Kissat ja karkit: Turvallinen Halloween kissallesi

Published by
Min. lukemista

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Kun Halloween lähestyy, perheesi taitaa odottaa innolla enemmänkin karkkeja kuin kepposia. Nuo värikkäät ja makeat herkut voivat olla suuri kiusaus sekä kissalle että kissan perheenjäsenille, mutta kissoille ne voivat olla vaarallisia. Kissan oman turvallisuuden vuoksi se kannattaa pitää poissa karkkikulhoilta.

Kissoille vaaralliset ruoat

long-haired-cat-sleeps-next-to-candy-dishHalloween-karkkien sisältämät ainesosat ja muut herkut saattavat laittaa kissasi vatsan pahasti sekaisin, mutta myös olla oikeasti myrkyllisiä ja vaarallisia nautittuina. Eläinlääkärit varoittavat erityisesti seuraavista herkuista:

Suklaa

Aines, josta valmistetaan suurin osa Halloween-karkeista ja mikä on todennäköisesti eniten lasten mieleen, on myös myrkyllisintä lemmikeillesi. Suklaa sisältää teobromiinin yhdistelmää, joka voi aiheuttaa vakavia reaktioita kissoille, kuten sydämen rytmihäiriöt, lihasten vapinaa ja kohtauksia. Kissat on pidettävä erossa myös kofeiinista, joka on toinen suklaan sisältämä ainesosa, ja joka voi myös aiheuttaa lihasten vapinaa sekä sydämentykytystä ja levottomuutta.

Maitotuotteet

Kissat ovat laktoosi-intolerantikkoja, joten mikäli se syö maitotuotteita sisältäviä karkkeja, se ei todennäköisesti ole tappavaa, mutta se voi aiheuttaa ikäviä vatsavaivoja, oksentelua ja ripulia.

Xylitol

Tätä makeutusainetta käytetään sokerin korvikkeena monissa sokerittomissa karkeissa ja purukumeissa. Koirilla tämän ainesosan tiedetään nostavan insuliinipitoisuuksia ja aiheuttavan vakavan verensokerin laskun ja voi johtaa maksan vajaatoimintaan. Vaikka tästä ei ole koskaan ollut virallista tapausta kissojen kohdalla, on parempi olla varovainen ja pitää kissa pois sokerittomista herkuista.

Rusinat

Löytyy aina yksi talo, joka tarjoaa rusinoita karkkien sijasta. Minkä on tarkoitus olla terveellisempi vaihtoehto lapsille, voi olla tappava lemmikeille. Rusinoiden sekä rypäleiden tiedetään aiheuttavan munuaisten vajaatoimintaa koirilla. Jälleen kerran, vaikka tästä ei ole ollut tunnettua tapausta kissoijen keskuudessa - mahdollisesti siksi, että kissat ovat ronkelimpia kuin koirat - on parempi olla varovainen ja pitää ne poissa saatavilta kaikin keinoin.

TukehtumisvaaraVeterinarian examining cute white cat with stethoscope, isolated on white

Myrkyllisyys ei ole ainoa vaara, joka aiheutuu kissojen ja karkkien sekoittamisesta. Itse asiassa, kissoja houkuttavat todennäköisesti vähemmän karkit kuin niiden värikkäät ja rapisevat kääreet, jotka voivat aiheuttaa tukehtumisvaaran, varoittavat kissojen käyttäytymisen asiantuntijat. Jos kissa pääsee nauttimaan käärepaperin tukehtumatta siihen, se voi aiheuttaa tukoksen kissan suolistossa. Tikkareista jäljelle jääviin paperitikkuihin ja koviin karkkeihin voi myös tukehtua. Joten pidä kissasi turvassa säilyttämällä kaikentyyppiset karkit paikassa mihin se ei pääse ja huolehdi karkkikääreiden päätymisestä sinne mihin ne kuuluvat.

Jos kissasi syö karkkia

Jos epäilet kissasi syöneen karkkia, eläinlääkäri suosittelee seuraavia toimia:

 1. Jos mahdollista, määritä, mitä hän söi ja kuinka paljon.
 2. Ota yhteyttä eläinlääkäriin. Hän neuvoo sinua pitäisikö kissasi oireita seurata, aiheuttaa oksentelua vatsan tyhjentämiseksi vai viedä se hoitoon.
 3. Jos et tavoita omaa eläinlääkäriäsi, soita lähimmälle eläinlääkäriasemalle.

Jos sinulla on pieniä lapsia, kannattaa heidän karkinsyöntiänsä hillitä (useista syistä), jotta voit varmistaa etteivät karkit päädy kissan suuhun. Lapset ovat usein halukkaita jakamaan herkkujaan ja saattavat jättää karkkikääreet lojumaan lattioille. Jos olet huolissasi, että kissasi jää paitsi Halloweenista, pidä sen omat suosikkiherkut esillä ja anna sen nauttia niistä, samalla kun ihmiset nauttivat omista Halloween-herkuistaan.

Kirjoittajan biografia

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

 

Jean Marie Bauhauson on lemmikinomistaja, lemmikkieläinblogaaja ja novellisti Tulsasta Oklahomasta, jossa hän yleensä kirjoittaa karvaiset ystävät seuranaan.

 

Liittyvät artikkelit

Liittyvät tuotteet

 • Hill's Science Plan ADULT CAT FOOD with CHICKEN

  <P>™Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken™ -ruoka on kehitetty tukemaan kissan optimaalista hyvinvointia. Se sisältää kliinisesti vaikuttavaksi todettuja antioksidantteja, puhdasta proteiinia ja runsaasti omega-3-rasvahappoja.</P> <P><BR><B>
 • Hill's VET ESSENTIALS Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT Kitten -kuivaruoka,

  <P>Vain eläinlääkäriklinikoilta. Edistyksellistä ravintoa terveeseen kasvuun ja kehitykseen sekä vahvistamaan immuunijärjestelmää. Sisältää runsaasti kliinisesti vaikuttavaksi todistettuja antioksidantteja ja DHA:ta. <BR><BR><B>
 • Hill's™ Science Plan™ Sterilised Cat Young Adult Chicken

  Kastroiduilla kissoilla on kolminkertainen todennäköisyys saada ylipainoa ja virtsatieongelmia muihin verrattuna. <BR>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Young Adult Sterilised Cat on suunniteltu erityisesti kastroitujen kissojen tarpeisiin. Ruuan ainutlaatuinen painonhallintakoostumus sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja.<BR><BR><B>
 • Hill's SCIENCE PLAN ADULT CAT FOOD WITH LAMB

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult with Lamb (lammas) on suunniteltu pitämään yllä ihanteellista kuntoa. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.