Onko kissanpennustasi tulossa nirso?

Published by
Min. lukemista

Muutos on väistämätön osa elämää, jopa kissoille. Esimerkiksi ensimmäinen syntymäpäivä. Se on todellinen virstanpylväs kissalle, se merkitsee siirtymistä aikuisuuteen.   Aikuisten kissojen ruokaa voidaan nyt vähitellen sekoittaa kissanpennun ruokaan useiden päivien ajan. Näin kissa voi totutella rauhassa suurempiin nappuloihin ja uuden ravinnon koostumukseen. 

Yksinkertainen juttu. Mutta aikuisuus merkitsee myös sitä, että pystyy tekemään valintoja ja tästä lähten kissat saattavatkin muuttua jääräpäisemmiksi ja joustamattomammiksi mielihalujensa suhteen. Ei ole syytä stressaantua jos kissaystäväsi päättää nukkua sohvalla kalliin kissan iglumajan sijasta, mutta entä jos se alkaa nirsoilla ruuasta? Kuinka pitkään sinun tulisi odottaa ennen kuin taivut jokaiseen kissan ravintoa koskevaan oikkuun?

Nyt, enemmän kuin koskaan, alat nähdä kissasi yksilönä. Jotkut kissat, kuten ihmisetkin, rakastavat kokeilla uusia asioita - uusia tuotteita, muutoksia koostumuksessa, kostean ja kuivan ruoan sekoitusta. Tällaista uusista asioista pitämistä kutsutaan neofiliaksi ja kissasi saattaa käyttäytyä tämän tyyppisesti, riippuen sen persoonallisuudesta, aikaisemmista kokemuksista, ympäristöstä ja lukuisista muista vaikutteista.

Toiset kissat saattavat olla neofobisia ja aktiivisesti inhota uusia asioita. Tällaiset kissat pitävät rutiineista, eivätkä etsi vaihtelua ja useimmiten syövät mieluiten samaa ruokaa päivästä toiseen. Jos niillä on aina ollut ruokinta-alusta ruokakuppinsa alla, sen pois ottaminen voi järkyttää niitä niin paljon, etteivät ne suostu syömään. Tämä on tärkeä seikka ottaa huomioon kun adoptoit kodittoman kissan. Yritä saada mahdollisimman paljon selville sen ruokailutottumuksista, ennen kuin tuot kissan kotiin.  Pidä mielessä, että ne saattavat olla neofobisia, ei ainoastaan ruoan, vaan myös  lelujen ja ympäristön suhteen.

On hyödyllistä tietää, miten ruoka tulisi asettaa tarjolle, erityisesti jos kissasi on hiukan nirso aterioiden suhteen. Jotkut kissat syövät mieluiten kostean muonan kehonlämpöisenä. Vaikket joka päivä käyttäiskään tätä tekniikkaa, harkitse sitä ainakin silloin, kun kissasi on hieman allapäin. Hyvä tapa rohkaista kissaasi kokeilemaan kuivamuonaa, on sekoittaa sitä lämpimään veteen kastikemaiseksi.

Yksi yllättävä seikka, jota et ehkä ole tullut ajatelleeksi, on oma kehonkielesi. Kissasi seuraa tarkkaan mikä on sinun käsityksesi tietystä ruoasta. Jos et yksinkertaisesti pidä uusimman pakkauksen ulkoasusta, kissasi saattaa tulkita ilmeestäsi tai asennostasi, että kaikki ei ole kohdallaan ruoassa. Jos  'ajattelet positiivisesti', on hyvä mahdollisuus, että kissasi tekee myös niin!

Liittyvät artikkelit