Onko uroskoirilla juoksut?

Kirjoittaja
Min. lukemista

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Olet todennäköisesti kuullut narttukoirien juoksuajoista, mutta koskeeko sama uroskoiria? Onko myös uroskoirilla juoksut? Jos on, kauanko ne kestävät? Tässä tärkeimmät tiedot lemmikinomistajille.

Uroskoiran juoksuajat?

Onko uroskoirilla juoksut? Lyhyesti sanottuna ei. Juoksu- tai kiima-aika (estrus) viittaa nimenomaisesti aikoihin, jolloin narttukoirat ovat halukkaita parittelemaan urosten kanssa. American Kennel Clubin mukaan uroskoirilla ei ole erillistä kiima-aikaa, vaan ne kykenevät parittelemaan ympäri vuoden saavutettuaan hedelmällisyyden noin kuuden kuukauden iässä.

Koira nuuhkimassa toisen koiran takamusta.

Koiran rotu ja koko vaikuttavat jonkin verran ensimmäiseen juoksuaikaan, mutta yleisesti ottaen useimmat koirat ovat sukukypsiä noin kuuden kuukauden iässä. Jotkut koirat voivat saada juoksut jo neljän kuukauden iässä, kun suurilla tai jättiroduilla ensimmäiseen juoksuaikaan voi mennä jopa kaksi vuotta. Juoksuaika koittaa 6–8 kuukauden välein ja kestää noin kolme viikkoa kerrallaan. Kiimassa oleva narttukoira kerää erityisen paljon huomiota uroskoirilta. Koiran häpy turpoaa, vaginasta vuotaa verta ja virtsaamistiheys lisääntyy.

Uroskoirasta huolehtiminen kiimassa olevan nartun lähellä

Vaikka uroskoirilla ei ole juoksuaikaa, narttukoirien juoksuaika voi vaikuttaa uroksiin huomattavasti.

Kiimassa oleva narttukoira levittää feromonia nimeltä metyyli-p-hydroksibentsoaatti, jonka on osoitettu herättävän seksuaalista halua sen haistavissa uroskoirissa. Tämä on tietenkin tarkoituksellista, mutta seurauksena voi olla melkoinen kaaos sinulle ja koirallesi. Jos leikkaamaton uroskoira haistaa lähistöllä kiimassa olevan narttukoiran, kaikki muu unohtuu. Uroskoirat saattavat lakata syömästä, merkata reviiriään entistä enemmän, muuttua aiempaa aggressiivisemmiksi ja pyrkiä pakkomielteisesti jäljittämään kiimaisen narttukoiran niin kauan kuin juoksuaika kestää.

Jos sinulla on leikkaamaton uroskoira, joka asuu lähellä leikkaamatonta narttukoiraa, on tärkeää pitää uros mahdollisimman kaukana nartusta kiiman ajan, ellei tarkoituksena ole teettää koirilla pentuja. Vie uroskoira usein lenkille ja touhuamaan ja kiinnitä koiran huomio parhaasi mukaan muualle. Myös tietyt feromonisuihkeet voivat olla avuksi näissä tilanteissa, etenkin jos koirien välillä on lähtökohtaisesti etäisyyttä. Puhu eläinlääkärisi kanssa ennen tällaisten suihkeiden käyttämistä.

Miten sterilisaatio voi auttaa?

Parsonrussellinterrieri juoksee ruohoniityllä.

Uroskoiran sterilointi voi auttaa vähentämään monia sukukypsyyteen liitettyjä negatiivisia puolia, kuten reviirin merkkausta, paritteluyrityksiä ja vaeltelua. Se voi myös vähentää tiettyjä aggressiivisia käytösmalleja. Sterilointi voi auttaa ehkäisemään hyvänlaatuista eturauhasen liikakasvua, peräaukon seudun kasvaimia ja tyriä sekä kiveskasvaimia.

Nyt tiedät, että uroskoirilla ei ole juoksuja. Se ei kuitenkaan tee koiran sukukypsyyden käsittelystä sen helpompaa koiralle tai omistajalle. Puhu eläinlääkärillesi koiran käytöksen hallitsemisesta, varsinkin jos koiraa ei ole steriloitu.

Contributor Bio

Erin Ollila

Erin Ollila

 

Erin Ollila uskoo sanojen voimaan sekä tekstien voimaan valistaa ja jopa muuttaa kohdeyleisöään. Hänen tekstejään löytyy ympäri verkkoa ja painetussa muodossa. Niihin kuuluu haastatteluja, haamukirjoituksia, blogipostauksia ja luovaa tietokirjallisuutta. Erin on hakusanamainonta- ja someintoilija. Hänellä on luovan kirjoittamisen maisterintutkinto Fairfield Universitysta. Ota häneen yhteyttä Twitter-tunnuksella @ReinventingErin tai lue lisää osoitteessa http://erinollila.com.

 

Liittyvät tuotteet

 • Science Plan™ Puppy Healthy Development™ Mini Chicken

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Mini on suunniteltu koiranpennuille, jotka pitävät pienistä ruokanappuloista. Ruoka vahvistaa immuunijärjestelmää ja edistää liikkuvuutta. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja DHA:ta.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Puppy Food with Lamb and Rice

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Lamb & Rice (lammas ja riisi) on suunniteltu vahvistamaan koiranpennun immuunijärjestelmää ja ylläpitämään ruuansulatuskanavan terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen määrän omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.<BR><BR><B>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Puppy Food with Chicken

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken (kana) on suunniteltu tukemaan suurten rotujen pentujen luuston kehitystä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen mineraalitason.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Puppy Food Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Savoyry Chicken on suunniteltu vahvistamaan koiranpennun immuunijärjestelmää ja ylläpitämään ruuansulatuskanavan terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen määrän omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.<BR><BR><B>
  Buy Now »