Kissan puhtaus

Published by
Min. lukemista

Kissat ovat erittäin puhtaita eläimiä, mutta kaikkein pikkutarkinkin kissa tarvitsee silloin tällöin apua puhtaanapidossa. Erityisesti jos niillä on pitkä karva. Harjaaminen on myös erinomainen tapa vahvistaa omistajan ja kissan välistä suhdetta.

On hyvä totuttaa kissa harjaamiseen ja kampaamiseen pennusta asti. Se ehkäisee häiritsevien takkujen syntymistä ja poistaa kuolleet karvat. Kun teet sen säännöllisesti, pidät kissasi turkin puhtaana ja terveenä ja se myös estää karvatukkojen muodostumisen.

Turkin harjaaminen on hyvä tapa vahvistaa suhdetta kissaasi ja se antaa sinulle myös mahdollisuuden tarkistaa sen turkin säännöllisesti.

Kuinka usein?

Jos kissasi on pitkäkarvainen, sen turkki tulisi harjat kerran päivässä, tai ainakin pari kertaa viikossa. Lyhytkarvaisia kissoja ei tarvitse harjata kuin kerran viikossa.

Mitä tarvitset

Pitkäkarvaisille kissoille on saatavilla erityisiä harjausvälineitä, mutta tarvitset ainakin hyvän harjan ja kamman. Jos kissasi on lyhytkarvainen, kuminen harja on kaikki mitä tarvitset.

Harjaaminen

Jos kissasi turkki ei ole kovin takkuinen, siihen riittää vain harjaus. Tämän ei pitäisi viedä kuin 5-15 minuuttia. Useimmat kissat rakastavat harjaamista, mutta jos omasi ei näytä olevan kovin innoissaan, päästä se menemään ja yritä myöhemmin uudelleen.

Pitkäkarvaisten kissojen turkki menee joskus takkuiseksi. Jos huomaat takkuisia solmuja turkissa, tarvitset hiukan aikaa varovaiseen ja kärsivälliseen harjaamiseen. Kun pidät kiinni turkista juuri takun alapuolelta, et kisko kissasi karvoja. Jos kissasi turkki on todella mahdoton käsitellä, voit harkita ammattilaisharjaamista.

Kylvyn aika

Lyhytkarvaisia kissoja ei tarvitse kylvettää, elleivät ne ole hyvin likaisia tai jollei niillä ole allergioita. Mutta pitkäkarvaisilla roduilla, satunnainen kylpy auttaa pitämään niiden turkin hyvässä kunnossa ja estää sen rasvoittumista. Eläinlääkärisi neuvoo mielellään miten kylvettää kissaa ja osaa suositella myös sille sopivaa shampoota.

Valmistaudu

Useimmat kissat eivät pidä kastumisesta, mutta jos sinulla on shampoo ja pyyhe käden ulottuvilla, kylvettäminen on vaivattomampaa.

Ja saat sen vielä helpommaksi, kun pyydät jotakuta auttamaan - toinen voi pitää kissaa paikallaan sillä aikaa kun toinen hoitaa pesemisen. Harjaa ensimmäiseksi kissasi turkki kauttaaltaan päästäksesi eroon takuista.

Tämä estää niiden kutistumisen ja tiukentumisen vedessä. Jos peset kissan kylpyammeessa, laske vesi, ennen kuin laitat kissan sinne. Mitä vähemmän melua ja liikettä kylvettämisen aikana, sen parempi.

Laske ammeeseen vettä vain kissan vatsan alapuolelle. Ja varmista, ettei vesi vain ole liian kuumaa. Sinun ei tarvitse käyttää ammetta - pari pesuvatia kelpaa hyvin. Voit käyttää toista saippuaveteen ja toista huuhtelua varten.

Märkää, märkää, märkää

Kun kylpyvesi on valmis, tuo kissasi huoneeseen ja sulje ovi - et varmaankaan halua saippuaista kissaa juoksemaan ympäri taloa! On hyvä laittaa kissan korviin pumpulitupot ettei niihin pääse vettä. Sitten, laske kissa hellästi veteen ja rauhoita sitä pehmeillä sanoilla ja jatkuvalla fyysisellä kontaktilla.

Kastele turkki hellästi kauhalla tai märällä pyyhkeellä mutta älä kaada vettä suoraan kissasi päähän tai yritä painaa sitä pinnan alle.

Kun aloitat pesemään kissaasi se saattaa vastustella ulvoen. Älä huolehdi, se on täysin normaalia ja kissasi on kunnossa, se vain on hiukan hermostunut. Levitä shampoo hellästi turkkiin, varovaisesti kasvojen, korvien ja silmien kohdalla.

Kun olet hieronut shampoon, huuhtele turkki huolellisesti, koska sen jäännökset voivat ärsyttää kissan ihoa. Jos käytät käsisuihkua huuhtelemiseen, pidä se lähellä kissaa minimoidaksesi melun ja paineen.

Kääri lämpimästi

Kun otat kissan vedestä, kääri se heti pyyhkeeseen ja taputtele turkki hellästi kuivaksi. Jos kissallasi on pitkä karva, on erityisen tärkeää olla hellävarainen välttääksesi takkujen syntymistä. Pyyhkeellä et saa kuivattua turkkia kokonaan, joten pidä kissa sisätiloissa siihen asti kun se on täysin kuivunut. Äläkä koskaan käytä hiustenkuivaajaa, koska kuuma ilma voi polttaa kissan ihoa.

Kynsien leikkaaminen

Kissat raapivat pitääkseen kyntensä kunnossa, mutta sinun täytyy myös leikata niitä. On hyvä varmistaa, että kissa tottuu siihen jo pennusta asti, näin se on helpompaa vanhempanakin.

Pyydä eläinlääkäriäsi näyttämään oikea tapa leikata kissan kynnet, sekä neuvomaan millaisia leikkureita on hyvä käyttää.

Liittyvät tuotteet

 • Science Plan™ Feline Mature Adult 7+ NeuteredCat

  Kastroiduilla kissoilla on kolminkertainen todennäköisyys saada ylipainoa ja virtsatieongelmia muihin verrattuna. <br>Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; NeuteredCat Young Adult on suunniteltu erityisesti kastroitujen kissojen tarpeisiin. Ruuan ainutlaatuinen painonhallintakoostumus sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja.
 • Science Plan™ Feline Adult 7+ Youthful Vitality Multipack

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Youthful Vitality has been scientifically developed with cutting edge food science to deliver nutrition that helps fight the signs of aging in your adult 7+ yrs cat.
 • Hill's™ Science Plan™ Kitten Healthy Development™ Chicken

  Hill's&#153;</cf><csf style="tw4winInternal" font="Courier New" fontcolour="0xff"><text text="&amp;#153;"/></csf><cf font="Verdana" size="10" complexscriptssize="10"> <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Kitten Chicken (kana) on suunniteltu vahvistamaan immuunijärjestelmää ja ylläpitämään ruuansulatuskanavan terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen määrän kalaöljystä saatavaa DHA:ta.
 • Hill's Science Plan YOUTHFUL VITALITY MATURE ADULT CAT FOOD with CHICKEN & RICE

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Youthful Vitality has been scientifically developed with cutting edge food science to deliver nutrition that helps fight the signs of aging in your adult 7+ yrs cat.