Haluatko tarjota sijaiskodin kissoille? Tässä hyödyllisiä tietoja

Julkaisija
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Oletko kiinnostunut sijaiskodin tarjoamisesta kissoille tai kissanpennuille? Fiona Branton on toiminut jo pitkään kissojen ”sijaisemona”, ja hän kannustaa ryhtymään tuumasta toimeen. Brantonin ensimmäinen sijaiseläin oli tiineenä oleva kissaemo, jolle hän tarjosi kodin vuonna 2006. Kun pennut syntyivät, hän jäi koukkuun. ”Emo sai kuusi pentua, ja ne olivat valtavan suloisia”, hän sanoo. ”Se oli ihanaa.” Lue lisää, jos haluat tietää, voisiko kissojen tai kissanpentujen vapaaehtoisena sijaiskotina toimiminen sopia sinulle.

Miksi kissojen sijaiskoteja käytetään?

Ensimmäisen emokissan jälkeen tusinoittain kissoja on saanut sijaiskodin Eriessä, Pennsylvaniassa asuvan Brantonin luota. Osa on viipynyt vain muutaman viikon, kun taas toiset ovat jääneet vuosiksi.

Moni löytöeläintalo sijoittaa ainakin osan kissoista sijaisperheisiin, kertoo Branton. Hän toimii nyt Because You Care, Inc. (BYC) -järjestön hallituksen puheenjohtajana. Se on erieläinen järjestö, joka pyrkii pelastamaan, hoitamaan ja sijoittamaan kulkukissoja ja hylättyjä lemmikkejä. Kaikki BYC:lle tulevat kissat sijoitetaan vapaaehtoisiin sijaisperheisiin, ennen kuin ne adoptoidaan. Järjestön kokemusten mukaan sijaisperheissä on löytöeläintaloa helpompi selvittää eläimen luonne, tavat ja terveys – jolloin BYC:n henkilökunta pystyy löytämään kullekin kissalle sopivimman loppuelämän omistajan.

Purebred ruddy somali cat looking up staring at the camera.

Hyväksynnän hankkiminen

Jos haluat tarjota sijaiskodin kissanpennuille tai kissoille, ensimmäiseksi sinun on saatava sijaiskodillesi eläinsuojeluyhdistyksen hyväksyntä. Sinulta vaaditaan hieman paperitöitä, ehkä osallistumista koulutukseen, ja taustasi tarkastetaan. Löytöeläintalon työntekijä voi myös käydä luonasi varmistamassa, että sinulla on sopiva koti sijaiseläimelle. He saattavat kiinnittää huomiota esimerkiksi seuraaviin:

 • Onko sinulla muita lemmikkejä? Löytöeläintalo haluaa tietää muiden lemmikkien rokotuksista ja siitä, soveltuuko niiden temperamentti toisen lemmikin tuloon.
 • Onko sinulla erillistä tilaa sijaiseläimelle? Brantonin mukaan tarvitset kissaturvallisen huoneen, jonne uudet sijaislemmikit voidaan eristää. Tilapäiseen eristykseen on monia syitä, esimerkiksi kissan puutteelliset rokotukset, se saattaa stressaantua ja aiheuttaa vaurioita poissaollessasi, tai se saattaa vain tarvita paikan itselleen.
 • Mitä mieltä muut taloutesi jäsenet ovat eläinten sijaiskotina toimimisesta? Kaikkien asukkaiden on oltava mukana uudesta lemmikistä huolehtimisessa, vaikka se olisikin vain tilapäistä.
 • Onko sinulla sijaiskissan vaatimaa aikaa ja joustavuutta? Kissa sijoitetaan kotiisi osittain myös sen sosiaalistamista varten, joten sinun on pystyttävä viettämään paljon aikaa sen kanssa.
 • Onko sinulla sijaiskissan vaatimaa kärsivällisyyttä? Sijaisperheiden pitää ymmärtää, että jotkin eläimet eivät ole aikaisemmassa elämässään oppineet olemaan raapimatta huonekaluja tai hyppimättä keittiötasoille. Jotkin kissat voivat myös merkkailla virtsalla, piiloutua ihmisiltä tai raapia, kun niitä yrittää silittää. Onko sinulla kärsivällisyyttä ja myötätuntoa käyttäytymisongelmiin?

Löytöeläintalosta kysyttävää

Sinunkin pitäisi voida esittää kysymyksiä hyväksyntäprosessin aikana. Kannattaa selvittää vastaukset esimerkiksi seuraaviin:

 • Tarjoaako löytöeläintalo ruokaa, hiekkaa ja eläinlääkärikäynnit?
 • Työskenteleekö löytöeläintalo jonkin eläinlääkärin kanssa?
 • Odotetaanko sinun päästävän kotiisi mahdollisia adoptoijia tai vievän kissan löytöeläintapahtumiin?
 • Voitko pyytää kissan poistamista kodistasi, jos ette sovikaan yhteen?
 • Pystytkö valitsemaan, minkä kissan tai mitkä pennut haluat kotiisi?
 • Saatko adoptoida kissan, jos haluatkin pitää sen?

Vastaus näihin kysymyksiin vaihtelee. Oli vastaus mikä tahansa, varmista, että hyväksyt löytöeläintalon käytännöt ja säännöt, ennen kuin etenet prosessissa.

Purebred ruddy somali cat looking up staring at the camera.

Tarvikkeet

Ennen kuin sijaiskissoja alkaa tulla kotiisi, sinun on hankittava kaikki tarvittavat varusteet niiden hoitamiseen. Löytöeläintalo saattaa antaa joitakin tai kaikki näistä tarvikkeista:

 • Kuljetuslaatikko: saatat joutua kuljettamaan kissaa eläinlääkärille tai löytöeläintapahtumiin.
 • Laadukasta ruokaa: valitse märkä- tai kuivaruoka, joka sopii kissan ikään ja mahdollisiin terveysongelmiin.
 • Hiekkalaatikko ja hiekkaa: jos sinulla on emokissa ja pentuja, matalareunainen kakkuvuoka tai uunipelti voi toimia parhaiten, sillä niiden pienet jalat eivät vielä riitä tavalliseen hiekkalaatikkoon kapuamiseen.
 • Lelut: osa tehtävääsi sijaisvanhempana on kissan sosiaalistaminen, joten leikkiminen on olennaista.
 • Raapimispuu: sijaiskissa tarvitsee hyvän paikan raapia, sillä se on luonnollinen kaikkien kissojen tapa, jota tulee kannustaa tekemään oikeissa paikoissa.

Sijaiskoti erityiskissoille

Riippuu monista seikoista, kuinka pitkään sijaiskissat viipyvät luonasi. Brantonin luona terveet kissat ovat viipyneet vain muutaman viikon, kun taas kissat, joilla on erityistarpeita, ovat olleet hänen hoidossaan vuosia. Hän otti vastikään hoitoonsa FIV (Feline Immunodeficiency Virus) -positiivisen kissan, jonka hän odottaa olevan luonaan kissan elämän loppuun asti. Kissa jätettiin jälkeen edellisen omistajaperheen muuttaessa.

”Kissa on jo vanha, siltä puuttuu silmä ja sillä on syömisvaikeuksia”, Branton kertoo. ”Se on siis oikeastaan pitkän aikavälin saattohoitokissani tällä hetkellä.”

ASPCA käyttää tällaisesta hoidosta sanaa ”fospice” – sijaissaattohoito. Siinä yhdistyvät kodin tarjoaminen sitä tarvitsevalle kissalle ja sellaisen kissan hoitaminen, jolla on vaikeuksia tulla adoptoiduksi korkean iän, sairauden tai käyttäytymisseikkojen vuoksi.

”Tässä ohjelmassa avaat kotisi ja sydämesi eläimelle, jonka terveys ei riitä adoptioon, mutta joka tarvitsee lämmintä ja rakastavaa kotia eläessään kultaiset vuotensa asianmukaisen lääkärinhoidon turvin”, ASPCA kirjoittaa. Jos ilmoittaudut vapaaehtoiseksi FIV-kissan tai muista sairauksista kärsivän kissan hoitajaksi, monet järjestöt tarjoavat koulutusta lääkityksen antamiseen tai helposti syötävien ruokien valmistukseen.

Hyvästelyn vaikeus

Brantonin mukaan vaikeinta sijaiskodin tarjoamisessa on kissan antaminen uuteen kotiin.

”Sijaiskodin tarjoaminen on hyvin palkitsevaa”, hän sanoo. ”Se on kuitenkin myös katkeransuloista, sillä lopulta menettää upean eläimen, johon on ehtinyt rakastua. Pitää vain ajatella, että samalla tulee tilaa uudelle.” Valmistelet kissaa antamalla sille sosiaalisia taitoja ja hellyyttä, jonka se voi viedä kannustavaan loppuelämän kotiinsa.

Ellet kykene enää luopumaan sijaiseläimestäsi, löytöeläintalo antaa luultavasti mielellään sinun adoptoida eläimen pysyvästi, Branton arvelee.

”Sellaista tapahtuu usein”, hän sanoo nauraen. ”Ihmiset rakastuvat, ja kissa saa jäädä.”

Branton itsekin on adoptoinut useita sijaiskissoistaan.

”Ne vain ottavat paikkansa sydämestä”, hän sanoo. ”Silloin tietää, että niiden kuuluu jäädä.”

Tietoja kirjoittajasta

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy on freelance-kirjoittaja ja lemmikinomistaja, joka asuu Eriessä Pennsylvaniassa. Hänellä on goldendoodle nimeltä Maddie.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • Hill's VET ESSENTIALS Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT Kitten -kuivaruoka,

  <P>Vain eläinlääkäriklinikoilta. Edistyksellistä ravintoa terveeseen kasvuun ja kehitykseen sekä vahvistamaan immuunijärjestelmää. Sisältää runsaasti kliinisesti vaikuttavaksi todistettuja antioksidantteja ja DHA:ta. <BR><BR><B>
 • Science Plan™ Kitten with Turkey

  Pidä kissanpentusi tyytyväisenä Hill'sin™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Tender Chunks in Gravy with Turkey (kalkkuna) -annospussiruuan avulla. Jokainen annospussi sisältää täydellistä ravintoa, jossa vitamiinit ja mineraalit ovat juuri oikeassa suhteessa. Ruoka auttaa pitämään kissanpennun terveenä ja hyväkuntoisena. <BR><BR><B>Tärkeimmät vaikutukset</B> <LI>Äidinmaidostakin saatava tärkeä ravintoaine DHA auttaa kissanpentuja oppimaan ja kehittymään. <LI>Ainutlaatuinen immuunijärjestelmää tukeva koostumus sisältää tehokkaan yhdistelmän antioksidantteja ja vitamiineja, jotka yhdessä ylläpitävät pennun immuunijärjestelmää. <LI>Sisältää runsaasti E- ja C-vitamiineja. Terveydelle välttämättömät vitamiinit auttavat kissanpentua kehittämään vastustuskykyä. </LI>
 • Hill's™ Science Plan™ Kitten Healthy Development™ Chicken

  Hill's&#153;</cf><csf style="tw4winInternal" font="Courier New" fontcolour="0xff"><text text="&amp;#153;"/></csf><cf font="Verdana" size="10" complexscriptssize="10"> <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Kitten Chicken (kana) on suunniteltu vahvistamaan immuunijärjestelmää ja ylläpitämään ruuansulatuskanavan terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen määrän kalaöljystä saatavaa DHA:ta.
 • Hill's VET ESSENTIALS Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT + WEIGHT Young Adult Cat Food with Tuna

  Edistyksellistä ravintoa, viisi tärkeää hyötyä terveydelle