Joulukukat joita kissan tulisi varoa

Published by
Min. lukemista

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Joulukoristeilla saa kotiin juhlatunnelman koko perheelle, mutta kannattaa muistaa että jotkin kasveista saattavat olla hyvinkin vaarallisia kissoille.

On vaikeaa vastustaa kauniita joulukukkia, joilla koti on helppo koristella ja luoda juhlatunnelmaa. Valitettavasti jotkut suosituimmista joulukukista ovat vahingollisia ja jopa vaarallisia kissoille. Kannattaa jättää nämä kasvit hankkimatta ja varmistaa näin kissasi turvallisuus.

Joulutähti

Tuntuu siltä, ettei juhlapöytä ole täydellinen ilman kaunista joulutähteä kauniine vihreine lehtineen ja samettisine punaisine terälehtineen. Tämä perinteinen joulukasvi on saanut huonon maineen vuosien varrella erittäin myrkyllisenä kasvina, mutta se ei ole niin vaarallinen kuin annetaan ymmärtää. Joulutähdet eivät ole hengenvaarallisia, mutta ne saattavat aiheuttaa vatsakipuja ja ripulia kissoille, mikäli niitä nuoleskellaan tai syödään. Keskity siis ihailemaan muiden ihmisten kukkia, tai aseta kukka paikkaan johon kissasi ei pääse (mikäli sellainen paikka löytyy kotoasi!). On olemassa lukuisia muita hyviä vaihtoehtoja koristella koti joulua varten, ilman että se aiheuttaa vaaraa kenellekään.

Joulupuu

Beige and white cat peeking through Christmas tree branches

Männyt ovat vaarallisia kissoille, koska ne saattavat vahingoittaa maksan toimintaa. Tästä syystä turvallisempi joulupuuvalinta on perinteinen kuusi. Jos valitset aidon kuusen, muistathan siivota pudonneet neulaset huolellisesti pois. Neulaset ovat teräviä ja voivat olla vaarallisia kissasi sisäelimille. Suojaa myös kuusen vesiastia jottei kissasi pääse juomaan vettä. Vaaratilanne voi aiheutua myös jos kissa saa kuusen kaadettua tai onnistuu rikkomaan ja nielaisemaan kuusenkoristeita. Koristeet ovat usein lasisia ja sisältävät paljon pieniä koristeita, kimalteita, naruja ja lenkkejä. Kaikki nämä yhdessä jouluvalojen kanssa kiinnostavat kissaa kovasti ja se odottaa malttamattomasti tilaisuutta kiivetä puuhun. Parasta olisi jos puun saa kiinnitettyä kunnolla maahan tai lattiaan, jotta se ei kaatuessaan vahingoita ketään. Parhaat koristeet ovat tarpeeksi suuria, jotta kissa ei pysty nielaisemaan niitä ja pysyvät tiukasti puussa, jotta kissa ei saa irroitettua niitä. Lopuksi vielä muistutus siitä, että jouluvalot kannattaa aina kytkeä pois päältä kun ei ole itse paikalla. Näin kissa ei pääse aiheuttamaan itselleen sähköiskua.

Misteli ja orjanlaakeri

Jos suunnittelet mistelin tai orjanlaakerin ripustamista ovensuuhun, kannattaa valita muovinen versio. Nimittäin niiden lehtien tai marjojen nauttiminen aiheuttaa kissalle vähintäänkin vatsanväänteitä ja suuremmissa määrissä nautittuna voi vahingoittaa sydän- ja verisuonia ja aiheuttaa jopa hengenvaaran. Molemmat joulukasvit ovat erittäin myrkyllisiä kissallesi, joten niiden hankkimista kannattaa todella harkita. Kissat ovat niin uteliaita ja ketteriä olentoja, että vaikka kuinka ajattelisit ripustavasi koristeita niiden tavoittamattomiin, ne saattavat silti onnistua saamaan ne tassuihinsa. Kissan hyvänäpito ja pussailu onnistuu myös ilman misteliä.

Amaryllis

Amaryllis on yleinen joulukasvi, koska sen puhkeamista upeaan kukkaan on mukava seurata. Kauneudesta huolimatta se on erittäin myrkyllinen kasvi kissoille ja koirille. Tyypillisiä oireita, jotka aiheutuvat amarylliksen nauttimisesta, ovat oksentelu, ripuli ja kouristukset. Älä siis hanki tätä kasvia kotiisi.

Monenlaisia kauniita joulukasveja on saatavana myös keinotekoisina versioina, joilla kodin saa aivan yhtä upeaksi kuin aidoilla kasveilla, eikä niitä tarvitse edes muistaa kastella. Mikäli kissasi joutuu tekemisiin näiden myrkyllisten joulukavien kanssa, ota nopeasti yhteyttä eläinlääkäriisi.

Muutenkin koteihin on tarjolla nykyään laaja valikoima erilaisia lemmikkiperheeseen sopivia joulukoristeita ja niitä on myös helppo askarrella itse. Kunhan vain muistat välttää pieniä koristeita, jotka ovat helposti kissan tavoitettavissa ja nieltävissä.

Jos kissasi on turhankin kiinnostunut kaikista joulukoristeistasi, voit yrittää siirtää sen huomion pois vaikkapa uudella, sille tarkoitetulla lelulla. Tai jopa sille tarkoitetulla omalla joulupuulla johon se saa kiivetä. Kouluttamalla kissa pysymään erossa joulukoristeista on tietysti paras ratkaisu. Näin jouluista tulee mukavampia teille molemmille.

Contributor Bio

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien on kirjailija, äiti, entinen englanninopettaja, sekä pitkäaikainen kissaharrastaja, jonka kotia hallitsee kaksi venäjänsinistä kissaa. Voit seurata häntä myös Instagramissa ja Twitterissä @brovelliobrien.

 

Liittyvät artikkelit

Liittyvät tuotteet

 • Hill's™ Science Plan™ Kitten Healthy Development™ Chicken

  Hill's&#153;</cf><csf style="tw4winInternal" font="Courier New" fontcolour="0xff"><text text="&amp;#153;"/></csf><cf font="Verdana" size="10" complexscriptssize="10"> <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Kitten Chicken (kana) on suunniteltu vahvistamaan immuunijärjestelmää ja ylläpitämään ruuansulatuskanavan terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen määrän kalaöljystä saatavaa DHA:ta.
 • Hill's Science Plan YOUTHFUL VITALITY MATURE ADULT CAT FOOD with CHICKEN & RICE

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Youthful Vitality has been scientifically developed with cutting edge food science to deliver nutrition that helps fight the signs of aging in your adult 7+ yrs cat.
 • Hill's Science Plan FELINE ADULT URINARY HEALTH with CHICKEN

  <p><strong>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Urinary Health Sterilised Cat</strong> is formulated to support the health of your cat's urinary system for a longer, happier life.<br>With a unique Weight Management Formula that helps sterilised cats keep fit and healthy.</p>
 • Hill's™ Science Plan™ Feline Adult Sensitive Stomach & Skin Chicken

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Sensitive Stomach -sarjan tuotteet auttavat ruoansulatuksen toimintaa. Sisältää kliinisesti tutkittuja antioksidantteja, sekä erittäin helposti sulavaa proteiinia ja hellävaraisia kuituja ihanteellisessa suhteessa. Soveltuvat jokapäiväiseksi ravinnoksi.