Turvalliset leikit kissojen ja lasten kesken

Published by
Min. lukemista

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Lapset ja kissat ovat mainiota seuraa, mutta yhteisten puuhien seuraukset saattavat olla myös tuhoisia, mikäli lapsia ei ole opetettu leikkimään kissojen kanssa oikein. Kissoilla on terävät kynnet joita ne eivät epäröi käyttää kokiessaan uhkaavia tilanteita. Lapsilla, varsinkin nuoremmilla, on taipumus kovaäänisiin ja energisiin leikkeihin, jotka kissat kokevat uhkaaviksi ja stressiä aiheuttaviksi.

Tämä ei silti tarkoita että kissat ja nuorimmat asukaat ovat haitaksi toisilleen; oikeanlaisella rohkaisulla ja oikeanlaisissa olosuhteissa kissasta saattaa tulla lapsesi paras leikkikaveri.

Empatiaa ja luottamusta

Kissojen ja lasten välinen vuorovaikutus tarjoaa oppimismahdollisuuden puolin ja toisin. Se että kotona on kissa, opettaa lapsille myötätuntoa, empatiaa ja lisää jopa itseluottamusta. Samaan aikaan kissat oppivat luottamaan lapsiin ja kiintymys lisääntyy positiivisen käyttäytymisen kautta. Toisaalta taas, vääränlainen käyttäytyminen saattaa opettaa kissan pelkäämään ja välttelemään lapsia. Ja myös toisin päin; mikäli kissa vastaa raapaisemalla lasta, saattaa lapsi alkaa pelätä kissoja ja lakata luottamasta niihin tai eläimiin tai pahimmassa tapauksessa yleensä.

Jotta tämä vältettäisiin, lasta on autettava ymmärtämään ettei kissa ole lelu. Niin suloisnen kuin se onkin, kissa on elävä olento ja sillä on yhtä paljon tunnetiloja kuin sen omistajillakin. Ja vaikka kissa tulisikin pelokkaaksi lasten kanssa, ei peli ole menetetty. Leikkimällä rauhallisesti kissan omilla ehdoilla, se saattaa alkaa jopa nauttia lasten seurasta. On lasten tehtävä näyttää kissalle että heihin voi luottaa ilman harmeja.

Miksi kissat raapivat

On tärkeää ymmärtää, että kissat saattavat joskus raapaista , jotta suurempi haveri vältettäisiin. Vaikka kissat ovatkin joskus temperamenttisia ja ärtyisiä, tai vain pahankurisia, ne eivät yleensä pure tai käytä kynsiään ihan muuten vain. Tyypillisesti kissa raapaisee kun se tuntee olonsa uhatuksi, stressaantuneeksi tai ärsyyntyneeksi johonkin ympäristössään. Joskus kuitenkin käy niinkin, että täysin ystävällinen kissa riehaantuu leikissä tai seuratessaan liikuttelemaasi lelua ja vastaa turhan agressiivisesti.

Kissa antaa varoitusmerkkejä siitä että aikoo hyökätä. Voit usein välttää tilanteen opettamalla lapsia huomaamaan nämä merkit. Pieksevä häntä, luimuun menevät korvat, köyristetty selkä, kehrääminen ja sihinä, ovat kaikki merkkejä joilla kissat sanovat että ""pysy poissa, tai muuten.""

Opettamalla lapsille kuinka leikkiä ja käsitellä kissaa pääsee pitkälle ja auttaa välttämään vahingot. Maalaisjärjen käyttö on tietysti suositeltavaa kun pohditaan onko lapsen ja kissan vuorovaikutus ylipäätään mahdollista. Jos kissa on temperamenttinen ja ärhäkkä tai sillä on taipumusta raapia, tai jos lapsesi on liian pieni hallitsemaan käyttäytymistää herkän eläimen lähettyvillä, on syytä harkita ennen kuin päästää heitä leikkimään yhdessä.

Mutta aina on keinoja joilla voit rohkaista kissaa ja lasta leikkimään turvallisesti yhdessä.

Luo rauhallinen ja rento ilmapiiri

Brown and white kitten playing with orange feather cat toy.Varmista että kissallasi on oma turvallinen paikka johon karata, mikäli meno ei miellytä. Esimerkiksi raapimispuu voi olla sen verran korkea etteivät pienet kädet yllä sinne. Kissat myös pitävät korkeista paikoista joista on helppo seurata ympäristön tapahtumia.

Aseta säännöt

Kun keskustelet lastesi kanssa kissan kanssa leikkimisestä niin varmista että he ymmärtävät pysyä rauhallisina ja hiljaa leikkiessään: ei huutamista, kiljumista, juoksentelua eikä hyppimistä. Riippuen lapsen iästä, on ehkä tarpeen myös keskustella siitä, ettei kissaa saa vetää turkista, hännästä eikä myöskään korvista. Ja jos kissa menee piiloon, sitä ei saa jahdata eikä mennä perässä, vaikka näyttäisikin siltä, että kissa haluaa leikkiä piilosta. Oikeasti piiloutuminen on merkki siitä, että kissa on saanut tarpeekseen ja sen tunteita pitää kunnioittaa.

Tutustukaa rauhassa

Aseta lapsi istuskelemaan alas lattialle ja ojentamaan kättä kissalle niin, että tämä voi rauhassa haistella ja tutustua lapseen. Kissanpentu lämpenee varmasti nopeasti lapselle kun saa itse lähestyä tätä. Jos kissa painaa tai hieroo päätään lapsen kättä vasten, se on merkki siitä että se on valmis paijattavaksi.

Ohjaa lasta kissan käsittelyssä, kantamisessa ja rapsuttelussa

Taaperot ja alle kouluikäiset lapset tarvitsevat ohjausta siinä kuinka kissan turkkia silitetään vetämättä siitä.Voit havainnollistaa ensin lapsen omalla kädellä miltä oikeanlainen silitys tuntuu ja sitten yhdessä kokeilla lapsen kanssa miten silitys oikeasti tapahtuu. Pidä lapsi aluksi pois kissan kasvojen läheltä sekä vatsan alta. Ne ovat luonnollisesti kissan herkkiä alueita. Jotkut kissat saattavat yli-innostua silittämisestä ja jopa purra. Joidenkin kanssa vatsan silittäminen on varma tapa saada kädet täyteen kynnenjälkiä ja raapaleita. Vaikka kissa itse venyttelisi ja paljastaisi vatsansa, täytyy olla varma että kissa haluaa tulla silitetyksi ennen kuin antaa lapsen koskea siihen.

Vanhemat lapset voivat jo pidellä kissaa, mutta heitä kannattaa opastaa kuinka kissa nostetaan oikein: toisella kädellä kannatellaan vartaloa ja toisella annetaan tukea peräpäälle. Lapsen pitäisi joko istua tai seisoa paikoillaan pitäessään kissaa jotta kissa tuntee olonsa turvalliseksi. Saattaa tuntua houkuttelevalta laskea kissa selälleen kuin vauvan, mutta harva kissa nauttii selällään olosta.

Kissat rakastavat leikkimistä kuten lapsetkin, mutta ne väsähtävät nopeammin ja saattavat äityä agressiivisiksi. Rajoita leikkiaikaa kymmeneen minuuttiin tai siihen kun kissa tylsistyy tai lakkaa leikkimästä, kumpi sitten tuleekin ensiksi.

Innosta kissaa leluilla

Lelujen ei tarvitse olla erityisiä tai hienoja. Pingispallot, rypistetty paperitollo tai vessapaperihylsy ovat kaikki sopivia leluja kiinnittämään kissan huomio. Anna lapsesi heitellä näitä varovaisesti ja katso innostuuko kissasi leikkiin. Voit myös laittaa lelun kylpyhuoneen altaaseen pyöriteltäväksi jolloin kissa saa leikkiä itsekseen ilman että kukaan häiritsee sitä. Jos kissallasi on lempilelu, se luultavasti tuntee sen hajun; voit käyttää sitä piilota ja etsi -leikissä. Anna lapsesi piilottaa lelu ja innosta kissaa etsimään se.

Yhdessä leikkiminen on palkitsevaa niin lapselle kuin kissallekin. Leikkiminen on turvallista kunhan perusasiat on käyty yhdessä läpi lapsen kanssa ja kissan tuntemuksia kunnioitetaan. Kun kaikki on kunnossa, voi olla ettei kissa enää saakaan kyllikseen lapsen seurasta, saati toisin päin.

Lue myös muut artikkelimme koskien lapsia ja lemmikkejä.

Kirjoittajan bio

Jean Marie Bauhaus Contributor Bio Image

Jean Marie Bauhaus

 

Jean Marie Bauhaus on kirjailija ja editoija Tulsasta Oklahomasta. Hän kirjoittaa säännöllisesti eläimistä ja eläinten terveydestä kotitoimistossaan, syli täynnä lemmikkejä.

 

Liittyvät artikkelit

Liittyvät tuotteet

 • Hill's Science Plan ADULT CAT FOOD with CHICKEN

  <P>™Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken™ -ruoka on kehitetty tukemaan kissan optimaalista hyvinvointia. Se sisältää kliinisesti vaikuttavaksi todettuja antioksidantteja, puhdasta proteiinia ja runsaasti omega-3-rasvahappoja.</P> <P><BR><B>
 • Hill's VET ESSENTIALS Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT Kitten -kuivaruoka,

  <P>Vain eläinlääkäriklinikoilta. Edistyksellistä ravintoa terveeseen kasvuun ja kehitykseen sekä vahvistamaan immuunijärjestelmää. Sisältää runsaasti kliinisesti vaikuttavaksi todistettuja antioksidantteja ja DHA:ta. <BR><BR><B>
 • Hill's™ Science Plan™ Sterilised Cat Young Adult Chicken

  Kastroiduilla kissoilla on kolminkertainen todennäköisyys saada ylipainoa ja virtsatieongelmia muihin verrattuna. <BR>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Young Adult Sterilised Cat on suunniteltu erityisesti kastroitujen kissojen tarpeisiin. Ruuan ainutlaatuinen painonhallintakoostumus sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja.<BR><BR><B>
 • Hill's SCIENCE PLAN ADULT CAT FOOD WITH LAMB

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult with Lamb (lammas) on suunniteltu pitämään yllä ihanteellista kuntoa. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.