Pahoinvointisuus ja ripuli: Onko kyseessä hätätilanne?

Julkaisija
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Oksenteleeko kissasi? Oletko huomannut kakan värin tai koostumuksen muuttuneen? Pahoinvointisuus ja ripuli ovat melko yleisiä lemmikkieläimillä, ja ne voivat johtua monista syistä. Usein ei ole mitään syytä huoleen, sillä lemmikit ovat saattaneet syödä jotain epäsopivaa tai sairastua johonkin pöpöön, kuten mekin. Vaikka useimmat tapaukset rauhoittuvat itsestään, on silti syytä olla tarkkaavainen, sillä joskus vaivat voivat olla merkki huolestuttavammasta tilasta. Erityisesti oksentelu voi aiheuttaa nopeaa nestehukkaa. Seuraavassa muutamia ohjeita, joiden avulla päättää, tarvitseeko lemmikkisi pahoinvointisuus tai ripuli eläinlääkärin hoitoa.

Miten toimia

Jos kissasi oksentelee, ensimmäiseksi on lopetettava sen ruokinta ja varmistettava, että sen saatavilla on runsaasti raikasta vettä. Jos kissasi jatkaa oksentelua yli 8 tunnin ajan tai se oksentelee hyvin usein, ota yhteys eläinlääkäriin. Jos kissallasi on ripuli, ruokintaa ei yleensä tarvitse lopettaa. Itsestään hoituva ripuli rauhoittuu yleensä 2—3 päivässä. On kuitenkin tilanteita, joissa sinun ei pitäisi odottaa 24 tuntia ennen kuin otat yhteyttä eläinlääkäriin.

Soita eläinlääkärille, jos...

  • kissasi on hyvin nuori tai hyvin vanha (koska ne voivat kuivua hyvin nopeasti)
  • kissallasi on jokin olemassa oleva sairaus, kuten diabetes
  • kissasi on lääkityksellä. Kysy voiko lääkityksen lopettaa tai pitääkö se lopettaa, kun lemmikkisi voi pahoin
  • näet verta oksennuksessa tai ripulissa tai jos uloste on mustaa ja tervamaista
  • kissasi näyttää hyvin onnettomalta, masentuneelta tai sen ikenet tuntuvat kuivilta ja tahmeilta
  • Jos kissasi vatsa näyttää rauhoittuvan 24 tunnin kuluessa ja tarvitset neuvoja siitä, mitä syöttää sille seuraavaksi, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Eläinlääkärit suosittelevat usein erikoisvalmisteista ruokaa, kuten Hill's Prescription Diet i/d, sen sijaan, että kissasi palaisi välittömästi normaaliin ruokaansa.

Viimeinen neuvo — soita eläinlääkärillesi, ennen kuin viet pahoivoivan kissasi vastaanotolle. He voivat pyytää sinua odottamaan eri odotustilassa, jos he epäilevät, että kissasi tila voi olla tarttuva.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet