Tietoa virtsatietulehduksesa

$authorText
$readingTime

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Kissa ei osaa kertoa sinulle, jos sillä on kelju olo, joten sinun on pidettävä sen terveydentilaa silmällä. Yksi terveysongelma voi olla alempien virtsateiden tulehdus (FLUTD), jonka mahdollisia oireita ovat:

  • Virtsaamiseen liittyvä kipu - pidättäminen, surkea naukuminen tai muu ilmiselvä vaiva.
  • Käyttäytymisen muuttuminen - virtsaaminen useammin (virtsamäärän väheneminen), virtsan karkaaminen tai virtsaaminen epätavallisiin paikkoihin.
  • Verta virtsassa - näkyy vaaleanpunaisina läikkinä hiekkalaatikossa.

Tällaisten oireiden esiintyessä vie kissa eläinlääkärille. FLUTD voi olla kivulias ja hoitamattomana jopa hengenvaarallinen, koska virtsakivet voivat aiheuttaa tukoksen.

Kissan hoitaminen kuntoon

FLUTD:ia on useimmiten helppo hoitaa ja kissasi paranee nopeasti. Vie kissa eläinlääkärille, jos epäilet sillä olevan yllä mainittujen kaltaisia oireita. Eläinlääkäri saattaa tehdä yksinkertaisen virtsakokeen (tai pyytää, että tuot tuoretta kissan virtsaa mukanasi vastaanotolle). Sen jälkeen lääkäri tekee diagnoosin ja määrää hoidon, johon kuuluu antibiootteja ja ruokavalion muutos.


Ravinnolla voi olla myös merkitystä

Eläinlääkäri voi kehottaa antamaan kissalle ruokaa, joka on kehitetty varta vasten auttamaan toipumista FLUTD:n aiheuttamista vaivoista. Virtsarakko- ja munuaisongelmien aiheuttamien vaivojen lievitykseen on olemassa omia ruokia, kuten Hill's Prescription Feline c/d ja Feline k/d, jotka on tarkoitettu täysikasvuisille kissoille. Erityisruualla kissan toipuminen voi vauhdittua merkittävästi. Kysy eläinlääkäriltäsi neuvoa ruokavalion suunnittelussa.

Kissan saaman nestemäärän lisääminen

Yksi parhaista keinoista ehkäistä FLUTD:a on saada kissa juomaan enemmän. Tässä muutamia vinkkejä:

  • Jätä eri puolille taloa vesikuppeja.
  • Käytä isompia vesikuppeja. Kissan viikset ovat erittäin herkkiä, ja jotkut kissat eivät juo kupista jos viikset koskevat kupin reunoihin.
  • Täytä vesikupit täyteen. Kissoja kiehtoo oma peilikuva. Jos ne näkevät peilikuvansa vesikupista, ne saattavat juoda enemmän.
  • Varmista, ettei veden maku ole muuttunut. Kissan makuaisti on hyvin tarkka ja se saattaa suuttua jos vesi maistuu yhtäkkiä erilaiselta. Näin voi käydä mm. kun muutat toiseen asuntoon.

Kissaa on hyvä opettaa juomaan enemmän, mutta WC-pöntöstä juominen ei ole hyvä tapa. Pöntön puhdistukseen käytettävät aineet voivat olla hyväksi muutoin, mutta eivät kissallesi!

Liittyvät artikkelit