Miksi liikunta on tärkeää kissan terveyden kannalta

Julkaisija
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Kissan kuva
Lihavuus ja paino-ongelmat ovat kasvava ongelma niin ihmisillä kuin eläimilläkin. Arviolta noin 40 % eurooppalaisista kissoista on ylipainoisia tai lihavia. Lihavista kissanpennuista tulee yleensä lihavia aikuisia, ja aikuisten kissojen on vaikeampi laihtua. Kissanpennun pitäminen hoikkana, aktiivisena ja terveenä on hyväksi sen koko elämän ajalle.

Yksi parhaista ja yksinkertaisimmista keinoista torjua kissan painoon liittyviä vaivoja on liikunta. Kun otat käyttöön erilaisia tapoja pitää lemmikkisi aktiivisina, annat niille paitsi pidemmän, myös onnellisemman elämän.

Ulkona käyvät pennut

Pari viikkoa viimeisen rokotussarjan jälkeen voit alkaa päästää pentuasi ulos. Jos päästät pentusi ulos, sinun ei tarvitse huolehtia siitä, että ne saavat tarpeeksi liikuntaa. Ne alkavat vaistomaisesti vaeltaa, metsästää, kiipeillä ja tutkia omaan tahtiinsa ja saavat samalla luonnollista liikuntaa.

Ulkomaailma on pelottava paikka pienelle kissanpennulle, joten aluksi sitä on aina valvottava. Mitä pienempiä ne ovat päästessään ulos, sitä varovaisemmin ne alkavat tutkia paikkoja ja pysyttelevät kotinsa lähietäisyydellä. Aluksi voit vain odottaa ovella ja katsella, mitä ne tekevät. Älä pakota niitä, vaan anna niiden mennä aluksi luontaisen uteliaisuutensa mukaan, ja huomaat pian, kuinka niiden itseluottamus kasvaa. 

Ennen kuin päästät kissanpentusi ulos, tarkista puutarhasi mahdollisten vaarojen varalta. Kissanpennut pääsevät hyvin pieniin tiloihin. Kissanluukku antaa kissoille vapauden, jota ne rakastavat. Voit hankkia kissanluukun, joka lukee niiden mikrosirun ja estää näin myös ei-toivottuja vierailijoita tulemasta sisään!

Sisäkissat

Kissat rakastavat vapautta liikkua ja tutkia. Monet kissat, jotka elävät pelkästään sisätiloissa, erityisesti muiden kissojen kanssa, voivat turhautua ja stressaantua, ja niillä esiintyy todennäköisemmin käytösongelmia. Harkitse pitkään ja hartaasti kissanpentusi sisätiloissa pitämistä ja keskustele eläinlääkärisi kanssa mahdollisista ongelmista.

Jos valitset kissanpennullesi sisäelämän, sinun on tehtävä paljon enemmän töitä varmistaaksesi, että se saa toteuttaa luonnollista petovaistoaan ja sillä on tilaa metsästykselle, kiipeilylle ja raapimiselle, ja että se saa riittävästi virikkeitä. Kissanpentusi tarvitsee myös liikuntaa pysyäkseen kunnossa ja terveenä. Onneksi molemmat tarpeet voidaan tyydyttää leikin avulla. Kaikki kissat rakastavat leikkimistä, mutta sisäkissoille se on ehdottoman tärkeää.

Parhaat leikit ja lelut kannustavat kissaasi kyttäämään, hyppimään, jahtaamaan ja metsästämään esineitä tassuillaan turvallisella tavalla. Ne rakastavat liikkuvia leluja, joten kaikki narunpäässä roikkuvat lelut ovat todennäköisesti suuri hitti. Voit myös hankkia mekaanisia leluja, joita ne voivat jahdata. 

Kissanpentusi rakastaa kiipeilyä ja piiloutumista, ja voit kannustaa tätä käyttäytymistä ostamalla kissan kiipeilypuun tai tarjoamalla muita turvallisia kiipeilypaikkoja. Muista hankkia myös raapimispuu. Raapiminen on kissoille olennainen käyttäytymistapa, joka auttaa niitä pitämään kyntensä kunnossa ja merkitsemään reviirinsä. Raapimispylvään käyttäminen kiinteyttää kissanpentusi hartioiden ja selän lihaksia, ja säästää myös huonekalujasi!

Muista, että kissat ovat älykkäitä ja siksi helposti kyllästyvät helposti. Hyvä vinkki on vaihtaa välillä kissanpennun leluja, jotta se saa vaihtelua leikkeihinsä.

Tarjoa stimuloivia leluja ja pyri vähintään 20 minuutin vuorovaikutteiseen leikkiin kissanpennun kanssa joka päivä. Tämä pitää varmasti kissanpentusi lihakset kiinteinä ja nivelet joustavina. Se on myös loistava tapa siteenne vahvistamiseksi. Kissat ja kissanpennut haluavat yleensä leikkiä vain noin viisi minuuttia kerrallaan, joten älä ylläty tai ole huolissasi, jos ne vaikuttavat helposti kyllästyneiltä. Lyhyemmät, useammin toistuvat leikkihetket ovat parempia kuin yksi pitkä leikki.

Lihavat kissat

Tärkeää kissanpennun kunnosta huolehtimisessa ja sen terveenä pitämisessä on myös varmistaa, ettei siitä tule ylipainoinen. Eurooppalaiset lemmikit lihovat ja lihovat, ja monet asiantuntijat uskovat, että kotikissat painavat enemmän kuin niiden pitäisi. Erityisesti kastroidut kissat ovat alttiimpia painonnousulle. Estääksesi kissanpentuasi liittymästä näihin masentaviin tilastoihin, noudata vain muutamia yksinkertaisia ohjeita.

 1. Varmista ensinnäkin, että kissanpentusi ruokavalio on täysipainoinen ja tasapainoinen. On ehdottoman tärkeää, että ne saavat oikean, tasapainoisen määrän ravintoaineita terveen kasvun varmistamiseksi. On myös tärkeää, että tarjoat niille ruokaa, joka on suunniteltu kissanpennuille, eikä aikuisille kissoille. Kissanpentujen keho muuttuu valtavasti niiden kasvaessa ensimmäisten 12 kuukauden aikana. Ne tarvitsevat erityistä ruokavaliota kasvun tukemiseksi, jotta niistä voi tulla täysin terveitä aikuisia kissoja. Älä epäröi kysyä eläinlääkäriltäsi lisätietoa.
 2. Älä anna kissanpennullesi ihmisten ruokaa. Jos haluat antaa kissanpennullesi herkkuja, anna niille lemmikkieläinten herkkuja ja ota herkkujen määrä huomioon kissan päivittäisessä ravinnonsaannissa.
 3. Varmista, että kissanpentusi saa runsaasti liikuntaa. Liikunta tukee terveiden lihasten, nivelten ja luiden kasvua, mutta saa kissat myös tutkimaan ympäristöään sekä ihmisiä ja eläimiä, joiden kanssa ne asuvat.
 4. Tarkista säännöllisesti kissanpentusi paino. Eläinlääkäriltäsi saat taulukon, jonka avulla voit varmistaa, että kissanpentusi kasvaa terveellä vauhdilla eikä liho liikaa. Nuorina lihovat lemmikit pysyvät todennäköisesti lihavina myös aikuisina, joten niiden pitäminen hoikkana pennusta lähtien on tärkeää.
 5. On tärkeää totuttaa kissanpentu siihen, että se punnitaan kuukausittain klinikalla tai kotona. Painonmuutokset jäävät usein helposti huomaamatta, ja ne voivat olla varhaisia merkkejä ongelmista, joten painoa on hyvä tarkkailla säännöllisesti (myös meidän ihmisten!).

Kissanpentusi vaikutus terveyteesi

Tiesitkö, että kissanpennun omistaminen on itse asiassa hyväksi terveydelle ja hyvinvoinnille? Tutkimukset osoittavat esimerkiksi, että lemmikin silittäminen voi laskea verenpainetta. Tämä ei ehkä tule sinulle suurena yllätyksenä. Et tarvitse tiedemiehiä kertomaan, kuinka onnelliseksi kissanpentusi tekee sinut!

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ja Tri Emma Milne BVSc FRCVS

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • Hill's VET ESSENTIALS Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT + WEIGHT Young Adult -kuivaruoka kissoille,

  <P>Saatavana vain eläinlääkäreiltä. <STRONG>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> VetEssentials™</STRONG> on edistyksellinen ravinto, on täydellinen ravinto, joka takaa leikatulle kissallesi parhaan mahdollisen elinvoiman täyttämällä viisi sen keskeistä tarvetta. </P> <P>Sisältää kliinisesti todistetun määrän L-karnitiinia ja antioksidantteja. <BR><BR><B>
  Buy Now »
 • Hill's VET ESSENTIALS Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT Kitten -kuivaruoka,

  <P>Vain eläinlääkäriklinikoilta. Edistyksellistä ravintoa terveeseen kasvuun ja kehitykseen sekä vahvistamaan immuunijärjestelmää. Sisältää runsaasti kliinisesti vaikuttavaksi todistettuja antioksidantteja ja DHA:ta. <BR><BR><B>
  Buy Now »
 • Science Plan™ Kitten with Turkey

  Pidä kissanpentusi tyytyväisenä Hill'sin™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Tender Chunks in Gravy with Turkey (kalkkuna) -annospussiruuan avulla. Jokainen annospussi sisältää täydellistä ravintoa, jossa vitamiinit ja mineraalit ovat juuri oikeassa suhteessa. Ruoka auttaa pitämään kissanpennun terveenä ja hyväkuntoisena. <BR><BR><B>Tärkeimmät vaikutukset</B> <LI>Äidinmaidostakin saatava tärkeä ravintoaine DHA auttaa kissanpentuja oppimaan ja kehittymään. <LI>Ainutlaatuinen immuunijärjestelmää tukeva koostumus sisältää tehokkaan yhdistelmän antioksidantteja ja vitamiineja, jotka yhdessä ylläpitävät pennun immuunijärjestelmää. <LI>Sisältää runsaasti E- ja C-vitamiineja. Terveydelle välttämättömät vitamiinit auttavat kissanpentua kehittämään vastustuskykyä. </LI>
  Buy Now »
 • Hill's™ Science Plan™ Kitten Healthy Development™ Chicken

  Hill's&#153;</cf><csf style="tw4winInternal" font="Courier New" fontcolour="0xff"><text text="&amp;#153;"/></csf><cf font="Verdana" size="10" complexscriptssize="10"> <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Kitten Chicken (kana) on suunniteltu vahvistamaan immuunijärjestelmää ja ylläpitämään ruuansulatuskanavan terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen määrän kalaöljystä saatavaa DHA:ta.
  Buy Now »