Kissa ja vauva

Published by
Min. lukemista

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Miten kissasi reagoi uuteen tulokkaaseen talossa ja miten varmistat, että kissa ja vauva tulevat toimeen?

Eläinlääkäri ja käytösasiantuntija

Francesca Riccomini neuvoo, miten valmistaa perheen kissaa uuteen tulokkaaseen. Monille omistajille kissa on tasavertainen perheenjäsen ja sillä on tasavertainen oikeus kodin tarjoamiin resursseihin. Kissatermein tämä käsittää ihmisen huomion, jota vaaditaan melkein aina, kun joku on kotona. Joten - voivatko kissa ja vauva tulla toimeen?

Huomion keskipiste

On tavallista, että kissaa on hellitty, jopa hemmoteltu ja siitä on tullut perheen 'vauva'. Tästä ei ole haittaa, jos se sopii kissan luonteelle ja kaikille asianosaisille, mutta ongelmia voi ilmetä, kun oikea vauva tulee kotiin.
Ongelmia voi esiintyä, jos kissa on täysikasvuinen ja jos sillä on ollut vähän tai vain negatiivisia kokemuksia vauvoista ja pienistä lapsista, erityisesti kissanpennun sosiaalistumiskaudella 2-7 viikon iässä. Usein hankimme kissan, kun ne ovat jo ohittaneet tämän vaiheen tai meillä ei ole mahdollisuutta esitellä kissanpentuja pienille lapsille. Vaikka ei olekaan mahdotonta korvata tämän varhaisen kokemuksen puutetta myöhemmin, on parasta tehdä suunnitelmia ja valmisteluja hyvissä ajoin ennen vauvan syntymää.

Eri kissat reagoivat eri tavoin

Kissan reaktio uuteen tulokkaaseen riippuu perimästä (rodusta ja syntyperästä sekä myös lajista), persoonallisuudesta ja elämänkokemuksesta. Joskus on myönnettävä, ettei yksilö kykene harmoniseen ja turvalliseen yhteiseloon vauvojen tai pienten lasten kanssa.   Jotkut omistajat päättävät huolellisen harkinnan tuloksena, etteivät voi ottaa vastuuta sellaisen lemmikin pitämisestä kun he saavat lapsia ja etsivät kissalleen hyvän kodin, joka vastaa paremmin kissan tarpeita.  Joskus kissan pois antamista ei edes harkita, ja aggressiivisuus lapsia kohtaan tai virtsailu (johon valmistelematon vauvan tulo voi olla kannustin) on yleinen syy siihen, että kissa päätyy kodittomaksi. Näitä surullisia seurauksia ei ole aina mahdollista ehkäistä edes ennakoivalla toiminnalla, mutta ne voidaan useimmiten välttää huolellisella harkinnalla ja suunnittelulla.

Eletään sovussa

Jotta kasvanut perheesi voisi elää onnellisesti yhdessä, asioita on harkittava sekä ympäristön että lemmikin kannalta. Kissa tarvitsee oman petinsä, ruoka- ja vesiastiat, lelut, hiekkalaatikon jne. Vaikka näiden pitää sijaita ihmisten kannalta kätevissä paikoissa, niiden täytyy olla myös oikeissa paikoissa kissalle. Hiekkalaatikon tulisi olla yksityisessä paikassa kaukana kissan ruuasta ja etäällä vilkkailta kulkureiteiltä, kuten keittiöstä ja käytäviltä. Raapimispuun tulisi olla lähellä ulko-ovea tai sitä paikkaa, jossa kissa jo merkitsee reviiriään kynsimällä. Jos mahdollista, aseta kissan ruokailu- ja leposija jonnekin korkealle tai tilaan, joka voidaan sulkea vauvaportilla. Tämä antaa kissalle ainakin mahdollisuuden paeta taaperon lähestymisyrityksiä. Jos kissasi vuoteen, hiekkalaatikon ja muiden välttämättömyyksien nykyinen sijainti saattaa osoittautua epäkäytännölliseksi tai sopimattomaksi vauvan suhteen, sinun tulee tehdä muutoksia jo nyt. Erityisesti vanhemmalle kissalle on tärkeää, että muutokset tehdään vähitellen. Piilopaikka Muista, että kissalle tyypillisin tapa reagoida odottamattomaan asiaan, joka saattaa olla potentiaalinen uhka, on piiloutua. Mieluiten korkeaan, pimeään, suojaisaan paikkaan mistä on hyvä näköala, jolloin kissa voi arvioida tilanteen rauhassa. Tällaisia pakopaikkoja saat helposti, kun laitat iglupedin tai pahvilaatikon kyljelleen huonekalun tai tukevan hyllyn päälle. Asettele näitä turvapaikkoja eri puolille kotiasi, varsinkin sinne, missä vietät aikaa vauvasi kanssa. Rohkaise kissaa niiden käyttöön laittamalla sen suosikkipeite tai herkkupaloja niiden sisään.

Pääsy kielletty

Usein käy niin, että kissalla on ollut vapaa pääsy huoneeseen, jota tullaan käyttämään vauvanhoitoon. On suositeltavaa estää kissan pääsy huoneeseen jo hyvissä ajoin ennen kuin vauva saapuu taloon. Vähentääksesi epätoivottuja reaktioita muutokseen ja ehkäistäksesi 'esteturhautumista', suihkuta suljettu ovi ja sen karmit Feliwaylla. Älä unohda, että sisäkissat ovat herkempiä pienillekin muutoksille niiden ympäristössä ja elämäntavoissa kuin kissat, jotka pääsevät ulkoilemaan.

Muutoksia reviirissä

Kissan hajuaisti on hyvin herkkä ja tuoksut ovat tärkeitä viestinnän välineitä kotikissalle. Siksi millä tahansa häiriöllä kissan reviirin tuoksuprofiilissa voi olla suuri vaikutus ja se voi aiheuttaa todellista ahdistusta lemmikillesi. Tämä on harvoin tunnistettavissa, mutta se selittää miksi vauvan tarvikkeet, jotka on hankittu ennen vauvan tuloa, joutuvat usein virtsaamisen kohteeksi, kun kissa yrittää rauhoittaa itseään 'merkkaamalla' tavarat omalla hajullaan. Feromonivalmisteita kannattaa kokeilla levittää vauvan tavaroihin, kuten vaunuihin, kehtoon ja syöttötuoliin. Tästä syystä kannattaa haalia sukulaisilta ja tuttavilta vauvan jokapäiväisiä tavaroita niin paljon kuin mahdollista, jotta voit tutustuttaa kissan etukäteen laajaan skaalaan hajuja - usein pistäviä sellaisia, joita se myöhemmin kohtaa! Nämä uudet hajut voivat olla hyvin stressaava häiriö kissalle, vaikka ne saattavat olla meille mitättömiä surkean hajuaistimme vuoksi. Tavaroiden tuominen kotiin vähitellen ja hallitusti vähentää kissan vastahakoista suhtautumista, kun kissa saa rauhassa tottua tavaroihin. Saat myös luotua positiivisia mielleyhtymiä tavaroihin tarjoamalla kissalle herkkupalan tai hemmottelemalla kissaa sen mielileikillä uuden esineen saapuessa.

Kehut, leikki, ruoka

Kannattaa muistaa tärkeä sääntö olla koskaan lisäämättä kissan ahdistusta tai pelkoa, koska se vain pahentaa asiaa. Jos kissa käyttäytyykin rauhallisesti mahdollisessa stressitilanteessa, palkitse se kehuilla, hyväilyillä, leikillä tai ruualla. Kissan kuulo kuten sen hajuaistikin on paljon parempi kuin meidän, joten kannattaa soittaa sille, aluksi hiljaisella, nauhoitettuja vauvan ääniä - itkua, jokeltelua, parkumista jne. Palkitse aina sellainen käyttäytyminen, jota haluat rohkaista ja lisää volyymia vähitellen, kun kissasi viestii, että se pärjää äänen kanssa.

Ensimmäiset kohtaamiset

On tietenkin hyödyllistä saada vauvoja ja pieniä lapsia vierailulle kotiisi, mutta valitse jälkimmäiset huolella. Vierailu voi olla kissalle tyrmistyttävä kokemus, mikäli ne joutuvat kohtaamaan lapsia, jotka pyrkivät jahtaamaan niitä. Valvo aina näitä tilanteita ja varmista, että kaikki kosketus on hellää ja asianmukaista. Lasten ei koskaan pitäisi yrittää nostaa kissaa, koska he eivät ole tarpeeksi vahvoja pitelemään sitä mukavasti. Heille pitäisi aina näyttää, miten tukea lemmikin koko painoa sen takapuolen alta niin ettei se milloinkaan roiku etutassujensa varassa. Muista myös, että jotkut tunnolliset lapset vahingossa puristavat liian lujaa kun heitä varoitetaan, ettei pienen kissan tai kissanpennun saa antaa pudota. Saattaa käydä niin, että heidän hyvät aikeensa satuttavat eläintä yhtä paljon kuin lapsi, joka on kovaotteinen ja huolimaton. Vuorovaikutus on parasta aloittaa koskematta kissaan, kuten leikkimällä siimaleluilla, palloilla tai taskulampun valolla seinää vasten tai istuen hiljaa kissan vierellä, hyväillen ja silittäen sitä hellästi, mikäli kyseinen kissa ei koe sitä liian häiritseväksi. Kun teet kokemuksesta miellyttävän antamalla kissalle kehuja tai palkkion, autat voimistamaan positiivisia mielleyhtymiä pienten lasten läsnäolosta. Älä koskaan salli kenenkään, edes lasten, rohkaista kissaa leikkimään sormilla tai muilla ihmisen ruumiinosilla. Tämä voi johtaa siihen, että kissa myöhemmin haavoittaa ihmistä, joskin tahattomasti, ja joskus myös se on syy aggressiivisuusongelmiin.

Asteittainen muutos

Jos suhteesi kissaasi on ollut todella läheinen, saattaa olla vaikeaa järjestää aikaa osoittaa sille huomiota samalla tavalla kun vauva saapuu. Olisi siis viisasta ja ystävällistä kissaasi kohtaan muuttaa rutiineja etukäteen. Ennakoi uusi aikataulusi ja luo kissallesi uusi rutiini, jonka varmasti pystyt ylläpitämään tulevaisuudessa. Tee muutokset vähitellen välttääksesi yhteentörmäykset. Jos kissasi on tottunut jakamattomaan huomioosi suurimman osan ajasta, vieroita sitä, ensin lyhyissä ajanjaksoissa, niin paljon etukäteen kuin mahdollista ennen vauvan tuloa. Voit pidentää vieroituksen ajanjaksoja siinä tahdissa, jonka kissa hyväksyy ja pystyy käsittelemään. Järjestä selkeitä leikki- ja hyväilyhetkiä, jotka sopivat uuteen aikatauluusi ja kissasi tarpeisiin, mutta jos kissasi vaikuttaa kiihtyneeltä tai stressaantuneelta, älä häiritse sitä huomiollasi, koska se saattaa saada sen vain enemmän tolaltaan ja jopa hyökkäämään sinua vastaan.

Käyttäytymisongelmia

Jos kissallasi on käyttäytymisongelmia, jotka olet aiemmin sivuuttanut, nyt on aika selvittää ne, koska on tyypillistä, että ne vain pahenevat pienen vauvan aiheuttaman mullistuksen myötä. Kun vauvasi saapuu, yritä löytää aikaa kissallesi ja pidä kiinni sen vakiintuneista rutiineista. Ennakointi on kissoille hyvin tärkeää. Jos yksinkertaisesti olet liian kiireinen selvitäksesi sekä vauvan että kissan vaatimuksista, harkitse kissalle tuttujen ystävien tai sukulaisten kutsumista kotiisi leikkimään tai hyväilemään sitä. Älä koskaan yritä pysäyttää kissaa, jos se yrittää paeta lapsia. Pako on kissan normaali reaktio outoihin asioihin. Pidätteleminen aiheuttaa sille stressiä ja pelko saattaa muuttua aggressiivisuudeksi, jos kissa luulee olevansa ansassa ja menettäneensä tilanteen hallinnan.

Vauvan tuominen kotiin

Jos olet tehnyt yllämainitut valmistelut, kissa ei toivottavasti ole kovin vastahakoinen uutta tulokasta kohtaan. Asenna Feliway-haihduttimia useisiin paikkoihin kotonasi, erityisesti tiloihin, joissa vauva on. Tämän pitäisi auttaa kissaa rauhoittumaan. Voit myös voittaa sen puolellesi tarjoamalla herkkuruokaa, jota ei normaalisti ole tarjolla.Tämä on erityisen tärkeää, kun ensi kerran tuot vauvan kotiin. Jotkut kissat hermostuvat lapsista enemmän vasta, kun vauva alkaa liikkua. Ryömivä ja jokelteleva lapsi voi yllättää kissan ja hänen kiljaisunsa ja parkaisunsa voivat olla pelottavia kissalle. Tässä vaiheessa on vielä tärkeämpää rakentaa sille pakopaikkoja. Ja viimeiseksi, lapsia ei tulisi koskaan kasvattaa, ei edes vahingossa, pitämään kissaa leluna. Lapset opetetaan alusta pitäen kunnioittamaan kissaa, lähestymään ja käsittelemään sitä oikein, koska on ilo ja etu kasvaa perheessä, jossa elää hyvin sopeutettu lemmikki.

Ref: Feline Advisory Board - www.fabcats.org

Liittyvät artikkelit

Liittyvät tuotteet

 • Hill's Science Plan ADULT CAT FOOD with CHICKEN

  <P>™Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken™ -ruoka on kehitetty tukemaan kissan optimaalista hyvinvointia. Se sisältää kliinisesti vaikuttavaksi todettuja antioksidantteja, puhdasta proteiinia ja runsaasti omega-3-rasvahappoja.</P> <P><BR><B>
 • Hill's VET ESSENTIALS Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT Kitten -kuivaruoka,

  <P>Vain eläinlääkäriklinikoilta. Edistyksellistä ravintoa terveeseen kasvuun ja kehitykseen sekä vahvistamaan immuunijärjestelmää. Sisältää runsaasti kliinisesti vaikuttavaksi todistettuja antioksidantteja ja DHA:ta. <BR><BR><B>
 • Hill's™ Science Plan™ Sterilised Cat Young Adult Chicken

  Kastroiduilla kissoilla on kolminkertainen todennäköisyys saada ylipainoa ja virtsatieongelmia muihin verrattuna. <BR>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Young Adult Sterilised Cat on suunniteltu erityisesti kastroitujen kissojen tarpeisiin. Ruuan ainutlaatuinen painonhallintakoostumus sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja.<BR><BR><B>
 • Hill's SCIENCE PLAN ADULT CAT FOOD WITH LAMB

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult with Lamb (lammas) on suunniteltu pitämään yllä ihanteellista kuntoa. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.