Miten kissanminttu vaikuttaa kissaan?

Published by
Min. lukemista

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Kissat rakastavat kissanminttua. Se on kissoille täysin turvallista, eikä voi vahingoittaa kissaa millään lailla. Jos kissa sattuu syömään suuren määrän kissanminttua, se voi aiheuttaa hieman vatsavaivoja, mikä ei kuitenkaan ole todennäköistä.

Mitä kissanminttu on?

Kissanminttu on monivuotinen minttujen sukuun kuuluva yrtti. Sitä kasvoi alun perin Pohjois-Afrikassa ja Välimeren maissa, mutta nykyään sitä tavataan yleisesti Euroopan ja Pohjois-Amerikan luonnossa. Kissanminttu tai aitokissanminttu on saanut epäilemättä nimensä siitä, että kissat hullaantuvat siitä.

Miksi kissat rakastavat kissanminttua?

Kissanmintun aktiivinen yhdiste on nepetalaktoni. Kissat tunnistavat tämän yhdisteen hajun perusteella. Nepetalaktonilla uskotaan olevan samankaltainen vaikutus kuin kissan feromonilla, joka liittyy paritteluun.

Kissanminttu toimii luonnollisena mielialan kohottajana. Se voi saada kissan käyttäytymään eriskummallisilla tavoilla: kissa saattaa käyttäytyä pentumaisesti tai tulla erityisen hellyydenkipeäksi. Kissa voi myös kieriä kissanmintun päällä, kynsiä kissanminttua tai hieroa kasvojaan sitä vasten. Tai kissa voi loikkia ympäriinsä, tulla aktiiviseksi ja juosta huoneesta toiseen kuvitellun saaliseläimen perässä.

Jotkin kissat muuttuvat raukeiksi ja tuijottelevat tyhjyyteen. Kaikkeen käyttäytymiseen voi liittyä kovaa maukumista ja murinaa. Kissanmintun vaikutus on lyhytaikainen, yleensä 5–15 minuuttia. Tämä jälkeen kestää pari tuntia, ennen kuin kissa reagoi uudelleen kissanmintun vaikutuksiin.

Miksi antaa kissanminttua kissalle?

Kissat nauttivat kissanmintusta, joten voit käyttää sitä palkintoherkkuna kouluttamisessa tai rohkaistaksesi kissaa käyttämään raapimapuuta tai nukkumaan omassa pedissään. Kissanmintulla voi myös aktivoida kissaa liikkumaan, ja se voi rentouttaa kissaa. Syystä riippumatta kissanmintun antaminen kissalle on hauskaa!

Miksi antaisin kissanminttua kissalle?

Kissanminttutuotteita on paljon erilaisia. Saatavilla on kissanminttujauhetta tai -nappuloita, joita voi ripotella maahan tai laittaa leluun. Joissakin kissanleluissa on valmiina kissanmintun tuoksua tai sisällä kissanminttua. Kissanminttuöljy ja -öljysuihke sopivat lelujen ja petivaatteiden hajustamiseen. Kissat reagoivat jo hyvin pieneen määrään kissanminttua, joten sitä ei tarvitse käyttää paljon.

Kissanmintulla ei tunnu olevan vaikutusta kissaani

Noin 30 prosenttia kissoista ei reagoi kissanminttuun näkyvästi millään tavalla. Alttius kissanmintun vaikutuksille on ilmeisesti perinnöllinen piirre. Monilla kissoilla ei yksinkertaisesti ole reagointiin tarvittavia reseptoreja.

Leikkisyydestään huolimatta kissanpennut eivät yleensä reagoi kissanminttuun kuin vasta yli puolen vuoden ikäisinä. Kissan mielenkiinto kissanminttua kohtaan saattaa myös lopahtaa kissan vanhetessa.

Kissanminttu tekee kissastani aggressiivisen

Kissanminttu saattaa tehdä joistakin kissoista, yleensä kollikissoista, aggressiivisia. Tämä johtuu mahdollisesti siitä, että kissanminttu liittyy parittelukäyttäytymiseen. Jos näin käy omalle kissallesi, älä anna kissalle kissanminttua.

Voit kokeilla muita vaihtoehtoja, kuten kuusamaa tai rohtovirmajuurta. Käänny eläinlääkärin puoleen ja kysy hänen mielipidettään kissanmintun käytöstä ja muista sopivista vaihtoehdoista.

Kissanminttu on monivuotinen minttujen sukuun kuuluva yrtti. Sitä kasvoi alun perin Pohjois-Afrikassa ja Välimeren maissa, mutta nykyään sitä tavataan yleisesti Euroopan ja Pohjois-Amerikan luonnossa. Kissanminttu tai aitokissanminttu on saanut epäilemättä nimensä siitä, että kissat hullaantuvat siitä.

Liittyvät artikkelit

Liittyvät tuotteet