Kissan kynsien leikkaamisopas

Published by
Min. lukemista

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Lemmikinomistajana tiedät varmasti, miten tärkeää kissasi turkin sukimisen ja hampaiden harjaamisen tapaiset siistimistoimet ovat, mutta onko kissan kynsien leikkaaminen listallasi? Sen pitäisi olla!

Huonekalujen suojelemisen lisäksi on muitakin syitä pitää kissasi kynnet lyhyinä, kuten estää kissan huomionosoitusten, tassuilla leipomisen, muuttumista kivuliaaksi. ”Kun kynsien terävimmät kärjet nipsaistaan pois, tämä lempeä ele voi muuttua nautittavaksi tuskallisen sijaan”, Vetstreet selittää. ”Kissasi näkökulmasta kynsien leikkaaminen voi ehkäistä kivuliaita kynsirikkoja, jotka ovat seurausta mattoon tarttuneesta kynnenkärjestä.” Onnistunut kynsienleikkuu vähentää myös kissan kynsien rapinaa lattiaa vasten.

Ihannetapauksessa kissan kynsien leikkaaminen aloitetaan jo pentuvaiheessa. Varhain aloittamisen suurin etu on tietenkin se, että kissa tottuu operaatioon, eikä sekoa nähdessään leikkurit.

Jos kissasi on vanhempi, ei huolta – vielä ehdit totuttaa kissasi manikyyriin. Kissa saattaa suhtautua siihen nuivasti, mutta kannattaa silti yrittää.

Fluffy dark gray cat lying down with claws extended into carpet. The fur is gray fluffy

Tarvittavat työkalut

Voit ostaa kissan kynsileikkurit lähimmästä lemmikkieläinkaupasta tai eläinlääkäriltäsi. Voit käyttää myös ihmisvauvojen kynsileikkureita, etenkin malleja, joissa on pitelyä helpottava nystyräkahva.

Aloita tutustuttamalla kissa kynsileikkureihin. Petcha ehdottaa leikkurien laittamista nuuhkittavaksi kissan lähettyville. Palkitse kissa rauhallisesta reaktiosta. Kun kissa ”tottuu leikkureihin, kosketa niillä tassuja ja varpaita, jotta kissa tottuu niihin tassujensa lähettyvillä”. Leikkureihin tottunut kissa ei laukkaa yhtä herkästi karkuun ja piiloudu pimeään koloon leikkurit nähdessään.

Kissan kynsien oikeaoppinen leikkaaminen ja oikea pituus

 1. Valitse pieni ja turvallinen tila, jossa on ovi ja hyvä valaistus, kuten kylpy- tai makuuhuone.
 2. Ota tarvikkeet valmiiksi esiin: leikkurit sekä makupalat, joilla voit palkita kissasi hienosta suorituksesta.
 3. Istu lattialle ja pidä kissaa sylissäsi varmalla otteella, vatsapuoli ylöspäin. Rauhoita kissaa maharapsutuksilla ja rauhoittavilla sanoilla. Jos makupalat toimivat kissallesi hyvin, voit antaa hänelle herkkuja.
 4. Paina kissan tassua hellävaroen peukalolla ja etusormella niin, että kynnet tulevat esiin.
 5. Nipsaise kynnen terävä kärki pois yhdellä nopealla liikkeellä.

Kun mietit sopivaa kynnen pituutta, älä leikkaa liian lähelle kynnen vaaleanpunaista ydinosaa, jossa verisuonet ja hermopäätteet sijaitsevat. Verenvuoto ja kipu johtuvat ydinosan leikkaamisesta. Jos satut osumaan kynnen ydinosaan, Princetonin eläinsairaala neuvoo hieromaan kynteen pienen määrän maissitärkkelystä tai jauhoa ja painamaan niin, että verenvuoto tyrehtyy nopeammin. Tässä kohtaa on viisainta jättää leikkaaminen siltä päivältä siihen ja antaa kissan toipua henkisesti.

Leikkuuvinkkejä ja vältettäviä asioita

Älä kääri kissaa pyyhkeeseen, koska se voi pahentaa hätääntymistä.

Älä yritä leikata kaikkien neljän tassun kynsiä kerralla. Tähtää yhteen tassuun päivää kohden, kunnes kissa on tottunut operaatioon. Voit myös leikata vain yhden kynnen kerrallaan. VCA Hospitalsin mukaan ”tavoite on saada lemmikki yhdistämään jalkojen käsittely ja kynsien leikkuu myönteiseen lopputulokseen”. Palkkion saaminen hyvästä käytöksestä saa kissan tuntemaan itsensä ylpeäksi ja sinä koet saavuttaneesi jotain.

Milloin kannattaa luovuttaa

Jos kynsienleikkaus on liian vaikeaa, on aika varata aika eläinlääkäriltä tai osaavalta trimmaajalta. Urasi kissan kynsien leikkaajana voi olla ohi, mutta loppujen lopuksi on tärkeintä toimia sekä sinun että lemmikkisi parhaaksi.

Contributor Bio

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O’Brien on toimittaja, äiti ja pitkäaikainen kissanomistaja, jonka kaksi venäjänsinistä ovat talon valtiaat. Hänen tekstejään ovat julkaisseet myös Care.com, What to Expect sekä Fit Pregnancy, joille hän kirjoittaa lemmikeistä, raskaudesta ja perhe-elämästä. Hän on löydettävissä ja seurattavissa Instagramissa ja Twitterissä tunnuksella @brovelliobrien.

LIITTYVÄT TUOTTEET

 • Science Plan™ Feline Mature Adult 7+ NeuteredCat

  Kastroiduilla kissoilla on kolminkertainen todennäköisyys saada ylipainoa ja virtsatieongelmia muihin verrattuna. <br>Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; NeuteredCat Young Adult on suunniteltu erityisesti kastroitujen kissojen tarpeisiin. Ruuan ainutlaatuinen painonhallintakoostumus sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja.
 • Science Plan™ Feline Adult 7+ Youthful Vitality Multipack

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Youthful Vitality has been scientifically developed with cutting edge food science to deliver nutrition that helps fight the signs of aging in your adult 7+ yrs cat.
 • Hill's™ Science Plan™ Kitten Healthy Development™ Chicken

  Hill's&#153;</cf><csf style="tw4winInternal" font="Courier New" fontcolour="0xff"><text text="&amp;#153;"/></csf><cf font="Verdana" size="10" complexscriptssize="10"> <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Kitten Chicken (kana) on suunniteltu vahvistamaan immuunijärjestelmää ja ylläpitämään ruuansulatuskanavan terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen määrän kalaöljystä saatavaa DHA:ta.
 • Hill's Science Plan YOUTHFUL VITALITY MATURE ADULT CAT FOOD with CHICKEN & RICE

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Youthful Vitality has been scientifically developed with cutting edge food science to deliver nutrition that helps fight the signs of aging in your adult 7+ yrs cat.