Kissoille vaaralliset tai myrkylliset elintarvikkeet

Julkaisija
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Kun kyse on kissastasi, haluat varmistaa, että se saa ravitsemukselliset tarpeet täyttävää, parasta kissanruokaa. Toisinaan saattaa houkutella antaa kissalle ruokapöydän tähteitä ja erikoisherkkuja, mutta muista, että tietyt elintarvikkeet voivat olla myrkyllisiä kissoille.

Seuraavassa käydään läpi joitakin kissoille myrkyllisimpiä ruokia.

Sipuli ja valkosipuli

Sipulit, valkosipulit, salottisipulit ja kevätsipulit voivat vahingoittaa kissan punasoluja ja aiheuttaa anemiaa. Nämä ruoat ovat yleensä myrkyllisiä suurina määrinä syötyinä, mutta altistuminen sipulin tai valkosipulin tiivistetyille muodoille, kuten sipulikeittopussin sisällölle tai valkosipulijauheelle, voi myös olla vaaraksi.

Jos kissan oireina ovat uneliaisuus, heikkous, ruokahaluttomuus, kalpeat ikenet ja oranssi tai tummanpunainen virtsa, se on vietävä välittömästi eläinlääkäriin.

Juovikas kissa lähestyy naista seisten vihreävalkoruutuisen sohvan käsinojalla.

Raa'at kananmunat, raaka liha ja luut

Raakojen kananmunien tai raa'an lihan syöminen voi aiheuttaa kissoille salmonella- tai E. coli -myrkytyksen, kuten ihmisillekin. Sairauden oireet vaihtelevat, mutta niihin voi kuulua oksentelua, ripulia ja uneliaisuutta. Raaka kananmuna sisältää myös entsyymiä, joka voi aiheuttaa iho- ja turkkiongelmia.

Salmonella ja E. coli voivat tarttua myös ihmisiin, joten pese kätesi huolellisesti ruoanvalmistuksen jälkeen äläkä päästä kissaasi näiden raakojen elintarvikkeiden lähelle.

Estä kissaa syömästä raakoja luita, sillä se voi tukehtua niihin, ja luut voivat vahingoittaa sen ruoansulatuskanavaa tai hampaita.

Suklaa ja kofeiinipitoiset juomat

Suklaan vaaroista koirille puhutaan paljon, mutta se on yhtä myrkyllistä myös kissoille. Suklaa sisältää metyyliksantiiniksi kutsuttuja aineita, jotka voivat aiheuttaa oksentelua ja ripulia, kuumetta, lihasvapinaa, epänormaalia sydämen sykettä, vatsavaivoja, lisääntynyttä janoa ja kouristuksia. Metyyliksantiineja esiintyy myös kofeiinipitoisissa juomissa, ja niitä tulisi välttää. Ota yhteys eläinlääkäriin, jos kissallasi ilmenee jokin näistä oireista. Yleisenä nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että tummempi suklaa on vaarallisempaa kuin maito- ja valkosuklaa.

Alkoholi ja raaka taikina

Alkoholijuomat ja alkoholia sisältävät elintarvikkeet voivat olla vaarallisia kissallesi. Niiden nieleminen voi aiheuttaa oksentelua, ripulia, vapinaa, sekavuutta, hengitysvaikeuksia, koomaa ja jopa kuoleman. On myös tärkeää pitää kissa kaukana raa'asta taikinasta, sillä taikina voi turvota tai muuttua alkoholiksi vatsassa. Jos epäilet, että kissasi on nauttinut pienenkin määrän alkoholia, vie se välittömästi eläinlääkäriin.

Maito ja maitotuotteet

Kissasi saattaa nauttia maidon juomisesta, mutta se ei välttämättä ole sille hyväksi. Kissojen on vaikea sulattaa maidon sisältämää laktoosia, mikä voi aiheuttaa vatsavaivoja tai ripulia. Useimmat kissat saavat laktoosia vain pentuna emonsa maidosta. Koska kissanpennut juovat emonsa maitoa vain muutaman viikon ajan, niiden ruoansulatuselimistö ei useinkaan ole valmis käsittelemään laktoosin palaamista ruokavalioon. Vaikka jotkin kissat latkivatkin maitoa ongelmitta, kissoille ei kuitenkaan suositella annettavaksi muuta maitoa kuin emon maitoa pentuaikana, koska se voi aiheuttaa ruoansulatusongelmia.

Viinirypäleet ja rusinat

Syy ei ole selvillä, mutta pienikin määrä viinirypäleitä tai rusinoita voi aiheuttaa kissallesi vakavan sairauden ja jopa munuaisten vajaatoiminnan.

Toistuva oksentelu ja hyperaktiivisuus ovat ensimmäisiä oireita, jotka ilmenevät 12 tunnin kuluessa näiden ruokien syömisestä. Muina oireina 24 tunnin kuluessa voi ilmetä uneliaisuutta, ripulia, ruokahaluttomuutta, vatsakipua, vähentynyttä virtsaamista ja vatsakipua.

Vaikka jotkin kissat eivät saakaan mitään haittavaikutuksia, on parasta olla antamatta kissallesi viinirypäleitä ja pitää viinirypäleet ja rusinat poissa keittiötasoilta, pöydiltä ja muista paikoista, joihin kissasi pääsee käsiksi. Jos epäilet kissasi syöneen viinirypäleitä tai rusinoita, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin.

Koiranruoka

Koiranruoka ei ole myrkyllistä kissoille, mutta se ei sovellu kissan ruokintaan pitkällä aikavälillä. Animal Trust -järjestö kertoo, että koirien ja kissojen ravitsemukselliset tarpeet ovat hyvin erilaiset, sillä kissat tarvitsevat enemmän proteiinia ja aminohappoja, kuten tauriinia ja arginiinia. Kissat eivät saa riittävästi näitä tärkeitä ainesosia koiranruoasta, mikä voi ajan mittaan johtaa ravintoaineiden puutteeseen ja terveysongelmiin.

Estä kissaa syömästä vaarallisia ruokia

Kissasi henki ja hyvinvointi riippuvat siitä, millaista ruokaa se syö. Kun pidät myrkylliset ja vaaralliset ruoat poissa kissasi ulottuvilta ja huolehdit sen tasapainoisesta ruokavaliosta, autat kissaasi pysymään terveenä.

Seuraavassa on muutamia helppoja vinkkejä, joilla voit estää kissaasi syömästä vaarallisia ja myrkyllisiä ruokia:

 • Säilytä ruoat kissan ulottumattomissa. Kissaturvallisten lukkojen asentaminen kaappeihin voi olla tarpeen, jos kissasi on utelias.
 • Älä päästä kissaa työtasolle ruoanlaiton tai syömisen aikana.
 • Älä syötä kissalle tähteitä ruokapöydästä.
  Erityisen tärkeää on olla tarkkaavaisempi juhlapyhien aikana. Ympärillä on todennäköisesti enemmän houkuttelevaa ”ihmisten ruokaa”, josta suuri osa voi saada kissasi vatsan sekaisin tai jopa olla kissalle vaaraksi.

Jos huomaat tai epäilet, että kissasi on syönyt jotakin näistä ruoista, vie se välittömästi eläinlääkäriin. Jotkin näistä ruoista saattavat aiheuttaa kissallesi vain hieman epämukavan olon, mutta toiset saattavat olla paljon vaarallisempia kissan terveydelle. Jos olet epävarma, kysy neuvoa eläinlääkäriltäsi.

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • Hill's Science Plan ADULT CAT FOOD with CHICKEN

  <P>™Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken™ -ruoka on kehitetty tukemaan kissan optimaalista hyvinvointia. Se sisältää kliinisesti vaikuttavaksi todettuja antioksidantteja, puhdasta proteiinia ja runsaasti omega-3-rasvahappoja.</P> <P><BR><B>
  Buy Now »
 • Hill's VET ESSENTIALS Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT Kitten -kuivaruoka,

  <P>Vain eläinlääkäriklinikoilta. Edistyksellistä ravintoa terveeseen kasvuun ja kehitykseen sekä vahvistamaan immuunijärjestelmää. Sisältää runsaasti kliinisesti vaikuttavaksi todistettuja antioksidantteja ja DHA:ta. <BR><BR><B>
  Buy Now »
 • Hill's™ Science Plan™ Sterilised Cat Young Adult Chicken

  Kastroiduilla kissoilla on kolminkertainen todennäköisyys saada ylipainoa ja virtsatieongelmia muihin verrattuna. <BR>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Young Adult Sterilised Cat on suunniteltu erityisesti kastroitujen kissojen tarpeisiin. Ruuan ainutlaatuinen painonhallintakoostumus sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja.<BR><BR><B>
  Buy Now »
 • Hill's SCIENCE PLAN ADULT CAT FOOD WITH LAMB

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult with Lamb (lammas) on suunniteltu pitämään yllä ihanteellista kuntoa. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »