Mikä aiheuttaa painonnousua kissoilla?

$authorText
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Monet meistä ovat tottuneet tarkkailemaan vyötärölinjaamme ja tietävät, kuinka helposti muutama pieni herkkupala voi näkyä vaa'alla! Näin voi käydä myös kissoillemme, varsinkin kun ruokkiminen on yksi tärkeä eläimen ja ihmisen välisiä siteitä vahvistavista asioista. Paino voi muuttua vähitellen, ja jopa kaikkein parhaiten hoidetusta kissasta voi tulla ylipainoinen huomaamatta.

Ilmeisten syiden, kuten liiallisen ruokinnan, liian vähäisen liikunnan ja liiallisten herkkujen, lisäksi kissojen painonnousuun voi liittyä muitakin tekijöitä:

 • Kun kissat ikääntyvät, niiden aktiivisuus vähenee, ja ne tarvitsevat siksi vähemmän kaloreita painonsa ylläpitämiseksi.
 • Kastrointi tai sterilointi muuttaa kissojen aineenvaihduntaa, jolloin ne ovat alttiimpia lihomaan.
 • Toisinaan painonnousu liittyy tiettyihin sairauksiin, jotka vaativat hoitoa.
 • Myös ympäristön vaikutukset voivat vaikuttaa kissan painoon. Kissa saattaa esimerkiksi pelätä ulos menemistä, jos muutat uudelle alueelle, tai se voi erakoitua, jos taloon tulee uusi lemmikki tai vauva, mikä vähentää sen energiankulutusta.

Merkkejä siitä, että kissasi paino saattaa olla nousussa

Kissan ylipaino voidaan todeta monin tavoin:

 • Kaulapannan kiristäminen. 
 • Hidas liike.
 • Kävelyvaikeudet.
 • Hengenahdistus.
 • Tavallista enempi nukkuminen.

Jos huomaat joitakin näistä merkeistä, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Vieläkin tärkeämpää on ennaltaehkäisy ja kissasi punnitseminen säännöllisesti. 

Eläinlääkäri on todennäköisesti seurannut kissasi painoa pennusta asti sen kasvaessa aikuiseksi. Kastroinnin jälkeen on tavallista käyttää kissaa eläinlääkärillä vain kerran vuodessa vuositarkastuksen merkeissä. Tässä ajassa voi tapahtua paljon!

On hyvä ottaa tavaksi punnita kissa säännöllisesti. Useimmilla eläinlääkäreillä voit tarkistaa kissasi painon ilmaiseksi. Jos kissasi ei kuitenkaan mielellään matkusta eläinlääkärille, voit punnita sen kotona omalla kylpyhuoneesi vaa'alla. Jos kissasi on rauhallinen, voit asettaa sen suoraan vaa'alle. Vaihtoehtoisesti voit punnita sen korissa, punnita sitten korin erikseen ja vähentää korin painon saadaksesi kissan painon.

On todella tärkeää ottaa tämä tavaksi joka kuukausi. Voit havaita vaihtelua painon nousussa tai laskussa, jotka molemmat voivat olla hyvin varhaisia merkkejä joko painonnoususta tai muista sairauksista. Jos painonnousu saadaan katkaistua jo varhaisessa vaiheessa, sitä on paljon helpompi käsitellä ja siihen liittyvien terveysongelmien riski on pienempi.

Jos olet huolissasi kissasi painosta, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Eläinlääkäri voi suositella vähäkalorisempaa ruokaa tai kissan elämäntapaan ja ikään paremmin sopivaa ruokaa, ja tarkistaa, onko kissalla mahdollisesti taustalla terveysongelmia, jotka saattavat vaatia lisätutkimuksia. Jos kissasi painonmuutoksen taustalla on lääketieteellinen syy, mitä nopeammin voit aloittaa sen hoitamisen, sen parempi. Eläinlääkäri ei koskaan moiti sinua siitä, että kyselet ja haluat varmistaa, että kaikki on kunnossa. Parempi niin kuin liian myöhään.

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ja Tri Emma Milne BVSc FRCVS

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • Hill's Science Plan ADULT CAT FOOD with CHICKEN

  <P>™Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken™ -ruoka on kehitetty tukemaan kissan optimaalista hyvinvointia. Se sisältää kliinisesti vaikuttavaksi todettuja antioksidantteja, puhdasta proteiinia ja runsaasti omega-3-rasvahappoja.</P> <P><BR><B>
  Buy Now »
 • Hill's™ Science Plan™ Sterilised Cat Young Adult Chicken

  Kastroiduilla kissoilla on kolminkertainen todennäköisyys saada ylipainoa ja virtsatieongelmia muihin verrattuna. <BR>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Young Adult Sterilised Cat on suunniteltu erityisesti kastroitujen kissojen tarpeisiin. Ruuan ainutlaatuinen painonhallintakoostumus sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja.<BR><BR><B>
  Buy Now »
 • Hill's SCIENCE PLAN ADULT CAT FOOD WITH LAMB

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult with Lamb (lammas) on suunniteltu pitämään yllä ihanteellista kuntoa. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • Hill's™ Science Plan™ Feline Adult Optimal Care™ with Tuna

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna (tonnikala) on suunniteltu pitämään yllä ihanteellista kuntoa. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »