Kissan leikittäminen: pidä kissasi virkeänä

Published by
min read

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Kyllästynyt kissa ei ole onnellinen. Varmistamalla, että pörröinen ystäväsi saa tarpeeksi virikkeitä, huolehdit kissan tyytyväisyydestä ja onnellisuudesta, jolloin saat itsekin todennäköisesti enemmän rauhallisia hetkiä. Erityisesti, jos kissallasi on tapana purkaa turhautumistaan haitalliseen käyttäytymiseen, kuten verhojen kynsimiseen tai ruukkukasvien kaivamiseen. Kissa saattaa myös ilmaista kyllästymistään käyttäytymällä aggressiivisesti tai masentuneesti. Jos olet huolissasi kissasi käyttäytymisestä, ensimmäisenä kannattaa suunnata eläinlääkäriin varmistamaan, että kissan ongelmien taustalla ei ole mikään sairaus. Jos eläinlääkäri ei kuitenkaan löydä mitään vikaa, kissasi saattaa yksinkertaisesti olla kyllästynyt. Tässä on muutamia yksinkertaisia ideoita, joiden avulla voit pitää kissasi mielen virkeänä, olit sitten itse kotona tai et:

1. Tee ateriasta haaste

Älä tyydy vain täyttämään kissasi kulhoa, vaan hanki aktivointilelu tai -peli, jolloin kissa joutuu tekemään töitä ruokansa eteen, kun sen on keksittävä, miten keplotella ruoka ulos lelusta tai pelistä. Voit ostaa haluamasi määrän aktivointileluja tai tehdä oman leikkaamalla tyhjään (ja puhtaaseen) muovipulloon, pahviputkeen tai muuhun astiaan reikiä, jotka ovat riittävän suuria naksuille. Toinen helposti toteutettava kissan pulmapeli on ruoan piilottaminen eri puolille asuntoa. Kissan metsästysretki on helppo järjestää, ja se on erinomainen tapa viihdyttää kissaasi ollessasi poissa kotoa ja samalla kannustaa sitä liikkumaan. Yritä piilottaa pieniä määriä ruokaa ympäri asuntoa hyödyntämällä leikattua pahvista munakennoa.

Tabby cat in crouched position about to prance on feather toy.

2. Tue kissan luonnollista metsästysviettiä

Moottoroidut hiirilelut, taskulampun valokeila tai jopa lattiaa pitkin vedettävä yksinkertainen naru vetoavat kissasi luontaiseen metsästysviettiin ja voivat auttaa pitämään sen stimuloituna ja henkisesti virkeänä. Bonuksena kissojen elkeet niiden valmistautuessa syöksymään saaliin kimppuun saavat varmasti nauramaan ja viihdyttävät koko perhettä! Voit lisätä kissasi kiinnostusta entisestään antamalla sille laatikoita, joissa se voi piileskellä odottaessaan ”saaliin” lähestymistä. Tällainen leikki kissan kanssa tarjoaa henkistä stimulaatiota kissallesi, mutta lisäksi sen avulla sinä ja perheesi pääsette viettämään yhteistä aikaa ja lähentymään kissanne kanssa samalla, kun kannustatte sitä liikkumaan.

3. Anna kissan kiivetä

Kissojen raapima- ja kiipeilypuilla on hämmästyttävä vaikutus kissojen henkiselle ja fyysiselle virkeydelle. Kissoilla on geeneissä halu pyrkiä korkealle, jotta ne ovat paremmassa turvassa saalistajien hyökkäyksiltä. Sieltä niiden on myös helpompi vaania saalistaan. Kissojen raapima- ja kiipeilypuiden avulla kissasi pääsee kiipeämään ja raapimaan kuin luonnonvaraiset esivanhempansa muinoin. Kiipeilypuita on saatavana kaikenkokoisia ja -näköisiä, joten löydät varmasti vaihtoehdon, jota kissasi rakastavat ja joka sopii sisustukseesi. Pääset myös itse nauttimaan lemmikkiesi katselusta, kun ne kiipeilevät ja leikkivät piilosta uudella leikkikalullaan. Se voi myös vähentää tuhoisaa käyttäytymistä muualla asunnossa, kun kissat ymmärtävät, että raapiminen ja kiipeily on sallittua niiden omassa kiipeilypuussa, mutta ei muualla.

4. Tarjoa näköaloja

Kissat haluavat nähdä, mitä on tekeillä. Jos ikkunastasi avautuu näkymä lintulaudalle tai johonkin muuhun yhtä kiinnostavaan näkymään, järjestä kissoille mukava paikka, johon ne voivat loikata katselemaan. Kissa viihtyy uskomattoman pitkään ikkunan ääressä lintujen liikkeitä seuraten, mikä pitää sen mielen vireänä. Jos ikkunoistasi ei näy mitään erityisen kiehtovaa, voit näyttää televisiosta linnuista tai oravista kertovaa luonto-ohjelmaa. Se voi viihdyttää kissaa tuntikausia, mutta varmista, että televisio ei ole raapimisetäisyydellä, koska se saattaa joutua käpälöintiyritysten kohteeksi.

Lisäksi tarjolla on monia kissalle sopivia sovelluksia. Jos sinulla on tabletti (varmista, että se on kisunkestävä), voit ladata jonkin kissoille sopivan pelin. Ne on suunniteltu viihdyttämään kissoja, jotka voivat koskea tassullaan näytöllä liikkuvia esineitä ikään kuin leikkisivät oikealla lelulla.

5. Adoptoi ystävä

Kissakaveri saattaa olla juuri sopiva ratkaisu kyllästyneelle kissallesi, sanoo Companion Animal Psychology. Kaksi kissaa voi pitää toisilleen seuraa, kun olet poissa kotoa. Ne voivat leikkiä yhdessä ja jopa nuolla toistensa turkkia. Mutta ennen kuin kiirehdit ottamaan toisen kissan, ota huomioon uudesta lemmikistä aiheutuvat lisäkustannukset ja hoitovastuu. Ei kannata ottaa toista kissaa, ellet ole varmasti valmis vastuuseen. Muista myös esitellä uusi lemmikki hitaasti, koska kokemus voi olla kuormittava molemmille kissoille. Yksi hyvä vaihtoehto on sijaiskodin tarjoaminen uudelle kissalle ennen adoptointia. Siten voit varmistaa, että kissasi (ja sinä) tulette hyvin juttuun toisen kissan kanssa.

Aivan kuten ihmisetkin, kissat voivat pitkästyä norkoillessaan kotosalla koko päivän. Kokeilemalla näitä yksinkertaisia vinkkejä voit auttaa kissasi torjumaan tylsyyttä ja pysymään aktiivisena, virkeänä ja iloisena kotitaloutesi jäsenenä vielä pitkään!

Tietoja kirjoittajasta

Kara Murphy

Kara Murphy

 

Kara Murphy on freelance-kirjoittaja Eriestä, Pennsylvaniasta. Hänellä on kissa nimeltä Olive, jonka suosikkilelu on pahvilaatikko.

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • Hill's Science Plan ADULT CAT FOOD with CHICKEN

  <P>™Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken™ -ruoka on kehitetty tukemaan kissan optimaalista hyvinvointia. Se sisältää kliinisesti vaikuttavaksi todettuja antioksidantteja, puhdasta proteiinia ja runsaasti omega-3-rasvahappoja.</P> <P><BR><B>
  Buy Now »
 • Hill's VET ESSENTIALS Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT Kitten -kuivaruoka,

  <P>Vain eläinlääkäriklinikoilta. Edistyksellistä ravintoa terveeseen kasvuun ja kehitykseen sekä vahvistamaan immuunijärjestelmää. Sisältää runsaasti kliinisesti vaikuttavaksi todistettuja antioksidantteja ja DHA:ta. <BR><BR><B>
  Buy Now »
 • Hill's™ Science Plan™ Sterilised Cat Young Adult Chicken

  Kastroiduilla kissoilla on kolminkertainen todennäköisyys saada ylipainoa ja virtsatieongelmia muihin verrattuna. <BR>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Young Adult Sterilised Cat on suunniteltu erityisesti kastroitujen kissojen tarpeisiin. Ruuan ainutlaatuinen painonhallintakoostumus sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja.<BR><BR><B>
  Buy Now »
 • Hill's SCIENCE PLAN ADULT CAT FOOD WITH LAMB

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult with Lamb (lammas) on suunniteltu pitämään yllä ihanteellista kuntoa. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »