Miksi kissasi saattaa laihtua

min luku

Kissa makaa pehmeällä tuolilla. Toinen tassu ja silmät osoittavat suoraan ylöspäin, tavoitellen jotakin

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Niin ihmisten kuin eläintenkin ylipaino on nykyään maailmanlaajuinen trendi, joten on helppo keskittyä kissan painonnousun välttämiseen. Selittämätön laihtuminen on kuitenkin myös todella tärkeää, ja se voi olla yksi varhaisimmista sairauden merkeistä. Jos epäilet kissasi laihtuvan liikaa, eikä se johdu eläinlääkärin määräämästä laihdutuskuurista, mitä pikemmin toimit, sen parempi.

Painon seurannan merkitys

Tätä ei voi korostaa tarpeeksi. Painonnousu ja -lasku voivat molemmat olla merkkejä heikosta terveydestä, ja kuten kaikissa terveyteen liittyvissä asioissa, mitä nopeammin huomaat, että jokin on vialla, sitä nopeammin pystyt hakemaan apua. Kissat ovat hyviä piilottamaan sairauden merkkejä, joten joskus sairaus voi olla jo pitkälle edennyt ennen kuin havaitset näkyviä merkkejä. Varhaisten painomuutosten havaitseminen voi siis olla merkittävä tekijä.

Vaikka kissasi olisi terve ja laihtuisi vain siksi, että se ei pidä ostamastasi uudesta ruoasta (tai lihoo päinvastaisesta syystä), ali- tai ylipaino voi silti vaikuttaa sen terveyteen.

Kissa kannattaa totuttaa punnitsemiseen jo pienestä pitäen. Eläinlääkäri punnitsee kissasi jokaisen käynnin yhteydessä, mutta koska monet kissat kokevat matkustamisen ja eläinlääkärikäynnit hieman stressaavina, on hyvä ottaa tavaksi punnita ne kotona, jotta ne tottuvat siihen.

Jos kissasi on melko rauhallinen, voit yksinkertaisesti asettaa sen kylpyhuoneen vaa'alle, jos se pysyy paikallaan tarpeeksi kauan. Vaihtoehtoisesti voit punnita kissan korissa ja vähentää sitten korin painon. Muista ottaa huomioon myös mahdollisten petivaatteiden paino. Voit myös punnita itsesi ja sitten nousta uudelleen vaa'alle pitelemällä kissaa sylissäsi, jos se suostuu tulemaan syliisi. Mitä säännöllisempää teet tästä rutiinista, sitä paremmin kissasi tottuu siihen. Kissanpentu on hyvä punnita kahden viikon välein ja täysikasvuinen kissa kuukausittain.

Kissojen laihtumisen syyt

Kissojen laihtuminen voi johtua monista eri syistä ja seurauksista. Seuraavassa joitakin yleisimpiä:

  • Munuaissairaus. Tämä on yleinen löydös keski-ikäisillä tai vanhemmilla kissoilla. Yksi varhaisimmista merkeistä voi olla laihtuminen. Saatat myös huomata, että kissasi juo tavallista enemmän ja saattaa olla syömättä.

  • Loiset. Vaikka voimakkaat matotartunnat ovat nykyään harvinaisia, ne voivat silti olla mahdollinen syy laihtumiseen. Eläinlääkäri osaa suositella kissasi ikään ja elämäntapaan sopivia hyviä ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä. Jos ne käyvät säännöllisesti ulkona, ne saattavat tarvita hoitoa useammin.

  • Kilpirauhasen liikatoiminta. Tämä on yleinen sairaus keski-ikäisillä tai vanhemmilla kissoilla. Kilpirauhasen liikatoiminta lisää aineenvaihduntaa. Kissa voi syödä hyvin ja olla jopa nälkäinen, mutta laihtua silti. Kilpirauhasen liikatoimintaa sairastavat kissat ovat usein hyperaktiivisia ja voivat muuttua aggressiivisiksi.

     

  • Syöpä. Monet syöpätyypit eivät ole kivuliaita, ja niitä voi olla vaikea havaita. Painonpudotus on hyvin yleinen ensimmäinen merkki, ja se voi olla ainoa asia, jonka huomaat.

  • Ruoansulatuskanavan ongelmat. Krooniset suolistosairaudet, ruoka-ainereaktiot ja muut ruoansulatuskanavan sairaudet voivat aiheuttaa laihtumista, koska kissasi ei saa ravinnostaan kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita.

  • Diabetes. Vaikka diabetes yhdistetään usein lihaviin kissoihin, laihtuminen on yksi yleisimmistä diabeteksen oireista.

  • Hammas- tai suukipu. Hammassairaudet ovat yleisempiä kuin luuletkaan. Kipu suussa tai ikenissä voi estää kissaa syömästä ja aiheuttaa laihtumista.

  • Stressi. Stressaavat asiat, kuten ristiriidat talossa olevien muiden kissojen kanssa, voivat estää kissaasi syömästä riittävästi pysyäkseen terveenä.

Kaikki kissojen painonpudotuksen syyt eivät ole vakavia, mutta on tärkeää tietää, että jotkin niistä varmasti ovat. Mitä paremmin tiedät, mikä on kissallesi normaalia, sitä nopeammin huomaat ongelmat. Yllättävän painon putoamisen vuoksi on syytä käydä eläinlääkärissä. Eläinlääkäri saattaa löytää ilmeisen ongelman tai joutua tekemään lisätutkimuksia veri- tai virtsakokeiden avulla. Joka tapauksessa ongelma selvitetään, ja lemmikkisi saa tarvitsemaansa hoitoa mahdollisimman pian.


Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA