Piereskelevätkö kissat?

Julkaisija
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Piereskelevätkö kissat? Vaikka kissan pierut eivät välttämättä olekaan paras aihe illallispöydässä, lemmikkieläinten omistajien on tärkeää oppia niistä.

Kuten muutkin ruoansulatuskanavan toiminnot, ilmavaivat (pierut) ovat luonnollinen ilmiö eläimillä. Vaikka hienostuneet kissat eivät päästelisikään pieruja yhtä usein (tai yhtä äänekkäästi) kuin koirat ja ihmiset, ne silti piereskelevät. Liialliset ilmavaivat voi olla merkki ruoansulatusongelmista, kuten ripulista tai löysästä kakasta. Koska monet kissat käyvät tarpeillaan ulkona, joskus liialliset ilmavaivat voivat olla selvin merkki siitä, että jokin on pielessä.

Miksi kissat piereskelevät?

Ilmavaivat johtuvat yleensä kaasun kertymisestä ruoansulatuskanavaan ja sen poistumisesta elimistöstä. Useimmissa tapauksissa kissan ilmavaivat ovat normaaleja. Ylimääräisiä ilmavaivoja voi kuitenkin syntyä, jos kissa nielee liikaa ilmaa.

rentoutunut-kissa-sohvalla
Myös ruoka-aineallergiat tai -yliherkkyydet voivat vaikuttaa liialliseen ilmavaivojen muodostumiseen. Itse asiassa ruokaa pidetään yhtenä kissan pierujen tärkeimmistä syistä. Maailman pieneläinlääkäriliiton (WSAVA) ravitsemusohjeissa ilmavaivoja pidetään "muuttuneena ruoansulatuskanavan toimintana" ja ne on sisällytetty yleisluonteiseen "ravitsemusseulonnan riskitekijöiden" tarkistuslistaan eläinlääkärien ravitsemusarviointia varten. WSAVA:n ravitsemusarvioinnissa on otettu huomioon "välipalat, herkut, ihmisruoan tähteet, lääkkeiden antamiseen käytettävät elintarvikkeet ja ravintolisät" – periaatteessa kaikki, mitä kissasi laittaa suuhunsa.

Ruoka ja kissan pierut

Oikeanlasien kissanruoan valitseminen kissallesi on ensimmäinen hyvä askel niiden ilmavaivojen hallintaan. Tarjoa ruokaa, joka sisältää tarvittavia vitamiineja ja kivennäisaineita ja joka sopii lemmikkisi kokoon, ikään ja aktiivisuustasoon. Esimerkiksi kuidut ovat hyväksi kissan ruoansulatuskanavalle, mutta tietyt kuidut voivat aiheuttaa liiallista kaasun muodostumista. Tietyissä tapauksissa eläinlääkäri voi suositella terapeuttista kissanruokaa, joka on suunniteltu erityisesti kissojen ruoansulatuksen kannalta.

Kissan pierut ovat myös yksi syy siihen, miksi kissalle ei yleensä pidä antaa ihmisten ruokaa. Vaikka kissasi voi maistella jonkin verran ihmisruokaa, on silti parasta tukeutua nelijalkaiselle ystävällesi suunniteltuun ruokaan, kuten RSPCA korostaa. Useimmat ihmisten ruoat eivät vastaa kissan ravitsemuksellisia tarpeita, ja jotkin ruoat voivat olla jopa myrkyllisiä kissoille.

Ota aina yhteyttä eläinlääkäriin, ennen kuin syötät kissallesi ihmisten ruokaa varmistaaksesi, että se on turvallista. Pidä nämä herkut myös minimissä.

Ilmavaivat ja terveysongelmat

Harvoissa tapauksissa kissan ilmavaivat voivat johtua vakavasta sairaudesta, kuten Tritrichomonas foetus -alkueläimen aiheuttamasta taudista. Liverpoolin yliopiston mukaan kissoilla, joilla on tämä suolistoloinen, ilmavaivoihin voi liittyä "pahanhajuista" ripulia. Jos kissallasi on muita merkkejä ruoansulatuskanavan häiriöistä, kuten ripulia ja oksentelua, ja sen pierut haisevat voimakkaasti, vie se heti eläinlääkäriin, jotta eläinlääkäri voi tarkistaa, onko kyseessä jokin piilevä terveysongelma.

Useimmista kissan pieruista ei tarvitse huolestua. Ne eivät päästele pieruja usein, ja kun niin tapahtuu, ne ovat luultavasti yhtä yllättyneitä kuin sinä. Kissat ovat hienostuneita olentoja, joten et aina kuule tai haista niiden pieruja, sillä ne ovat useimmiten hajuttomia, aivan yhtä siroja ja hienovaraisia kuin kissasi.

Useimmiten pieru on vain pieru. Jos sinulla on kuitenkin huolenaiheita, keskustele eläinlääkärisi kanssa. Eläinlääkäri voi myös antaa suosituksia laadukkaasta kissanruoasta, jotta voit varmistaa, että ruokit asianmukaisesti kissasi ruoansulatuskanavan terveyttä.

Tietoja kirjoittajasta

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien on kirjoittaja, äiti ja pitkäaikainen kissanomistaja, jolla on kaksi venäjänsinistä kissaa. Hänen tekstejään on luettavissa myös Care.com, What to Expect ja Fit Pregnancy -sivuilla, joilla hän kirjoittaa lemmikkieläimistä, raskaudesta ja perhe-elämästä. Instagramissa ja Twitterissä hänet löytää nimellä @brovelliobrien.

 

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ja Tri Emma Milne BVSc FRCVS

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • Hill's Science Plan ADULT CAT FOOD with CHICKEN

  <P>™Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken™ -ruoka on kehitetty tukemaan kissan optimaalista hyvinvointia. Se sisältää kliinisesti vaikuttavaksi todettuja antioksidantteja, puhdasta proteiinia ja runsaasti omega-3-rasvahappoja.</P> <P><BR><B>
  Buy Now »
 • Hill's VET ESSENTIALS Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT Kitten -kuivaruoka,

  <P>Vain eläinlääkäriklinikoilta. Edistyksellistä ravintoa terveeseen kasvuun ja kehitykseen sekä vahvistamaan immuunijärjestelmää. Sisältää runsaasti kliinisesti vaikuttavaksi todistettuja antioksidantteja ja DHA:ta. <BR><BR><B>
  Buy Now »
 • Hill's™ Science Plan™ Sterilised Cat Young Adult Chicken

  Kastroiduilla kissoilla on kolminkertainen todennäköisyys saada ylipainoa ja virtsatieongelmia muihin verrattuna. <BR>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Young Adult Sterilised Cat on suunniteltu erityisesti kastroitujen kissojen tarpeisiin. Ruuan ainutlaatuinen painonhallintakoostumus sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja.<BR><BR><B>
  Buy Now »
 • Hill's SCIENCE PLAN ADULT CAT FOOD WITH LAMB

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult with Lamb (lammas) on suunniteltu pitämään yllä ihanteellista kuntoa. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »