksesi, millä kissalla saattaa olla terveysongelma. Jos yksi kissa on sairas, muutkin tietysti saattavat olla. Jos havaitset yhdellä kissalla vakavia terveysongelmia, yritä eristää kissa omalle hiekkalaatikolleen, kunnes pääsette eläinlääkärille.

Usko tai älä, uloste voi kertoa paljon kissan hyvinvoinnista. Tekemällä ulostetarkastuksesta osan päivittäistä hiekkalaatikon siivousrutiinia voit auttaa pitämään kissasi hyvässä kunnossa ja tarjota kissoillesi siistin ja terveellisen ympäristön.

Contributor Bio

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O’Brien on toimittaja, äiti ja pitkäaikainen kissanomistaja, jonka kaksi venäjänsinistä ovat talon valtiaat. Hänen tekstejään ovat julkaisseet myös Care.com, What to Expect sekä Fit Pregnancy, joille hän kirjoittaa lemmikeistä, raskaudesta ja perhe-elämästä. Hän on löydettävissä ja seurattavissa Instagramissa ja Twitterissä tunnuksella @brovelliobrien.