Uuden kissan tutustuttaminen

Published by
Min. lukemista

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Uuden kissan tai kissanpennun esitteleminen vakinaiselle kissa-asukkaalle voi olla melko hermoja koettelevaa. Haluaisit, että se toivottaisi uuden kissan tervetulleeksi taloon ja ne tulisivat toimeen keskenään, mutta tämä harvoin käy helposti - vaikka syy uuden kissan hankkimiseen olisikin se, että se pitäisi vanhalle kissalle seuraa. Se ei välttämättä ryntää avoimin sylin toivottamaan uutta tulokasta tervetulleeksi! Varovainen tutustuttaminen auttaa pehmentämään tietä eläinten väliseen sopusointuun. Parempi mahdollisuus sopuisaan tapaamiseen ja mahdollisimman hyvään yhteiseen alkuun on, jos et jätä eläimiä keskenään tutustumaan toisiinsa vaan kontrolloit tilannetta itse. Näin ne pystyvät paremmin ja turvallisemmin aloittamaan yhteiselämänsä.

Kissojen tutustuttaminen kissoihin

Muista, ettei kissojen tarvitse olla sosiaalisia olentoja - toisin kuin laumaorientoitunut koira, ne elävät tyytyväisenä yksinään ilman sosiaalisia ympyröitä. Ne eivät yleensä tunne 'tarvetta' seuralaiseen, vaikka sinä haluaisitkin toisen kissan kotiisi. Et voi pakottaa kissoja pitämään toisistaan - jotkut tottuvat tulokkaaseen, jotkut eivät koskaan tule toimeen tai ne elävät elämään toistensa rinnalla väkinäisessä rauhassa - sinun täytyy vain kokeilla. Joka tapauksessa, jos ruuasta ja suojaisista nukkumapaikoista ei tarvitse kilpailla (niin kuin useimmissa hyvissä kodeissa asia on) kissat lopulta hyväksyvät toisensa ja jotkut jopa näyttävät solmivan vahvan suhteen välilleen. Sillä, miten esittelet uuden kissan kotisi aikaisemmalle asukille, on väliä. Lopullinen valinta siitä, tulevatko kissat toimeen keskenään, on itse kissan. Kissojen luonteissa on eroja siinä, miten ne pärjäävät toisten kissojen kanssa. Tapa, jolla esittelet uuden pennun jo kotonasi asuvalle kissalle voi kuitenkin vaikuttaa siihen miten onnistut. Jos suhteesta tulee väkivaltainen tai hyvin arkaluontoinen, voi olla hyvin vaikeaa muuttaa käyttäytymismalleja. On hyvin tärkeää ottaa rauhassa ja hoitaa esittelyt varovaisesti mikä ehkäisee liian rajuja reaktioita. Tässä muutamia faktoja koskien kissojen onnistunutta yhteensaattamista:

Aikuinen vai kissanpentu?

Kissanpentu on pienempi uhka vakinaiselle kissallesi kuin aikuinen yksilö, koska se on seksuaalisesti vielä epäkypsä. Voi olla myös parempi hankkia kissanpentu, joka on vastakkaista sukupuolta kuin oma aikuinen kissasi, koska näin minimoit kilpailun mahdollisuuden. Neuterointi auttaa poistamaan tämän tyyppisiä ongelmia, mutta ei kuitenkaan kaikkia niitä yhdellä kertaa. Jos aiot hankkia aikuisen kissan, sen on niin ikään hyvä olla vastakkaista sukupuolta.

Ajoitus

Valitse hiljainen aikakausi, kun kotona on rauhallista - vältä juhlia, kutsuja, vierailevia sukulaisia ja ystäviä ja varaa aikaa molempien kissojen rauhoittamiseen.

Hajut ovat tärkeitä

Muista, että kissan aisteista tärkein on hajuaisti, mitä tulee kommunikointiin ja eläimen hyvinvointiin. Voit yrittää sopeuttaa uuden kissan kotiisi tekemällä siitä vähemmän kummajaisen niin, että laitat sen tuoksumaan 'kodilta' ennen kuin esittelet sen vakinaiselle kissallesi. Hyväile molempia kissoja, pesemättä käsiäsi välillä, jolloin niiden hajut sekoittuvat. Voit myös kerätä hajuja kissan kasvojen ympäriltä, hieromalla niitä hellästi pehmeällä kankaalla, jota sitten hierot huonekaluihin ympäri kotiasi. Tällainen kissan totuttaminen uusiin hajuihin talossa etukäteen voi tehdä itse tapaamisesta siedettävämmän. Tästä syystä voi olla hyödyllistä viivyttää kissojen tapaamista muutamalla päivällä tai jopa viikolla. Tällä välin pidä ne erillisissä huoneissa ja anna niiden tutkia toistensa huoneet ilman, että ne kohtaavat.

Käytä aitausta tai kantolaatikkoa tutustumistilanteessa

On sinun tehtäväsi saada molemmat kissat tuntemaan olonsa mahdollisimman turvalliseksi ja estää, ettei uusi tulokas joudu jahdatuksi tai uhatuksi (tai poikkeuksellisesti päinvastoin) Ongelmia voi ilmaantua myöhemmin jos ensitapaamisten sallitaan muuttua tappeluksi tai ajojahdiksi. Paras tapa välttää tämä on käyttää pentuaitausta ensiesittelyissä. Pentuaitaukset ovat noin 1m x 0,75m x 1m kokoisia metallisia verkkoaitauksia, joissa on ovi, joka voidaan jättää auki tai sulkea turvallisesti. Kissa, joka on sen sisäpuolella, voi nähdä mitä sen ympärillä tapahtuu, mutta myös tuntea olonsa turvalliseksi 'pesässään'. Jos luulet, että kissa tuntee olonsa suojattomaksi, voit laittaa aluksi peiton aitauksen päälle luodaksesi kissalle turvallisemman olon. Aitaus sallii kissojen nähdä toisensa, haistella verkon läpi ja sähistä ja maukua toisilleen ilman hyökkäyksiä ja uhkailuja. Kalterit sallivat niiden olla lähekkäin, mutta samalla ne suojaavat. Jos olet ottanut uuden kissanpennun, voi olla hyödyllistä käyttää isompaa aitausta ja aluksi pitää pentua siellä. Tutustumiset voidaan hoitaa aitausta käyttäen ja voit sulkea pennun sinne sen vuoteen ja hiekka-astian kanssa, jos olet menossa ulos, etkä halua jättää pentua vapaaksi, jolloin se voi joutua kiusanteon kohteeksi tai vaaraan. Pentu voidaan sulkea aitaukseen yöksi (varmista, että vettä on saatavilla) samaan huoneeseen muiden eläinten kanssa ja ne voivat tutustua toisiinsa turvallisesti. Jos et saa käsiisi aitausta tai laatikkoa, voit käyttää kuljetuskoppaa tai koria ensimmäisiin tutustuttamisiin. Et tietenkään pysty käyttämään sitä pesänä, jonne voit sulkea kissan tai kissanpennun pidemmäksi aikaa, koska se on liian pieni, mutta se on parempi kuin ei mitään.

Miten käytän kuljetuskoppaa tutustuttamiseen

Sijoita uusi kissa tai kissanpentu aitaukseen tai koppaan ja päästä vanhempi asukas huoneeseen. Jos käytät kissan kuljetuskoria, sijoita se lattiarajan yläpuolelle, jolloin kissat eivät joudu suoraan katsekontaktiin vastoin tahtoaan - tämä voi aiheuttaa aggressiivisuutta. Päästä vakinainen kissa-asukki huoneeseen ja anna sille huomiota ja kannusta sitä. Jos kissa päättää paeta ennen kuin se on tutkinut uuden kissan, älä pakota sitä tapaamiseen ja hyväksy, että tällaiset asiat ottavat oman aikansa - tämäntyyppiset kissat eivät yleensä järjestä aggressiivista kohtausta, vaan pysyvät poissa tieltä ja hyväksyvät uuden kissan taloon vähitellen, ajan kuluessa. Jos kissat näyttävät aggression merkkejä, vie niiden huomio pois tilanteesta kovalla äänellä ja kehu niitä sitten hiljaisesta kohtaamisesta. Voit käyttää herkkupaloja rohkaistaksesi kissoja pysymään toistensa lähellä ja hyväksymään toisen läsnäolo ja tehdäksesi siitä positiivisen kokemuksen - haluat varmasti kissojen kohtaamiseen liittyvän miellyttäviä asioita, eikä huutamista ja ajojahtia. Jos sinulla on käytössäsi iso karsina, voit joskus päästää vanhan kissasi sinne samaan aikaan uuden kissan/kissanpennun kanssa määrätyksi ajaksi, jolloin ne voivat vähitellen tottua toistensa läsnäoloon. Jos käytät kuljetuskoria, niin sinun täytyy olla hieman aktiivisempi ja järjestää säännöllisiä tapaamisia. Molemmilla menetelmillä voit alkaa ruokkia kissoja samaan aikaan, uutta kissaa karsinan sisällä lattialla ja toista sen ulkopuolella. Tämän prosessin aikana saattaa ilmetä sähinää ja sylkemistä mutta sen pitäisi vähitellen muuttua uteliaisuudeksi ja asteittaiseksi hyväksynnäksi - tämä saattaa viedä useita päiviä tai viikkoja, riippuen yksittäisten kissojen luonteesta.

Kohtaaminen kasvokkain

Kun sinusta tuntuu, että hetki on oikea antaa kissojen tavata ilman aitausta, voit jälleen käyttää ruokaa houkutuksena. Älä tarjoa ruokaa vähään aikaan niin, että ne ovat kutakuinkin nälkäisiä ja ruoki niitä sitten samassa huoneessa. Valitse huone, jossa kissa voi paeta huonekalujen taakse, loikata korkeammalle tai piiloutua jos se niin haluaa. Aseta vakituisen kissan ruoka tarjolle ja päästä sitten uusi kissa ulos koristaan syömään - sinun tulee arvioida kuinka lähekkäin ne voivat olla - älä laita niitä aluksi ihan vierekkäin! Ole rauhallinen ja kannustava ja palkitse toivomasi käytös kehuilla ja herkkupaloilla suosikkiruuasta. Tarkkaile miten kissat tulevat toimeen - ne saattavat etsiä oman paikkansa ja käpertyä nukkumaan tai sinun täytyy ehkä pitää uutta kissaa edelleen eristettynä vähän pidempään. Yritä saada niitä tutustumaan vähän lisää ruoka-aikoina. Kun olet varma, etteivät ne tule tappelemaan tai ajamaan toisiaan takaa, voit alkaa käyttämään koko talon tiloja - kissat todennäköisesti etsivät nukkumapaikan ja rutiinit, jotka sallivat niiden elää rauhanomaisesti samassa talossa ja nauttia kaikista eduista, kuten ruuasta, lämmöstä ja huomiosta sillä välin kun ne vähitellen alkavat tottua ja hyväksyä toinen toisensa.

Kuinka kauan tämä vie?

Saattaa viedä vain päivän tai pari tai voi kestää myös useita viikkoja ennen kuin kissat alkavat sietää toisiaan. Voi viedä kuukausia ennen kuin kissat ovat rauhallisia toistensa kanssa, mutta olet kuitenkin matkalla menestykseen jos saavutat asteen, jossa ne elävät viileän rauhan vallitessa niiden välillä. On ihmeellistä, kuinka kylmä ja märkä päivä ulkona pakottaa pahimmatkin viholliset yhdessä tulen ääreen runsaan aterian jälkeen.

Koiraan tutustuttaminen

Koirat ja kissat on usein esitetty toistensa vihollisina, mutta on yleensä paljon helpompaa tutustuttaa uusi kissa koiraan kuin toiseen kissaan. Molemmat eläimet ovat hyvin varuillaan toistensa suhteen ja siksi ne eivät näe toista suoranaisena kilpakumppanina ja voivat itse asiassa tulla toimeen erittäin hyvin. Jos koirasi on tottunut kissoihin, se saattaa olla aluksi innoissaan uudesta tulokkaasta mutta asettuu pian ja uutuudenviehätys karisee hyvin nopeasti. Se alkaa nähdä kissan osana laumaansa. Monet koirat elävät tyytyväisinä omien kissojensa kanssa kun ne samalla jahtaavat pihalla vieraita katteja, joten sinun pitää pitää huoli siitä, että kissa koetaan osana kotiasi. Samoin jos uusi kissasi tai kissanpentusi on aikaisemmin elänyt koiran kanssa, on paljon epätodennäköisempää, että se käyttäytyisi pelokkaasti koiran seurassa. Siksi se myös oppii luottamaan koiraan nopeammin.

Turvallisuus ensin

Joka tapauksessa, aluksi turvallisuuden pitää olla tärkein asia. Sinun täytyy pitää tilanne hallinnassa kunnes koira ja kissa ovat tottuneet toisiinsa. Hyväile koiraa ja kissaa erikseen mutta ilman, että peset käsiäsi välissä, vaihtaaksesi niiden hajuja. Kissa omaksuu näin kodin hajukartan ja siitä tulee osa koiran laumaa. Iso aitaus on tässäkin tapauksessa ihanteellinen ensitapaamisissa. Se auttaa pitämään tilanteen rauhallisena ja suojaa kissaa. Päästä koira haistelemaan tulokasta aidan läpi ja pääsemään yli sen alkujännityksestä. Kissa saattaa sähistä ja sylkeä, mutta se on hyvin suojattu. Jos sinulla on iso aitaus, voit laittaa kissan sinne ja asettaa sen samaan huoneeseen missä koira nukkuu ja anna niiden tottua toisiinsa parin päivän tai jopa viikon ajan, riippuen siitä kuinka tottunut kissoihin koira on. Jotkut koirat, erityisesti ne , jotka eivät ole tottuneita kissoihin tai sellaiset, joilla yli-innokas tai aggressiivinen mielenlaatu, tarvitsevat ylimääräistä huolenpitoa tutustumistilanteissa. Ne tulisi pitää niin rauhallisena kuin mahdollista, kytkettynä, istumassa hiljaa. Uudelle kissalle tulisi antaa turvallinen paikka huoneessa ja antaa sen tottua koiraan ja lähestyä sitä jos sen niin haluaa.

Hiljaa hyvä tulee

Tämä voi viedä jonkin aikaa ja vaatia kärsivällisyyttä ja koiralle palkintoja mikäli se käyttäytyy hyvin. Hiljaisten ja kissoihin tottuneiden koirien kanssa tutustuttaminen voidaan hoitaa käyttämällä vahvaa kissan kuljetuslaatikkoa. Pidä koira aluksi kytkettynä, aseta laatikko korkealle pinnalle ja järjestä kontrolloituja, lyhyitä ja säännöllisiä tutustumishetkiä. Useimmat koirat rauhoittuvat nopeasti kun ne huomaavat, että tulokas ei oikeastaan ole kovin kiinnostava. Etene kohtaamispaikalle koiran kanssa niin, että se on ensin hihnassa turvallisuuden takia. Jos koirasi on verraten helposti innostuvaa sorttia, vie se kunnon lenkille, jotta se pääsisi eroon ylimääräisestä energiastaan! Terriereitä ja rotuja, jotka pitävät jahtaamisesta, kuten vinttikoiria, täytyy pitää tarkasti silmällä kunnes ne ovat oppineet että kissa ei ole 'reilu peli'! Nuoret koiranpennut ovat usein hyvin innoissaan ja saattavat yrittää 'leikkiä' uuden kissan kanssa, joka ei yleensä ole halukas ottamaan osaa siihen! Joudut ehkä ponnistelemaan pitääksesi tilanteen rauhallisena ja muista että jos kissa ryntäilee, se voi laukaista ajojahdin. Kehu koiraa rauhallisten kohtaamisten johdosta, pane se istumaan hiljaa ja käytä herkkupaloja hyvän käytöksen palkitsemiseen. Näin koirasi oppii yhdistämään palkkion rauhalliseen käytökseen kissan seurassa. Kun olet edistynyt siihen vaiheeseen, että koira voi olla ilman hihnaa, varmista, että kissalla on paikkoja minne paeta - korkat ikkunalaudat tai huonekalut missä se voi tuntea olevansa turvassa. Älä koskaan jätä koiraa ja kissaa yksin vartioimatta ennen kuin olet varma, että ne ovat turvassa yhdessä ollessaan. Kissan ruoka voi olla erittäin houkuttelevaa jokaiselle koiralle, joten laita se korkealle ja turvaan ahnailta koiran hampailta! Niin ikään kissan hiekka-astia voi olla houkutteleva ja se pitäisikin pitää poissa koiran ulottuvilta jos vaikuttaa siltä että se haluaisi mutustella astian sisältöä.

Reference Feline Advisory Board - www.icatcare.org

Liittyvät artikkelit

Liittyvät tuotteet

 • Hill's VET ESSENTIALS Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT + WEIGHT Young Adult Cat Food with Tuna

  Edistyksellistä ravintoa, viisi tärkeää hyötyä terveydelle
 • Hill's VET ESSENTIALS Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT + WEIGHT Young Adult -kuivaruoka kissoille,

  <P>Saatavana vain eläinlääkäreiltä. <STRONG>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> VetEssentials™</STRONG> on edistyksellinen ravinto, on täydellinen ravinto, joka takaa leikatulle kissallesi parhaan mahdollisen elinvoiman täyttämällä viisi sen keskeistä tarvetta. </P> <P>Sisältää kliinisesti todistetun määrän L-karnitiinia ja antioksidantteja. <BR><BR><B>
 • Hill's VET ESSENTIALS Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT Kitten -kuivaruoka,

  <P>Vain eläinlääkäriklinikoilta. Edistyksellistä ravintoa terveeseen kasvuun ja kehitykseen sekä vahvistamaan immuunijärjestelmää. Sisältää runsaasti kliinisesti vaikuttavaksi todistettuja antioksidantteja ja DHA:ta. <BR><BR><B>
 • Science Plan™ Kitten with Turkey

  Pidä kissanpentusi tyytyväisenä Hill'sin™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Tender Chunks in Gravy with Turkey (kalkkuna) -annospussiruuan avulla. Jokainen annospussi sisältää täydellistä ravintoa, jossa vitamiinit ja mineraalit ovat juuri oikeassa suhteessa. Ruoka auttaa pitämään kissanpennun terveenä ja hyväkuntoisena. <BR><BR><B>Tärkeimmät vaikutukset</B> <LI>Äidinmaidostakin saatava tärkeä ravintoaine DHA auttaa kissanpentuja oppimaan ja kehittymään. <LI>Ainutlaatuinen immuunijärjestelmää tukeva koostumus sisältää tehokkaan yhdistelmän antioksidantteja ja vitamiineja, jotka yhdessä ylläpitävät pennun immuunijärjestelmää. <LI>Sisältää runsaasti E- ja C-vitamiineja. Terveydelle välttämättömät vitamiinit auttavat kissanpentua kehittämään vastustuskykyä. </LI>