Kylläisyys on tärkeä osa kissan kokonaispainoa ja terveyttä

Julkaisija
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Oletko huolissasi ylipainoisesta kissastasi? Joidenkin mielestä ylipainoiset kissat näyttävät söpöiltä, mutta lihava kissa ei välttämättä ole niin onnellinen (tai terve) kuin kuvittelet. Yksi mahdollinen syy paino-ongelmiin on kissanruoka, joka ei anna kissoille tarvittavaa kylläisyyttä. Kylläisyydellä tarkoitetaan tyydytyksen tunnetta, ja se on tärkeä tunne niin eläimille kuin ihmisillekin. Jos kissasi ruoka ei tyydytä sen nälkää, saatat huomata kissasi kerjäävän herkkupaloja aterioiden välillä. Tasapainoisella ravinnolla varmistetaan, että kissasi tuntee olonsa kylläiseksi, ja sen avulla voidaan hallita kissasi painoa ja saada se silti tuntemaan olonsa tyytyväiseksi aterioiden välillä.

Miksi painolla on merkitystä

Ihmisten tavoin yhä useammat kissat painavat yli ihannepainonsa, mikä voi aiheuttaa terveysongelmia. International Cat Care-järjestön mukaan ylipainoiset kissat ovat alttiimpia pitkäaikaisille sairauksille, kuten diabetekselle, virtsarakon sairauksille ja niveltulehdukselle. Vaikka pyöreä vatsa voi joidenkin mielestä näyttää söpöltä, on kissasi edun mukaista pitää sen paino terveenä.

On normaalia tuntea huolta kissasi ylipainosta. Ensimmäiseksi sinun pitäisi kääntyä eläinlääkärin puoleen selvittääksesi, onko painonnousun taustalla jokin syy. Todennäköisesti kissasi syö liikaa ruokaa ja kuluttaa liian vähän kaloreita. Jos tutkimuksissa ei löydy mitään taustalla piilevää syytä, voi olla aika muuttaa ruokavaliota kylläisemmäksi.

Älä vain vähennä ruoan määrää

Kun kissasi tuntee olonsa kylläiseksi ja tyytyväiseksi aterioiden jälkeen, se todennäköisesti kerjää vähemmän herkkuja tyypillisten ruokinta-aikojen ulkopuolella. Tämä helpottaa ruokamäärien hallintaa ja tekee yhteiselostanne paljon miellyttävämpää.

Jotkut omistajat pelkäävät vaihtaa kissan ruokaa, jos kissa ei pidäkään uudesta ruoasta, ja sen sijaan he vain vähentävät tavanomaista ruokamäärää. Tämä ei ole ihanteellinen tapa. Kissasi ei ainoastaan tunne itseään nälkäiseksi, vaan saatat myös aliruokita sitä, niin ettei se saa tarpeeksi tärkeitä ravintoaineita, kuten proteiinia tai vitamiineja ja kivennäisaineita.

Turvalliseen ja terveelliseen painonpudotukseen tarkoitetuissa elintarvikkeissa on otettu kaikki tämä huomioon. Ne saattavat sisältää enemmän kuitua, jotta kissasi tuntee olonsa kylläiseksi, mutta niissä on kaikki olennaiset ravintoaineet oikeassa ja tasapainoisessa suhteessa. Jotkin laihdutusruoat voivat jopa muuttaa kissasi aineenvaihduntaa siten, että keho polttaa rasvaa varastoimisen sijaan.

Mitä antaa lemmikillesi ruoaksi

Lemmikkieläinten ruokia on tarjolla valtavasti. On hyvä tukeutua hyvämaineisiin, vakiintuneisiin tuotemerkkeihin, mutta silti varmistaa, että tarjoamasi ruoka on nimenomaan painonpudotukseen sopivaa.

Kysy aina eläinlääkärin neuvoa kissasi painonpudotukseen. Eläinlääkäri voi auttaa sinua valitsemaan oikean ruoan, neuvoa sinua ruokintamäärissä ja seurata kissasi edistymistä varmistaakseen, että se laihtuu turvallisesti ja terveellisesti.

Supermarketeissa eikä välttämättä edes lemmikkieläinkaupoissa ole juuri niitä laihdutusruokia, joita tarvitset. Kun paino on pudonnut, voit ehkä vaihtaa takaisin supermarketin merkkiin, mutta kysy aina eläinlääkäriltäsi, ennen kuin teet mitään muutoksia.

Järjestä aikaa liikunnalle

Lähikuva ruskeasta, vihreäsilmäisestä tabbykissasta.
Kissan painoon ei tietenkään vaikuta vain ruoan valinta. Aivan kuten omistajansa, myös kissat tarvitsevat liikuntaa. Nykypäivän tyypillinen kotikissa ei yksinkertaisesti vietä tarpeeksi aikaa kuluttamiensa kalorien polttamiseen. Sen lisäksi, että syötät kissallesi oikeanlaista ruokaa, joka pitää sen tyytyväisenä, muista myös leikkiä sen kanssa päivittäin.

Tehtäväsi on pitää huolta kissasi painosta, joten sinun on oltava johdonmukainen painonpudotussuunnitelman laatimisessa ja sen noudattamisessa. Kun tarjoat lemmikillesi oikeanlaista ruokaa ja päivittäistä liikuntaa, ylipainoinen kissasi voi pian saavuttaa ihanteellisen terveyden ja elinvoimaisuuden. Kissasi näyttää paremmalta ja voi paremmin, ja se kiittää siitä sinua.

Tietoja kirjoittajasta

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy on freelance-kirjoittaja Eriestä, Pennsylvaniasta, ja hänellä on Olive-niminen kissa.

 

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ja Tri Emma Milne BVSc FRCVS

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • Hill's Science Plan ADULT CAT FOOD with CHICKEN

  <P>™Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken™ -ruoka on kehitetty tukemaan kissan optimaalista hyvinvointia. Se sisältää kliinisesti vaikuttavaksi todettuja antioksidantteja, puhdasta proteiinia ja runsaasti omega-3-rasvahappoja.</P> <P><BR><B>
  Buy Now »
 • Hill's VET ESSENTIALS Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT Kitten -kuivaruoka,

  <P>Vain eläinlääkäriklinikoilta. Edistyksellistä ravintoa terveeseen kasvuun ja kehitykseen sekä vahvistamaan immuunijärjestelmää. Sisältää runsaasti kliinisesti vaikuttavaksi todistettuja antioksidantteja ja DHA:ta. <BR><BR><B>
  Buy Now »
 • Hill's™ Science Plan™ Sterilised Cat Young Adult Chicken

  Kastroiduilla kissoilla on kolminkertainen todennäköisyys saada ylipainoa ja virtsatieongelmia muihin verrattuna. <BR>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Young Adult Sterilised Cat on suunniteltu erityisesti kastroitujen kissojen tarpeisiin. Ruuan ainutlaatuinen painonhallintakoostumus sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja.<BR><BR><B>
  Buy Now »
 • Hill's SCIENCE PLAN ADULT CAT FOOD WITH LAMB

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult with Lamb (lammas) on suunniteltu pitämään yllä ihanteellista kuntoa. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »