Ymmärtävätkö koirat ihmisiä?

Published by
min read

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Koirat ovat olleet ihmisten lähimpiä kumppaneita tuhansien vuosien ajan. Koirat elävät ja työskentelevät kanssamme ja ovat jopa osa perhettämme, mutta ymmärtävätkö koirat ihmisten sanoja ja tunteita? Vaikka koirien omistajat olivat asiasta eri mieltä, tutkijat ja muut asiantuntijat uskoivat pitkään, että kyse oli opitusta käyttäytymisestä ja ihmisten ominaisuuksien otaksumisesta pikemminkin kuin koirien kyvystä ymmärtää omistajaansa. Useat viimeaikaiset tutkimukset kysyvät kuitenkin uudelleen, ymmärtävätkö koirat ihmisiä? Koirien kognitiota koskevat tutkimukset Vaikka ihmisillä on ollut pitkään läheinen suhde koiriin, tutkimuksia koirien tavasta ajatella ja käsitellä tietoa on edelleen vähän. Aivotutkija Gregory Berns nimeää kirjassaan ”How Dogs Love Us, Emory University” alan edelläkävijäksi 1800-luvulla toimineen Charles Darwinin. Darwin kirjoitti kolmannessa tutkielmassaan "The Expression of the Emotions in Man and Animal” laajalti koirista, niiden kehonkielestä ja kyvystä ilmaista tunteita. Phys.org nimeää ensimmäisen nykyajan laajaksi tutkimukseksi Duken yliopiston evolutionaarisen antropologian apulaisprofessorin ja siihen aikaan Emoryn yliopiston opiskelijan, Brian Haren, 1990-luvulla tekemän tutkimuksen. Tämä tutkimusala kehittyi oikeastaan kuitenkin vasta 2000-luvulla. Nykyään uusia tutkimuksia koirien kyvystä ymmärtää ihmisten puhetta, tunteita ja kehonkieltä julkaistaan kohtalaisen tiheään. Tästä tutkimusalasta on tullut niinkin suosittu, että Duken yliopistossa on Dr. Haren valvonnan alaisena varta vasten erillinen alue (ns. koirien kognitiokeskus) tätä varten. Ymmärtävätkö koirat ihmisiä? Mitä löydöksiä tämä uusi tutkimus sitten tarjoaa? Ymmärtävätkö koirat meitä? Vaikuttaa, että koirien ymmärtämistä kannattavat omistajat ovatkin ainakin osittain oikeassa.

Kehonkielen ymmärtäminen 

 PLOS ONE -lehdessä vuonna 2012 julkaistun tutkimukseen mukaan koirat ymmärtävät myös ihmisten sosiaalisia merkkejä siinä määrin, että niillä on vaikutusta koiraan. Tutkimuksessa koirille esitettiin kaksi erikokoista ruoka-annosta. Koirat menivät itsestään luonnollisesti suuremman annoksen luo. Mutta kun ihmiset otettiin mukaan, tilanne muuttui. Tutkimus osoitti, että ihmisen positiivinen reaktio pienempään annokseen vakuutti koirat pienemmän annoksen paremmuudesta. Toisessa Current Biology -lehdessä vuonna 2012 julkaistussa tutkimuksessa unkarilaiset tutkijat tutkivat koirien kykyä tulkita ihmisten pieniä viestintämuotoja. Tutkimuksessa koirille esitettiin kaksi eri versiota samasta videosta. Yhdessä versiossa nainen katsoi koiraan tervehtien sitä äidillisesti "Hei koira!” ennen lähellä olevaan ruukkuun katsomista. Toisessa versiossa nainen toimi samoin pitäen kuitenkin katseen alhaalla ja puhumalla vaimeasti ennen ruukkuun katsomista. Ensimmäisen version kohdalla koirat kiinnittivät huomiota naiseen ja he seurasivat hänen katsettaan. Tämän reaktion pohjalta tutkijat totesivat koirien kognitiivisten kykyjen olevan 6-12-kuukautisen lapsen tasolla tunnistaessaan suoraa kommunikointia ja annettuja tietoja. Tämä ei välttämättä tule yllätyksenä Duken yliopiston koirien kognitiokeskuksen johtajalle, Dr. Harelle, joka tutki koiria ja sosiaalisia merkkejä ollessaan 1990-luvulla Emoryn opiskelija. Phys.org -lähteen mukaan Dr. Haren tutkimuksesta kävi ilmi, että koirat olivat lähimpiä serkkujamme, simpansseja, ja jopa ihmislapsia parempia tunnistaessaan pieniä merkkejä (esim. osoittaminen, kehon suunta ja silmien liike).

Tunteiden ymmärtäminen

 Aikaisemmin tänä vuonna British Royal Societyn Biology Letters -lehdessä julkaistu tutkimus osoitti, että koirat pystyivät tunnistamaan ja ymmärtämään ihmisten tunteita. Ison-Britannian Lincolnin yliopiston ja Brasilian Sao Paulon yliopiston tutkijoiden yhteistyössä toteutettu tutkimus osoitti, että koirat muodostavat abstrakteja mielikuvia positiivisista ja negatiivisista tunnetiloista. Tutkimuksessa koirille esitettiin kuvia sekä ihmisistä että muista koirista, jotka näyttivät joko onnellisilta tai vihaisilta. Kuviin yhdistettiin ääniä, jotka olivat vastaavasti joko onnellisia tai vihaisia/aggressiivisia. Kun äänet vastasivat kuvien tunnetilaa, koirat tutkivat huomattavasti pitempään kuvassa olevaa kasvojen ilmettä. Tutkimukseen osallistuneen Lincoln School of Psychology -yliopiston tutkijan, Dr. Ken Guon, mukaan "Aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että koirat pystyvät tunnistamaan ihmisten tunteet esimerkiksi kasvojen ilmeestä, mutta se ei tarkoita emotionaalista tunnistamista", kertoo ScienceDaily. Yhdistämällä kaksi eri aistillista lähdettä nämä tutkijat ovat kuitenkin osoittaneet, että koirilla on kognitiivinen kyky tunnistaa ja ymmärtää ihmisten tunteita.

Miksi koirat pystyvät ymmärtämään ihmisiä? 

Little girl lying on her lawn with her small dog lying on his back next to herKoirien kyky ymmärtää ihmisiä niin hyvin on edelleen arvoitus, mutta useimmat tutkijat pitävät sitä evoluution ja tarpeen tuloksena. Koirat ja ihmiset ovat eläneet läheisesti yhdessä tuhansien vuosien ajan, tässä ajassa niistä on hyvinvoinnin kannalta tullut meistä riippuvaisia huomattavasti muita lajeja suuremmassa määrin. Tähän on voinut vaikuttaa valikoiva jalostus, sillä koiria valittiin jalostukseen tiettyjen kognitiivisten kykyjen perusteella. Joka tapauksessa on ymmärrettävää, että niin läheinen ja meistä riippuva laji kehittää ajan myötä kyvyn ymmärtää meitä ja viestiä kanssamme. Mitä tämä merkitsee omalta ja koiranpentusi kannalta?  Nyt kun ymmärrät paremmin koirasi kykyä ymmärtää sanojen ja komentojen lisäksi tunneperäisiä merkkejä, mitä se merkitsee omalta ja koiraystäväsi kannalta? Ennen kaikkea voit olla varma, että koiranpentusi voi oppia muutakin kuin komennot "istu", "paikalla" ja "kieri". Koirat voivat oppia satoja sanoja yllä mainitun Ricon tapaan, tai kuten Chaser osoitti vastikään oppineen yli 1 000 eri sanaa. Chaserin nopea kyky oppia on hämmästyttävä, sillä se voi valita lelun kontekstin mukaan. Jos sitä pyydetään tuomaan sen tavallisimpien lelujen joukosta lelu, jonka nimeä se ei tunnista, se yhdistää tuntemattoman lelun tunnistamattomaan nimeen. Tämä osoittaa, miten älykkäitä koiraystävämme todellisuudessa ovat. Koirien kognitiivista kykyä arvioidessa tulee ymmärtää niiden kykyä tunnistaa sosiaalisia merkkejä. Oletko huomannut, että vaikeana päivänä koiranpentusi on entistä lähempänä sinua pyrkien osoittamaan enemmän hellyyttä? Se on tapa osoittaa, että se ymmärtää vastoinkäymisiäsi ja halua olla tukenasi. Tämä voi vahvistaa suhdettasi koiraasi, sillä opitte reagoimaan toisten erilaisiin tunnetiloihin ja jakamaan niin hyvät kuin huonot päivät todellisen perheen tapaan. Ymmärtävätkö koirat meitä? Todellakin, ja monella eri tapaa. Kun seuraavan kerran puhut koirallesi ja koirasi kuuntelee sinua tarkkaavaisesti, et ainoastaan kuvittele sen ymmärtävän. Koirasi ei välttämättä ymmärrä jokaista sanaa tai niiden merkitystä, mutta koirasi voi ymmärtää sinua yllättävän hyvin. Koiranpentusi ymmärtää ennen kaikkea rakkauttasi, joten voit huoletta myös kertoa sen koirallesi.

Contributor Bio

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

 

Jean Marie Bauhaus on Tulsasta, Oklahomasta kotoisin oleva lemmikin omistaja ja bloggaaja, joka kirjoittaa usein lukuisten lemmikkiensä ympäröimänä.

 

Related products

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Adult Dog Food with Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Chicken™ (kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti tutkittuja antioksidantteja, vähärasvaista proteiinia ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Dog Food with Chicken

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini Chicken on erityisesti tarkoitettu tukemaan aktiivista liikkuvuutta ja nivelten terveyttä koirilla, jotka pitävät pienemmistä ruokanappuloista. Sisältää omega-3-rasvahappoja ja kliinisesti todistettuja antioksidantteja.
  Buy Now »