Karvapallojen käsittely

Published by
Min. lukemista

Melkein kaikki kissanomistajat ovat nähneet karvapalloja tai kuulleet, kun kissa yrittää yskiä niitä ulos. Karvapallot on helppo tunnistaa niiden tyypillisestä sylinterimäisestä (makkaranmuotoisesta) ulkomuodosta. Joskus karvapallojen mukana tulee sappinestettä tai ruuanjäänteitä.
Karvapallot muodostuvat kissan vatsassa karvoista, joita ne ovat nielleet peseytyessään. Kissat eivät kykene sylkemään karvoja ulos, koska niiden kielen pintaa peittävät sadat taaksepäin osoittavat nystyrät. Nämä nystyrät estävät karvojen liikkumisen eteenpäin kissan suussa. Toinen syy niiden muodostumiseen on se, ettei kissa kykene ulostamaan karvoja.

Muodostuminen

Yleensä karvojen nieleminen ei ole ongelma kissoille, mutta joskus karvat kerääntyvät vatsaan ja muodostavat karvapallon. Erityisesti pitkäkarvaiset kissat altistuvat tälle. Jos kissasi silloin tällöin saa karvapallon, sinun ei tarvitse huolestua. Jos se kuitenkin saa niitä säännöllisesti tai sillä on vakavia vaikeuksia päästä karvapalloista eroon, sinun pitää keskustella eläinlääkärisi kanssa.

Ongelmat
Karvatupot saattavat aiheuttaa ongelmia jos ne kovettuvat vatsassa ja kissa ei kykene hankkiutumaan eroon niistä. Kissalla saattaa olla vaikeuksia karvapallon kanssa, jos sillä on seuraavia oireita:

  • ummetus
  • kova uloste, jossa merkkejä karvoista
  • yskiminen tai huohotus erityisesti ruokailun jälkeen
  • ruokahalun puute

Ehkäisy

Parhaiten voit estää karvapallojen muodostumista harjaamalla kissaasi säännöllisesti. Pitkäkarvaisten rotujen kanssa tämä on välttämätöntä. Kissan harjaaminen poistaa kuollutta karvaa sen turkista, jolloin on paljon epätodennäköisempää, että se nielee irtonaisia karvoja.

Useimmat kissat rakastavat harjaamista, joten tämä on erinomainen tapa vahvistaa suhdetta kissaasi. Harjaa kissaa erityisen ahkerasti keväisin, kun se pudottaa talviturkkinsa. On myös olemassa muita keinoja, joita voit käyttää harjaamisen lisäksi. Saatavilla on esimerkiksi erilaisia ruokia karvapallo-ongelmaan ja hoitoja, jotka saattavat auttaa.

Nämä helpottavat karvojen kulkeutumista kissan läpi osana ruuansulatusta. Keskustele eläinlääkärisi kanssa. Hän osaa suositella parasta ratkaisua juuri sinulle.

Liittyvät artikkelit

Liittyvät tuotteet