Kissanpennun esitteleminen kissalle

Published by
Min. lukemista

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

"Tervehdi uutta sisartasi!"

Uuden kissanpennun tuominen kotiin on aivan erityistä ja jännittävää aikaa koko perheelle... paitsi ehkä jo kotona olevalle kissalle!

Huolimatta siitä, kuinka hyväluontoinen sinulla jo kotona oleva kissa on, se on kuitenkin kissa ja on siksi vaistomaisesti hyvin tietoinen reviiristään ja paikastaan tarkassa sosiaalisessa nokkimisjärjestyksessä. Kun sen reviirille tuodaan söpö karvapallero, voi tämä mahdollisesti laukaista kaikenlaisia kielteisiä reaktioita. Mustasukkaisuutta, sillä tulokas saa yhtäkkiä kaiken huomion. Epämukavuutta, sillä kissat ovat pahamaineisen tarkkoja oman hiekkalaatikkonsa puhtaudesta. Aggressiivisuutta ja apeutta, sillä tämä ärsyttävä pikkuinen on jatkuvasti vuorokauden ympäri läsnä. 

Tutustuttamisvaiheesta voidaan kuitenkin tehdä suhteellisen stressitön, kunhan suunnitellaan hieman etukäteen, käytetään psykologiaa ja harkintaa, ja näin voidaan rakentaa hyvä perusta sellaiselle ystävyydelle ja kumppanuudelle, jonka ansiosta on todellinen ilo olla "kahden kissan perhe".Pienellä etukäteissuunnittelulla sekä hyvän mielen ja huomaavaisuuden avulla, voit auttaa tekemään esittelyprosessista suhteellisen stressittömän ja antaa hyvän pohjan kissojen väliselle ystävyyssuhteelle ja kumppanuudelle, mikä tekee 'kahden kissan perheessä' elämisestä silkkaa iloa!

Vaihe 1: valmistele kotisi

Mikäli mahdollista, vie uusi lelu tai huopa kasvattajan kotiin tai kissalaan ennen kuin uusi kissanpentusi tulee kotiin, ja hiero uuden kissanpentusi hajuja siihen. Jätä sitten tämä lelu tai huopa kotonasi jo olevan kissan saataville niin, että kissa saa tutustua siihen. Kun kissa sitten tapaa pennun ensimmäisen kerran, tunnistaa se hajun vaarattomaksi.

Järjestä uuden kissanpennun käyttöön muutaman ensimmäisen päivän ajaksi erillinen huone (ehkä vierashuone tai kodinhoitohuone), jossa sille on oma vesikuppi, ruokakuppi, leluja ja nukkumapaikka. Ota rennosti, sillä tämän tulisi olla vain lyhytaikainen toimenpide.  

Vaihe 2: anna kissojen tutustua toistensa hajuihin

Sinä päivänä kun pentu tulee kotiin, pidä jo kotona oleva kissasi toisessa huoneessa, erillään pennusta, lempitavaroidensa ympäröimänä. Tuo uusi kissanpentu kotiin, esittele sille nopeasti ympäristö, jotta se voi aloittaa kotiutumisprosessin, ja anna sen sitten asettua omaan huoneeseensa.

Päästä vasta nyt jo kotona ollut kissa ulos huoneestaan (mutta varmista, että se pysyy erillään pennusta). Anna sen haistella käsiäsi, jotka tuoksuvat pennulle, ja anna sille makupaloja sen rauhoittamiseksi ja yhteyden rakentamiseksi uuden hajun ja "hyvien asioiden tapahtumisen" välille. 

Levitä vähitellen pennun hajua kotiympäristöön muutaman ensimmäisen päivän aikana vaihtamalla ruokakuppeja ja nukkumapaikkoja. Heti kun kissat ovat tottuneet toistensa hajuun, anna niiden tutkia itsekseen toisen reviiriä, mutta pidä ne edelleen erillään toisistaan.

Vaihe 3: anna kissojen lopulta tavata

Paras hetki esitellä kissat toisilleen on ruoka-aika, jolloin ruuan tarve voittaa kaikki muut häiriötekijät. Kun kissat tapaavat ensimmäisen kerran, on odotettavissa jonkin verran murinaa ja sähinää - tämä on normaalia, kun ne etsivät omaa paikkaansa hierarkiassa. Valmistaudu kaiken varalta erottamaan kissat toisistaan huovalla, jos tilanteesta kehittyy täysimittainen tappelu. Toivottavasti kuitenkin huolellisten valmistelujesi ansiosta tässä vaiheessa kissat "tunnistavat" toisensa riittävästi viettääkseen muutaman minuutin yhdessä ruuan äärellä. 

Vaihe 4: vahvista onnistumistasi ja kohtele kumpaakin tasavertaisesti

Erota kissat välittömästi toisistaan ensimmäisen yhteisen ruokailun jälkeen ja pidä ne erillään seuraavaan ruokailuun asti. Lisää niiden yhdessä viettämää aikaa vähitellen. Anna niille yhtä paljon makupaloja, kiintymystä ja huomiota, kun ne ovat yhdessä. Näin menettelemällä rakennat positiivisia assosiaatioita ja osoitat samalla kissoille, ettei kumpaakaan suosita.

Muista, että olet "lauman johtaja", eikä sinun vastuullasi ole ratkaista kissojen välejä tai päättää, kumpaa tulee kohdella "ykköskissana" - ne päättävät sen itse keskenään varsin luontaisesti. Sinun tulee vain olla tasapuolinen ja reilu joka suhteessa.

Kaikki rakastavat söpöä pentua, ja osa toisen kissan omistamisen ilosta on perheen häärääminen uuden kissavauvan ympärillä. Mutta kun hoidatte tutustuttamisen rauhallisesti itse määräämässänne tahdissa ja rakennatte perustan vanhemman ja nuoremman kissan kunnioittavalle kumppanuudelle sekä jaatte rakkautta tasapuolisesti, saatte kaikki vielä enemmän vastarakkautta kummaltakin kissalta. 

Ja siinä erittäin onnellisen kahden kissan perheen resepti!

Liittyvät artikkelit

Liittyvät tuotteet