Tekniikoita kissanpennun kouluttamiseen

Julkaisija
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Tiedämme, että koirille voidaan opettaa peruskäskyjä, mutta entä kissoille? Kissat eivät ole sosiaalinen laji kuten koirat, joten ne eivät arvosta kiitosta samalla tavalla kuin koirat. Mutta kuten tiedät, kissat ovat erittäin älykkäitä eläimiä, ja niillä on kyky oppia erilaisia käyttäytymismalleja.

Harmaa kissa pureskelee ja vetää vessapaperia.

Miten kouluttaa kissanpentu

On tärkeää aloittaa kissanpennun kouluttaminen mahdollisimman pian, jotta se oppii kodin säännöt kasvaessaan. Et halua kissasi kiipeilevän verhoissa, raapivan huonekaluja tai hyppivän jatkuvasti keittiön pöydälle. Kissanpentujen koulutus auttaa pitämään niiden mielen ja kehon aktiivisena, opettaa hyviä sosiaalisia taitoja ja käyttäytymismalleja sekä vahvistaa niiden suhdetta sinuun.

Pidä koulutuskerrat lyhyinä, sillä kissanpennuilla on lyhyt keskittymiskyky ja ne kyllästyvät helposti. Keskity koulutuksen aikana yhteen opittavaan asiaan kerrallaan, jotta et hämmennä kissaa. Harjoittele opittavia asioita monissa eri paikoissa ympäri taloa, jotta kissasi tottuu vastaamaan sinulle eri ympäristöissä.

Helpoin koulutustapa on ohjata kissanpentusi pois ei-toivotusta käyttäytymisestä. Pidä erilaisia leluja ulottuvilla, ja jos kissanpentusi alkaa tehdä jotain, mitä sen ei pitäisi tehdä, ohjaa sen huomio leluun. Lelut pitävät kissanpennun henkisesti ja fyysisesti toimeliaana (ja vähentävät todennäköisyyttä, että se tekee jotain ei-toivottua). Voit myös ripotella niille kissanminttua, joka houkuttelee niitä leikkimään.

Kissojen yleiset käyttäytymisongelmat

On olemassa muutamia yleisiä kissan käyttäytymisongelmia, joihin voidaan puuttua kouluttamalla, mikä myös vahvistaa sinun ja kissasi välistä suhdetta.

 • Huonekalujen raapiminen.
 • Aggressiivisuus ihmisiä tai muita eläimiä kohtaan.
 • Kuljetuslaatikon ja eläinlääkärikäyntien pelko.
 • Vaikeudet lääkkeiden antamisessa.

Oikea lähestymistapa kissanpennun kouluttamiseen

Yksi yleisimmistä koulutustekniikoista on positiivisen vahvistamisen koulutus, joka on palkitsemiseen perustuvaa koulutusta. Jos esimerkiksi haluat opettaa kissanpentusi istumaan, pidä herkkua sen nenän lähellä, siirrä sitä kohti sen otsaa (niin että sen nenä nousee ylös ja toivottavasti sen takamus laskeutuu alas) ja anna sen sitten saada herkku heti, kun sen takamus koskettaa maata. Kun olet toistanut tätä tarpeeksi monta kertaa, voit lisätä koulutukseen sanallisen merkin, kuten "istu", ja pian kissanpentusi osaa käyttäytyä antaessasi sille oikean merkin. Voit käyttää positiivista vahvistusta kissanpennun kaikessa kouluttamisessa, kuten opettaa sen seisomaan paikallaan turkin hoitamista varten ja totuttaa sen autossa matkustamiseen.

Jos olet onnekas, kissanpentusi on halukas ja innokas oppimaan. On kuitenkin mahdollista, että se ei kiinnitä sinuun mitään huomiota. Jokainen kissanpentu on erilainen, ja koulutus voi koetella kärsivällisyyttäsi. Varaa joka päivä pieni määrä aikaa koulutukseen. Jos sinulla on kotonasi muita kissoja, ota huomioon, että niillä on erilaiset persoonallisuudet ja että ne saattavat pitää erilaisia asioita palkitsevina.

Huomaa, että kissat eivät ymmärrä rangaistusta tai reagoi siihen hyvin. Rankaiseminen stressaannuttaa kissanpentuasi ja saa sen juoksemaan karkuun ja piiloutumaan sinulta, mikä voi myös aiheuttaa käyttäytymis- ja terveysongelmia. Hyvään käytökseen kannustaminen palkinnon avulla on paljon tehokkaampaa, ja palkinto voi olla päänrapsutus, leikkihetki ja/tai maukas herkku. Tämä palkitsemiseen perustuva koulutus opettaa kissanpentusi yhdistämään hyvän käytöksen positiivisiin tuloksiin.

Miten vastata kissasi ei-toivottuun käyttäytymiseen

Kissasi käyttäytymiseen voi olla useita syitä. Se voi olla stressaantunut uudesta muutoksesta kodissasi, sillä voi olla jokin sairaus tai se ei yksinkertaisesti ymmärrä, että käytös on ei-toivottua. Saatat luulla, että kissasi käyttäytyy huonosti, koska se on suuttunut tai pahansuopa sinua kohtaan, mutta näin ei yleensä ole. Meidän on muistettava, että se, mitä monesti kutsumme "huonoksi käytökseksi", kuten raapiminen, on itse asiassa kissan normaalia käyttäytymistä. Emme voi, emmekä saisi, poistaa monia näistä käyttäytymistavoista, koska ne ovat synnynnäisiä ja tärkeitä eläimen hyvinvoinnin kannalta.

Käyttäytymisen ohjaaminen rankaisemisen sijaan saa kissanpennun todennäköisemmin takaisin ruotuun. Rankaiseminen voi saada ne tuntemaan itsensä uhatuksi, mikä voi lopulta johtaa entistä suurempaan stressiin ja huonoihin tapoihin sekä vahingoittaa suhdettanne. Voit ohjata ne sellaisten asioiden pariin, joita haluaisit niiden tekevän. Jos kissa esimerkiksi raapii sohvaa, siirrä se varovasti raapimispuuhun ja palkitse sitä, jos se raapii sitä. Muista aina kehua kissanpentuasi hyvästä käytöksestä. Anna herkkupala hyvästä käytöksestä, ja niin se oppii yhdistämään nämä teot palkintoihin.

Jos epäilet, että kissanpennun ei-toivottu käyttäytyminen johtuu jostain sairaudesta, käänny viipymättä eläinlääkärin puoleen. Nuoret ja pienet eläimet voivat sairastua nopeammin kuin aikuiset.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • Hill's VET ESSENTIALS Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT Kitten -kuivaruoka,

  <P>Vain eläinlääkäriklinikoilta. Edistyksellistä ravintoa terveeseen kasvuun ja kehitykseen sekä vahvistamaan immuunijärjestelmää. Sisältää runsaasti kliinisesti vaikuttavaksi todistettuja antioksidantteja ja DHA:ta. <BR><BR><B>
  Buy Now »
 • Science Plan™ Kitten with Turkey

  Pidä kissanpentusi tyytyväisenä Hill'sin™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Tender Chunks in Gravy with Turkey (kalkkuna) -annospussiruuan avulla. Jokainen annospussi sisältää täydellistä ravintoa, jossa vitamiinit ja mineraalit ovat juuri oikeassa suhteessa. Ruoka auttaa pitämään kissanpennun terveenä ja hyväkuntoisena. <BR><BR><B>Tärkeimmät vaikutukset</B> <LI>Äidinmaidostakin saatava tärkeä ravintoaine DHA auttaa kissanpentuja oppimaan ja kehittymään. <LI>Ainutlaatuinen immuunijärjestelmää tukeva koostumus sisältää tehokkaan yhdistelmän antioksidantteja ja vitamiineja, jotka yhdessä ylläpitävät pennun immuunijärjestelmää. <LI>Sisältää runsaasti E- ja C-vitamiineja. Terveydelle välttämättömät vitamiinit auttavat kissanpentua kehittämään vastustuskykyä. </LI>
  Buy Now »
 • Hill's™ Science Plan™ Kitten Healthy Development™ Chicken

  Hill's&#153;</cf><csf style="tw4winInternal" font="Courier New" fontcolour="0xff"><text text="&amp;#153;"/></csf><cf font="Verdana" size="10" complexscriptssize="10"> <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Kitten Chicken (kana) on suunniteltu vahvistamaan immuunijärjestelmää ja ylläpitämään ruuansulatuskanavan terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen määrän kalaöljystä saatavaa DHA:ta.
  Buy Now »
 • Hill's™ Science Plan™ Feline Adult Indoor Cat Chicken

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Indoor Cat Adult on tarkoitettu sisäkissoille. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »