Milloin aloittaa kiinteän ruoan syöttäminen kissanpennuille

min luku

Sivuprofiili tabbykissanpennusta, joka katsoo kameraan molemmat silmät ja korvat tarkkaavaisina

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Jotta kissanpennut saisivat parhaan alun elämälleen, niin fyysisesti kuin henkisestikin, niiden tulisi pysyä emonsa kanssa vähintään yhdeksän viikon ikään asti. Normaalisti kissanpennun pitäisi olla jo täysin vieroitettu emostaan ja syödä kiinteää ruokaa, olipa se sitten märkä- tai kuivaruokaa tai mieluiten näiden kahden yhdistelmää, kun se saapuu kotiisi. Jos emo ja pentue ovat kuitenkin sinun tai pennut ovat jääneet orvoksi, saatat joutua vieroittamaan pennut itse. Voit aloittaa tämän noin kolmen tai neljän viikon iässä.

Emon ja luonnon kunnioittaminen

Jos pennun emo on paikalla, vieroitusprosessi alkaa yleensä melko luonnollisesti, kun pennut alkavat liikkua enemmän ja tutkia ympäristöään. Ne kirjaimellisesti törmäävät emonsa ruokaan ja alkavat tutkia sen makua ja tuntumaa. Ihannetapauksessa emon tulisi jo nyt syödä kissanpennun ruokaa, koska se on paras tapa varmistaa, että emo saa riittävästi kaloreita ja ravintoaineita imetystä varten. Keskustele eläinlääkärin kanssa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa tiineyttä saadaksesi tietoa madotuksesta, ravitsemuksesta sekä siitä, milloin ja miten vaihtaa emon ruoka kissanpennun ruokaan.

Emo ei välttämättä pidä siitä, että pennut varastavat sen ruokaa, ja se saattaa jopa yrittää estää niitä varastamasta. Kolmen-neljän viikon iässä tai kun huomaat tämän prosessin alkavan, voit alkaa tarjota pennuille omaa pennunruokaa. Voit lisätä ylimääräistä ruokaa kissojen aitaukseen matalille lautasille, jotta se on helposti saatavilla, tai voit tehdä pienen, emosta erillään olevan alueen aitauksen ulkopuolelle, jotta myös emo voi pitää taukoa pennuista.

On erittäin tärkeää, että annat täyspainoista ja tasapainoista pennunruokaa (joka olisi mieluiten samaa kuin emon ruoka). Voit syöttää märkä- tai kuivaruokaa tai näiden kahden yhdistelmää, mutta aluksi kaikki syöttämäsi raksut on kostutettava lämpimällä vedellä ennen syöttämistä, jotta ne olisivat pehmeitä kissanpentujen nuorille suille.

Vieroituksen on tapahduttava vähitellen, jotta kissanpentujen ruoansulatuskanava ei kuormitu liikaa, joten aloita tarjoamalla vain pieni määrä ruokaa useita kertoja päivässä. Voit joko laittaa ruoan lautaselle tai tarjota sitä sormenpäässäsi. Nuoret kissanpennut sotkevat aluksi ruoalla, koska ne eivät oikein tiedä, mitä se on. Tämä on aivan normaalia ja auttaa niitä oppimaan, joten ole kärsivällinen ja puhdista lautaset ja kissanpennut niin usein kuin on tarpeen!

Päivien kuluessa voit hitaasti lisätä kiinteän ruoan määrää ja vähentää vähitellen ruokaan lisäämääsi vettä, kunnes tarjoat ruoan kuivana. Kun pennut ovat tottuneet ruokaan, niiden pitäisi alkaa suosia sitä ja alkaa käyttää emoaan enemmän vararavintona ja imemisen nautinnosta johtuen. Kun ruoka on hyväksytty eikä vatsavaivoja esiinny, voit halutessasi ruokkia kissanpentuja vapaasti. Voit antaa niiden syödä useita kertoja päivässä silloin, kun ne haluavat. Jos tämä ei onnistu, niiden pitäisi syödä vähintään neljä ateriaa päivässä, mutta mieluiten enemmän.

Emo kertoo pennuille, kun se on saanut tarpeekseen niiden ruokkimisesta, ja sen maito alkaa loppua. Useimmat pennut pitäisi vieroittaa emosta ja siirtää kiinteään ruokaan kuuden-kahdeksan viikon iässä, ja niiden pitäisi olla valmiita siirtymään uuteen kotiinsa yhdeksän viikon iässä.

Mistä tietää, onko kaikki kunnossa?

Pennut tulisi punnita aluksi muutaman päivän välein. Saat eläinlääkäriltäsi kasvutaulukoita, joista näet, kasvavatko ne odotetulla tavalla. Kun pennut ovat hyvin ravittuja ja tyytyväisiä, ne nukkuvat paljon ja niillä on täydet, pyöreät vatsat. Jos ne valittavat paljon, eivät nuku tai näyttävät laihalta, jokin on vialla, ja on syytä mennä eläinlääkäriin.

Jos pennut ovat jääneet orvoksi tai maidon saannissa on ongelmia, pyydä eläinlääkäriltäsi sopivaa korvikemaitovalmistetta ja neuvoja sen antamiseen. Älä anna kissanpennuille lehmänmaitoa, sillä se ei ole ravitsemuksellisesti riittävää kissanpennuille, eivätkä ne pysty sulattamaan sitä.

Jos kasvatat pennut ilman emoa, noudata samoja vieroitusohjeita ja vähennä asteittain tarjoamasi kissanmaidon määrää neljän ja kahdeksan viikon iässä sitä mukaa kuin lisäät kiinteän ruoan määrä.

Ja lopuksi…

Kissanpentujen tulisi saada kissanpentujen ruokaa aikuisikään asti, yleensä yhdeksän ja kahdentoista kuukauden ikään asti. Kissanpentujen ruoka on suunniteltu kalori- ja ravintoainepitoiseksi, jotta se tukee niiden nopeaa kasvua. Kastraation jälkeen jotkut nuoret kissat saattavat alkaa lihoa liikaa kissanpentujen ruoalla, jolloin niiden ruoka tulisi vaihtaa uutta tilannetta vastaavaan ruokaan. Keskustele eläinlääkärin kanssa siitä, milloin ja miten ne kannattaa vierottaa pois kissanpentujen ruoasta. Mikä tärkeintä, muista kuitenkin nauttia seuratessasi, kuinka pikku veijarisi kehittyvät entistäkin viekkaimmiksi ja viihdyttävämmiksi teini-ikäisiksi kissoiksi!

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA