Kuinka punnita kissasi kotona

min luku

Harmaa kissa makaa sohvan selkänojalla etutassut roikkuen selkänojan yli. Kissa katsoo silmät ja korvat suoraan kameraan

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Kissasi painon seuraaminen koko sen elämän ajan on todella hyödyllistä, ja joissakin tapauksissa se voi jopa pelastaa kissasi hengen. Kissat eivät tunnetusti pidä matkustamisesta tai eläinlääkärissä käynneistä, joten jos voit punnita ne kotona, vältyt stressaamasta kissaasi liikaa. Tässä artikkelissa tarkastelemme, miksi painon seuranta on niin tärkeää ja miten voit punnita kissasi kotona.

Kuinka punnita kissasi kotona

Jos hankit kissasi pentuna, on hyvä totuttaa se kylpyhuoneen vaa'alle pienestä pitäen. Digitaalinen vaaka on parempi erityisesti kissanpennuille, koska ne ovat niin kevyitä. Hyvin pienet kissanpennut saattavat olla jopa parasta punnita aluksi keittiövaa'alla.

Kissanpennun punnitseminen kahden viikon välein on ihanteellinen tapa aloittaa. Näin voitte eläinlääkärin kanssa varmistaa, että se kasvaa terveellä vauhdilla. Useimmat kissat ovat lähes aikuisen kokoisia noin kuuden kuukauden ikäisinä, jolloin ne voi punnita kuukausittain. Miten se tehdään?

 

  • Useimmat digitaaliset vaa'at antavat lukeman muutaman sekunnin kuluttua, joten jos saat kissasi istumaan paikallaan, voit yksinkertaisesti asettaa sen vaa'alle ja odottaa. Voit kokeilla antaa niille herkkupalan, jotta ne pysyisivät paikoillaan. Useimmat kissat ovat koulutettavissa ruokapalkkioiden avulla, ja niiden saaminen istumaan vaa'alle on helpoin tapa punnita ne.

  • Voit myös käyttää kissan kantokoppaa, jos ne ovat liian liikkuvaisia tai levottomia. Kantokopasta kannattaa aina yrittää luoda positiivinen asia. Usein kissat näkevät kantokopan vain silloin, kun on aika mennä eläinlääkäriin tai hoitolaan, joten siihen voi liittyä kielteisiä mielleyhtymiä. Jätä kantokoppa kissan makuupaikaksi mukavaan, rauhalliseen paikkaan sen lempityynyn kanssa. Voit myös laittaa kantokoppaan herkkuja ja siten kannustaa kissaa menemään sisälle.

    Kun on aika punnita kissa, aseta se kantokoppaan, sulje ovi ja punnitse koppa kissan kanssa. Varmista, että koppa on asetettu tasaisesti vaa'alle eikä kosketa lattiaa. Merkitse paino muistiin ja päästä kissa ulos. Punnitse koppa, mukaan lukien kaikki sen sisällä ollut, kuten petivaatteet, ja vähennä sitten kopan paino kopan ja kissan painosta.

  • Kissan piteleminen ja punnitseminen on kolmas vaihtoehto. Monet kissat eivät pidä siitä, että niitä otetaan syliin, joten käytä tätä menetelmää vain, jos olet varma, ettei kissasi yritä päästä karkuun ja mahdollisesti vahingoita sinua tai itseään. Aivan kuten kantokoppatekniikassa, punnitse itsesi kissan kanssa ja sitten ilman kissaa, ja näiden kahden painon erotuksena saat kissan painon!

Miksi painon tarkkailu on tärkeää?

Kissasi painon tunteminen on tärkeää. Kun olette eläinlääkärisi tyytyväisiä kissasi painoon, sen pitäminen siinä on terveydelle hyväksi. Iän myötä ja kastraation jälkeen kissasi saattaa tarvita vähemmän kaloreita, ja painon ylläpitäminen on helpompaa kuin sen pudottaminen. Kun huomaat painon nousemisen ajoissa, pystyt puuttumaan siihen. Samoin painonpudotus voi olla varhainen merkki sairaudesta, joten painonmuutoksen huomaaminen on aina todella tärkeää. Käänny aina eläinlääkärin puoleen, jos sinulla on kysyttävää.

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA