Kymmenen keinoa varmistaa uuden kissasi viihtyminen

Julkaisija Christine O´Brien
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Kissan ottaminen kotiin on jännittävää. Tutustuessanne toisiinne huomaat, miten monella upealla tavalla kissasi voi tuoda sinulle iloa – ja vastavuoroisesti sinä kissallesi. Näin voit varmistaa viihtyvyyden, kun kissa saapuu uuteen kotiinsa:1. Varaa perusasiat valmiiksi

Hanki tärkeimmät tarvikkeet etukäteen: hiekkalaatikko ja hiekkaa (pidä laatikko loitolla ruokapaikasta), peti, ruoka- ja vesiastiat, terveellistä kissanruokaa sekä tukeva kuljetuslaatikko. Hanki panta ja nimikyltti, jotta löydät lemmikkisi helpommin, jos se vaeltelee omille teilleen.

2. Hanki (joitakin) leluja

Kissat leikkivät mielellään, mutta sinun ei silti tarvitse hankkia läjäpäin erityisiä kissanleluja. Kissasi on aivan yhtä tyytyväinen päästessään leikkimään tyhjällä pahvilaatikolla (poista mahdolliset kädensijat, jotta sen pää ei juutu kiinni) tai muilla vastaavilla tyhjillä laatikoilla, jotka muistuttavat sitä omasta pesästä. Älä myöskään anna kissasi leikkiä lanka- tai narukerillä, kuten mielikuvissa yleensä, sillä se saattaa niellä lankaa. Humane Society of the United States muistuttaa, että myös nauhoja, hammaslankaa, nastoja, neuloja, kumilenkkejä, paperipidikkeitä ja muovipusseja tulisi välttää. Taskulamppu tai laserosoitin voi tuoda paljon hupia teille kummallekin, kun liikutat valoa ympäri huonetta ja kissa yrittää saada sen kiinni.

3. Luo turvallinen ympäristö

Uusi perheenjäsenesi menee kaikkialle ja mihin tahansa. Siksi kannattaa poistaa mahdollisesti myrkylliset huonekasvit (esim. liljat ja amaryllikset), laittaa vaaralliset puhdistusaineet ja lääkkeet lukkojen taakse, pitää WC-istuimen kansi suljettuna ja solmia ikkunaverhojen nyörit. Yritä vaihtaa sähköjohtojen reittejä, jos kissa pääsee niihin käsiksi, tai hanki johdonsuojukset ongelmallisimpiin paikkoihin. Kiinnitä samalla irtonaiset ikkunaverkot ja siirrä syrjään kaikki muut rikkoutuvat esineet, joista kissasi taatusti kiinnostuu.

4. Valmistele perheen pienimmät

Lapsesi varmasti haluavat kissan, mutta heidän tulisi tietää, mitä eläimen vastuullinen hoitaminen ja sen fyysisistä tarpeista huolehtiminen tarkoittaa. Kissan hoitaminen on erinomainen yhdistävä kokemus, ja hellä vuorovaikutus saa kissaystäväsi kotiutumaan nopeammin.

5. Käy eläinlääkärissä

Pian kissan ottamisen jälkeen se kannattaa viedä eläinlääkäriin, joka tutkii sen kunnon ja antaa sille mahdollisesti tarvittavat rokotukset. Säännölliset tarkastukset pitävät kissat terveenä niiden iästä, taustasta tai elämäntavoista huolimatta (olivat ne sitten sisä- tai ulkokissoja). Ota mukaan adoption yhteydessä mahdollisesti saamasi terveyspaperit. Eläinlääkärin puhelinnumeroa ja päivystysnumeroita kannattaa pitää valmiina hätätilannetta varten.

6. Anna kissallesi tilaa

Kotiin tullessaan kehräävä kaverisi haluaa etsiä piilopaikan, mutta anna sen pysyä kuljetuslaatikossa tämän alkuprosessin ajan. Kun se lopulta poistuu kantokopasta, se tarvitsee huoneen tai ainakin nurkan tai kaapin, jossa se tuntee olonsa yhtä turvalliseksi. Voit tarjota kohdan 2 laatikkoa, joka Petchan mukaan tarjoaa samanlaisen suojan. Yhtä tärkeää on myös olla houkuttelematta kissaa pois sen turvalliseksi kokemista paikoista. Se tulee ulos, kun se on valmis tutkimaan ympäristöään.

7. Esittele kissa muille lemmikeille

Uuden kissasi esittely muille lemmikeille voi olla stressaavaa, joten siihen on annettava aikaa. Esittele nykyiset eläimesi tulokkaille ja valmistaudu sihinään, läimimiseen tai selän köyristelyyn – se on normaalia. Parhaassa tapauksessa lemmikit hyväksyvät toisensa muitta mutkitta. Jos ne muuttuvat aggressiivisiksi ja hyökkäävät toistensa kimppuun, älä yritä lopettaa tappelua ottamalla yhtä syliisi. Animal Planetin mukaan parasta on taputtaa käsiään tai puhua kovalla äänellä, jotta saat siirrettyä niiden huomion toisaalle.

8. Hoida kissaasi

Kissan säännöllinen harjaaminen ja kampaaminen pitää sen turkin kiiltävänä, ihon terveenä ja vähentää ei-toivottua karvanlähtöä. Voit helposti ottaa turkinhoidon osaksi arkirutiinejasi – se on teille molemmille hyvä tapa rentoutua raskaan päivän jälkeen. Myös kynnenleikkuusta ja hammashygieniasta tulee huolehtia. Keskustele eläinlääkärisi kanssa parhaasta tavasta huolehtia tästä hoidosta.

9. Viettäkää laatuaikaa yhdessä

Kissat ovat erakkojen maineessa, mutta niilläkin voi olla yksinäistä. Yritä olla ensimmäisten viikkojen aikana mahdollisimman paljon kotona, jotta kissasi sopeutuu paremmin. Jos teet pitkiä työpäiviä kodin ulkopuolella, harkitse kahden kissan adoptointia, jotta niillä on seuraa toisistaan.

10. Älä hätiköi

Kun olet tuonut uuden kissan kotiin, muista, että sillä voi kestää hetken tuntea olonsa mukavaksi uudessa ympäristössään. On parasta olla kiiruhtamatta tätä prosessia. Anna sille aikaa tulla luoksesi – se tulee, kun se on valmis. Kissat osaavat ilmaista, mistä ne pitävät ja mistä eivät. Sinunkin kissasi kertoo, onko valmis silityksiin tai leikkeihin vai haluaako se käpertyä päiväunille.

Uuden kissan tuonti kotiin on vasta alkua uudelle yhteiselle, rakkaudentäyteiselle elämällänne. Etene rauhassa, niin saat paljon iloa uuteen ystävääsi tutustumisesta.

Tietoja kirjoittajasta

Christine O'Brien Contributor Bio Photo

Christine O'Brien

 

Christine O'Brien on kirjoittaja ja pitkäaikainen kissanomistaja. Seuraa häntä Twitterissä ja Instagramissa nimellä @brovelliobrien.

 

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • Hill's Science Plan ADULT CAT FOOD with CHICKEN

  <P>™Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken™ -ruoka on kehitetty tukemaan kissan optimaalista hyvinvointia. Se sisältää kliinisesti vaikuttavaksi todettuja antioksidantteja, puhdasta proteiinia ja runsaasti omega-3-rasvahappoja.</P> <P><BR><B>
 • Hill's VET ESSENTIALS Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT Kitten -kuivaruoka,

  <P>Vain eläinlääkäriklinikoilta. Edistyksellistä ravintoa terveeseen kasvuun ja kehitykseen sekä vahvistamaan immuunijärjestelmää. Sisältää runsaasti kliinisesti vaikuttavaksi todistettuja antioksidantteja ja DHA:ta. <BR><BR><B>
 • Hill's™ Science Plan™ Sterilised Cat Young Adult Chicken

  Kastroiduilla kissoilla on kolminkertainen todennäköisyys saada ylipainoa ja virtsatieongelmia muihin verrattuna. <BR>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Young Adult Sterilised Cat on suunniteltu erityisesti kastroitujen kissojen tarpeisiin. Ruuan ainutlaatuinen painonhallintakoostumus sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja.<BR><BR><B>
 • Hill's SCIENCE PLAN ADULT CAT FOOD WITH LAMB

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult with Lamb (lammas) on suunniteltu pitämään yllä ihanteellista kuntoa. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.