­­Kissojen tiineys

Published by
Min. lukemista

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Jos et ole suunnitellut teettää pentuja kissallasi, on parasta steriloida se. Kissojen tiineys on merkittävä tapahtuma ja jos olet tehnyt päättänyt antaa kissasi saada pentuja, olet mukana aika seikkailussa.

Emokissa on yleensä enemmän kuin kykenevä hoitamaan synnytyksen yksin ja tavallisesti on parasta jättää se sen huomaan. On kuitenkin olemassa muutamia asioita, joiden avulla voit tehdä tapahtumasta helpomman.

Selvät merkit

On olemassa lukuisia merkkejä, jotka kertovat, että kissasi on tiineenä. Ensimmäinen indikaattori on se, että sen kiimakierto katkeaa. Toinen aikainen merkki on kissan turvonneet nisät, joiden väri on muuttunut tummemmaksi punaiseksi. Tiineenä oleva kissa myös syö enemmän ja mahdollisesti kärsii aamupahoinvoinnin puuskista.

Viiden viikon jälkeen, turvotus kissasi mahassa on jo huomattavaa ja tulee jatkumaan synnytykseen saakka. Saatat huomata dramaattisen muutoksen kissan käyttäytymisessä. Se saattaa yhtäkkiä muuttua hellyydenkipeäksi ja on erityisen halukas viettämään aikaa seurassasi. Saatat vastakkaisesti myös huomata aiemmin ystävällisen kissan muuttuvan juroksi ja erakkomaiseksi.

Älä ole huolissasi, tällainen käyttäytyminen on täysin normaalia. Kissat yleensä selviävät synnytyksestä vaikeuksitta. Jos olet huolissasi kissastasi tai haluat vahvistaa sen tiineyden, vie se eläinlääkäriin. He tarkastavat kissasi ja varmistavat, että odottava emo on terve ja vahvistavat tiineyden fyysisesti tai ultraäänellä.

Valmistelut

Synnytystä edeltävänä aikana et voi tehdä erityisesti mitään odottavan emokissan hyväksi, varmista vain, että sillä on hyvä ja terveellinen ruokavalio ja tarjolla on paljon vettä.

Heti kun tiineys on varmistunut, sinun tulisi vaihtaa kissasi ruoka ensiluokkaiseen kissanpentumuonaan, kuten Hills Science Plan Kitten -tuotetta tarjotaksesi sille ja sen pennuille ylimääräisiä ravintoaineita. Ruoki sitä tällä ruoalla kunnes pennut ovat vieroittuneet. Älä ylläty jos emokissasi ei heti aloita syömään runsaasti. Sillä on vatsa täynnä pentuja ja se luultavasti aterioi mieluummin useasti päivässä, pieninä annoksina.

Kun synnytys lähestyy, kissasi luultavasti alkaa etsiä hiljaista ja pehmeää paikkaa pesiytyäkseen. Tarjoa kissallesi vaikkapa pyyhkeillä pehmustettua laatikkoa ja rohkaise sitä käyttämään sitä. Älä kuitenkaan huolestu jos kissa valitsee olla käyttämättä sitä.

Lähestyvän synnytyksen huomaa yleensä kissan nisistä vuotavasta maidosta. Jos tarkkailet kissasi lämpötilaa, se yleensä putoaa alle 38.9 asteen juuri ennen synnytystä. Kun synnytys sitten alkaa, kissasi saattaa alkaa kehrätä voimakkaasti ja sinun mahdollista huomata supistukset. Muista, että useimmissa tapauksissa kissa kykenee synnyttämään täysin itsekseen.

Hiljaa hyvä tulee

Keskimääräisessä pentueessa on 2-5 kissanpentua. Kissa pitää yleensä tauon 10 minuutista tuntiin pentujen välillä. Jos tiedät, että sillä on vielä pentuja sisällään ja on kulunut enemmän kuin kolme tuntia edellisten synnyttämisestä, sinun tulisi viedä se eläinlääkäriin.

Kissanpennun syntyessä sitä ympäröivät sikiökalvot repeytyvät yleensä itsekseen. Emo auttaa pentua syntymän jälkeen ja nuolee sen puhtaaksi stimuloiden samalla pennun hengitystä. 

Jos emo on liian uupunut tai kiireinen seuraavan synnytyksen parissa tehdäkseen tämän, sinä voit auttaa. Hiero kissanpentua hellästi pyyhkeellä samalla tavalla kuin emo nuolisi sitä. Sinun tulisi kallistaa kissaa kevyesti pää alaspäin mikä auttaa poistamaan nesteen sen hengitysteistä.

Istukan poistuminen

Jokaisen pennun jälkeen myös istukan pitäisi tulla näkyviin. Jos istukka jää paikalleen, se saattaa aiheuttaa emolle infektion. Laske ja varmista, että olet nähnyt istukan jokaista pentua kohden. Älä ylläty mikäli emo syö jonkun tai kaikki istukoista. Tämä on täysin normaalia ja turvallista. Jos emon istukka näyttää pysyvän paikallaan, sinun tulisi viedä se nopeasti eläinlääkäriin.

Emo yleensä katkaisee napanuoran puremalla sen poikki. Jos se ei tee sitä, sinun tulisi auttaa. Solmi langanpätkä tiukasti nuoran ympärille noin 2,5 cm päähän pennun vartalosta. Sido toinen langanpätkä kauemmaksi nuoraan ja leikkaa se poikki solmujen välistä terävillä saksilla.

Kun pennut ovat syntyneet ja pesty, niiden pitäisi välittömästi päästä emon nisien luo ja alkaa imeä. Tällä hetkellä on turvallista antaa kissallesi ja sen pennuille rauha. Onnittelut uudesta pentueesta!

Liittyvät artikkelit

Liittyvät tuotteet

  • Hill's™ Science Plan™ Kitten Healthy Development™ Chicken

    Hill's&#153;</cf><csf style="tw4winInternal" font="Courier New" fontcolour="0xff"><text text="&amp;#153;"/></csf><cf font="Verdana" size="10" complexscriptssize="10"> <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Kitten Chicken (kana) on suunniteltu vahvistamaan immuunijärjestelmää ja ylläpitämään ruuansulatuskanavan terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen määrän kalaöljystä saatavaa DHA:ta.
  • Tarkasti tasapainotettua, herkullista kananmakuista ravintoa tukemaan kissanpentujen vastustuskykyä ja normaalia kasvua.
  • Kissanpennut (yhden vuoden ikään asti), Kissanpennut (yhden vuoden ikään asti), Kissanpennut (yhden vuoden ikään asti), Kissanpennut (yhden vuoden ikään asti), Kissanpennut (yhden vuoden ikään asti), Tiineys ja imetys, Tiineys ja imetys
  • Science Plan™ Kitten with Ocean Fish

    Pidä kissanpentusi tyytyväisenä Hill'sin™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Tender Chunks in Gravy with ocean fish (merikala) -annospussiruuan avulla. Jokainen annospussi sisältää täydellistä ravintoa, jossa vitamiinit ja mineraalit ovat juuri oikeassa suhteessa. Ruoka auttaa pitämään kissanpennun terveenä ja hyväkuntoisena. <BR><BR><B>Tärkeimmät vaikutukset</B> <LI>Äidinmaidostakin saatava tärkeä ravintoaine DHA auttaa kissanpentuja oppimaan ja kehittymään. <LI>Ainutlaatuinen immuunijärjestelmää tukeva koostumus sisältää tehokkaan yhdistelmän antioksidantteja ja vitamiineja, jotka yhdessä ylläpitävät pennun immuunijärjestelmää. <LI>Sisältää runsaasti E- ja C-vitamiineja. Terveydelle välttämättömät vitamiinit auttavat kissanpentua kehittämään vastustuskykyä. <UL></UL><BR></LI>