Matkustaminen kissan kanssa

Published by
Min. lukemista

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Useimmat kissat eivät ole erityisen innokkaita matkustajia. Kissoilla on yleensä hyvin kiinteä suhde omaan reviiriinsä ja ne tuntevat olonsa turvattomaksi kodin ulkopuolella. Palkkio perheen 'lauman' luona pysymisestä tai mahdolliset tutkimusmatkat tai retket uusiin paikkoihin määränpäässä eivät tavallisesti innosta kissaa samalla tavalla kuin perheen koiria.

Jos haluat viedä kissasi juna-, auto- tai lentomatkalle, sinun täytyy varmistaa, että matkustaminen tapahtuu turvallisesti ja mukavasti asiaankuuluvassa kantolaatikossa. Kissa pidetään määränpäässä kytkettynä, ainakin siihen asti kunnes se on sopeutunut uuteen ympäristöönsä. Tietenkin kissasi voi olla poikkeusyksilö, joka matkustaa usein omistajansa kanssa, eikä joudu paniikkiin tai karkaa uudessa ympäristössä, tällaisia yksilöitä kuitenkin on aika harvassa.

Matkustaminen autolla

Kissan vapaana pitäminen autossa voi olla hyvin vaarallista - ensinnäkin kissa voi aiheuttaa onnettomuuden häiritsemällä kuljettajaa ja toiseksi se voi karata onnettomuuden sattuessa tai jos ikkuna tai ovi aukeaa.

Tarvitset kantolaatikon, joka on vahva ja on helppo siivota jos kissa virtsaa, ulostaa tai voi pahoin matkan aikana. Ota huomioon myös matkustussää - sekä nykyisen sijaintisi että määränpään todennäköinen sää. Jos odotettavissa on hellettä, käytä koria, jossa on hyvä ilmanvaihto - jos taas tiedossa on kylmää säätä, tarvitset laatikon, joka on lämmin ja tuulenpitävä mutta samalla ilma kiertää korissa. Laita kantokori sellaiseen paikkaan, missä se on turvassa, jos sinun täytyy jarruttaa äkkinäisesti, mutta huolehdi ilmanvaihdosta eli ei kaikkien matkatavaroiden alle auton takaosassa. Älä laita kissaa takakonttiin ja huolehdi, ettei kissalle tule liian kuuma, ilmastointi voi olla heikkoa auton takatilassa. Voit kiinnittää kantolaatikon toisen etuistuimen taakse tai käyttää turvavyötä varmistaaksesi, että boksi pysyy turvallisesti istuimella.

Mistä moinen meteli?

Kissa saattaa maukua aluksi tai jopa koko matkan - juttele sille rauhallisesti ja rohkaisevasti, mutta älä päästä sitä pois koristaan. Meteli tekee sinut luultavasti hulluksi, mutta kissa ei kuitenkaan varsinaisesti kärsi; se vain viestii, ettei se pidä tilanteesta! Lopulta auton jatkuva liike ja ääni luultavasti tuudittavat sen uneen tai ainakin saavat sen asettumaan aloilleen. Vilkaise kissaa säännöllisesti, erityisesti jos sää on kuuma. Älä aliarvioi lämpötilan nousemisnopeutta auton sisällä - pidä tämä mielessäsi jos pysähdyt virkistystauolle ja jätät kissan autoon. Pysäköi auto varjoon ja jätä ikkunat auki. Jos on todella kuuma sää, asetu pikinikille, ota kissa viereesi seuraksi joko turvallisesti kopassaan auton ulkopuolelle tai autossa kaikki ovet avoinna. Lämpöhalvaus voi olla kohtalokas.

Matkustaminen junassa

On selvää, että kun matkustat junassa, tarvitset todella turvallisen ja kevyesti kannettavan kantolaatikon, josta kissa ei voi mitenkään karata. Valitse kantokoppa, jossa on kiinteä pohja siltä varalta, että jos kissa virtsaa, se ei sotke junavaunua. Vuoraa laatikko imukykyisellä paperilla ja materiaalilla ja ota ylimääräisiä petivaatteita mukaan. Voit mahdollisesti pitää kissan polvellasi sen kuljetuskopassa riippuen junatyypistä ja saatavilla olevasta tilasta.

Lentomatkustaminen

Jos aiot matkustaa lentokoneella kissasi kanssa, matka täytyy suunnitella hyvin etukäteen. Sinulla voi olla vaihtoehtoina eri lentoyhtiöitä ja valintaasi vaikuttaa varmasti, miten he osaavat kuljettaa kissasi. Useimmat lentoyhtiöt eivät salli kissojen matkustaa omistajiensa kanssa vaan niiden täytyy matkustaa ruumassa erikoistilassa, joka on lämmitetty ja paineistettu.

Useimmat kissat pärjäävät hyvin lennon ajan, mutta ei kuitenkaan ole suositeltavaa kuljettaa raskaana olevaa kissaa tai alle 3 kk ikäistä kissanpentua lentokoneessa. Huomaa myös, että kaikilla lennoilla ei ole lupaa eläinten kuljettamiseen, joten kissa saattaa joutua matkustamaan eri lennolla kuin sinä. Jos mahdollista, varaa kissalle suora lento, näin sitä ei tarvitse häiritä jatkolennon takia ja vältät myös ongelmat, joita voisi syntyä kun kissa joutuu odottelemaan hyvin kylmässä tai kuumassa maassa. Tämä saattaa vaikuttaa myös valitsemasi lennon aikatauluun.

The International Air Transport Association (Kansainvälisen lentoliikenneliiton) standardien mukaan kuljetuslaatikon tulee olla tarpeeksi iso niin, että siinä voi helposti seistä ja kääntyä ympäri - tarkista vielä erikseen lentoyhtiöltä mitä se vaatii.
Tarkempaa tietoa nykyisestä tilanteesta lemmikkien kuljettamisesta ja lemmikkipassista saat alla olevalta internet-sivustolta. www.evira.fi.

Saapuminen määränpäähän

Kun saavut, sijoita kissa sisälle yhteen huoneeseen ja varmista, että sillä on mukavaa ja turvallista eikä se voi paeta. Tarjoa vettä ja vähän ruokaa, vaikka se ei luultavasti ole kiinnostunut syömään ennen kuin se on hieman asettunut aloilleen. Älä päästä kissaa ulos ainakaan viikkoon ja varmista, että se on tunnistettavissa, mikäli se katoaa. Jos sitten päästät kissan tutkimaan ympäristöään, älä ruoki kissaasi sitä ennen 12 tuntiin, jotta kissasi olisi nälkäinen ja tulisi luoksesi ruuan toivossa, kun kutsut sitä. Anna sen vähitellen tutkia laajemmin ympäristöään ja käytä ruokaa houkutuksena varmistaaksesi ettei se lähde liian kauas ja palaa säännöllisesti kotiin aterialle.

Kantolaatikon käyttö

Kissalle kantolaatikon näkeminen tarkoittaa usein reissua eläinlääkärille, joten ne eivät yleensä kovin mielellään astu sisään siihen! Anna kissalle aikaa tottua koriin tai kuljetuslaatikkoon jo ennen matkaa.

Tee kopasta viihtyisä paikka olla - ruoki kissaa herkuilla sen sisällä ja tee tutunhajuisista peitteistä sinne kodikas peti, jota voidaan käyttää matkalla. Jätä kopan ovi auki ja rohkaise kissaa kulkemaan sisään ja ulos ja nukkumaan siinä. Kun sitten koittaa todellisen matkan aika, kissa on tutustunut koppaan. Jos sinulla on enemmän kuin yksi kissa, on parempi laittaa ne erillisiin kantolaatikoihin, koska niillä on enemmän tilaa ja ilma vaihtuu paremmin, ja kuumenemisen mahdollisuus on pienempi.

Jopa parhaimmat kaverit saattavat stressaantua matkan aikana ja käyttäytyä epätavallisesti toistensa kanssa tai mennä pois tolaltaan; erilliset kantolaatikot ehkäisevät loukkaantumisia. Jos ne voivat nähdä tai kuulla toisensa, ne luultavasti tuntevat olonsa mukavaksi.

Älä anna ruokaa neljään viiteen tuntiin ennen matkaa, koska kissalla voi olla matkapahoinvointia. Tarjoa vettä ennen lähtöä ja uudelleen matkan aikana jos mahdollista. Saatavilla on kuppeja, jotka kiinnitetään koriin niin, ettei kissa läikytä matkan aikana ja ne voidaan täyttää avaamatta koria mikäli matkalla on viivästyksiä.

Ref: Feline Advisory Board - www.fabcats.org

Liittyvät artikkelit

Liittyvät tuotteet

 • Hill's™ Science Plan™ Kitten Healthy Development™ Chicken

  Hill's&#153;</cf><csf style="tw4winInternal" font="Courier New" fontcolour="0xff"><text text="&amp;#153;"/></csf><cf font="Verdana" size="10" complexscriptssize="10"> <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Kitten Chicken (kana) on suunniteltu vahvistamaan immuunijärjestelmää ja ylläpitämään ruuansulatuskanavan terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen määrän kalaöljystä saatavaa DHA:ta.
 • Hill's Science Plan YOUTHFUL VITALITY MATURE ADULT CAT FOOD with CHICKEN & RICE

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Youthful Vitality has been scientifically developed with cutting edge food science to deliver nutrition that helps fight the signs of aging in your adult 7+ yrs cat.
 • Hill's Science Plan FELINE ADULT URINARY HEALTH with CHICKEN

  <p><strong>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Urinary Health Sterilised Cat</strong> is formulated to support the health of your cat's urinary system for a longer, happier life.<br>With a unique Weight Management Formula that helps sterilised cats keep fit and healthy.</p>
 • Hill's™ Science Plan™ Feline Adult Sensitive Stomach & Skin Chicken

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Sensitive Stomach -sarjan tuotteet auttavat ruoansulatuksen toimintaa. Sisältää kliinisesti tutkittuja antioksidantteja, sekä erittäin helposti sulavaa proteiinia ja hellävaraisia kuituja ihanteellisessa suhteessa. Soveltuvat jokapäiväiseksi ravinnoksi.