Mitä koirasi yrittää kertoa?

Published by
Min. lukemista

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Sanat saattavat olla tärkeä viestintäkeino ihmisille, mutta koirat ilmaisevat tunteitaan kehonkielen ja ääntelyn avulla. Vaikka koira tuntuisi ymmärtävän sanojasi, varsinkin jos olet malttanut opettaa yksinkertaisia komentoja, on tärkeää opetella myös ymmärtämään ja tulkitsemaan koiran kehonkieltä.

Äänet

Jos koirasi alkaa jonain päivänä puhua sinulle, videoi tilanne puhelimellasi ja varaudu julkisuuteen. Sitä odotellessa kannattaa totutella tulkitsemaan koirien hienovaraisempia äännähdyksiä. Koirat viestivät fyysisellä olemuksellaan, mutta niiden ajatuksia tai tunteita voi päätellä myös tiettyjen äänien perusteella.

Läähätys

Rauhallinen koira saattaa läähättää hiljaa. Läähätys voi olla jopa niin hienovaraista, ettei sitä juuri erota hengittämisestä. Iloinen tai energinen koira läähättää aavistuksen verran. Koiran hengitys muuttuu hieman raskaammaksi, jos pyydät koiraa lenkille. Koirat läähättävät myös ollessaan hermostuneita.

Raskaaseen läähätykseen täytyy kiinnittää huomiota. Se voi olla merkki vakavasta ongelmasta. Koirat läähättävät lämpöhalvauksen, vamman tai kroonisen sairauden seurauksena. Jos huomaat läähätystä, anna koiran levätä ja pyri jäähdyttämään koiran oloa. Jos läähätys jatkuu pitkään, varaa eläinlääkäriaika varmistaaksesi, ettei kyse ole piilevästä terveysongelmasta.

Vinkuna

Vinkunaa voi olla vaikea tulkita. Vetstreet selittää, että vinkuna saattaa olla koiran tapa pyytää jotain, kuten huomiota tai ruokaa. Koira saattaa olla innoissaan tai energisellä tuulella. Toiset koirat taas vinkuvat ollessaan stressaantuneita. Haavoittunut tai sairas koira voi kertoa huonosta olostaan vinkumalla. Kuten monien muidenkin koiran kehonkielivihjeiden kohdalla, on tärkeää tarkkailla muita merkkejä vinkumisen syyn tunnistamiseksi.

Kun vietät enemmän aikaa koirasi kanssa, alat hiljalleen tunnistaa erilaisia vinkumistapoja. Osa koirista käyttää vinkumista yhdistettynä muuhun kehonkieleen saadakseen huomiota. Toiset koirat taas istuvat oven viereen ja vinkuvat, koska haluavat päästä ulos tekemään tarpeensa (jos tämä kuvaa omaa koiraasi, sisäsiisteyskoulutus on selvästi onnistunut hyvin). Vinkumista pidetään usein negatiivisena asiana, mutta tässä tapauksessa koiran vinkuminen on hyväksyttävää ja sitä voi pitää jopa söpönä. Jos koirasi taas vinkuu, muttei muuten osoita merkkejä iloisuudesta tai ulos haluamisesta, taustalla voi olla piilevä terveysongelma, johon sinun on puututtava. Koska koira ei osaa kertoa, mikä on vikana, on paras varmuuden vuoksi viedä koira eläinlääkärin tarkastettavaksi.

Haukkuminen

Haukkuminen muistuttaa monin tavoin ihmisten huutamista. Koira haluaa ilmaista tunteitaan, mutta osaa ainoastaan haukkua. Koiran haukkumista on monenlaista, ja vaikka osa kuulostaa muita uhkaavammalta, koiran haukkumiseen tulee aina kiinnittää huomiota. Jatkuva nopea haukkuminen on usein varoitus. Koirasi on havainnut reviirillään jonkun, esimerkiksi postinkantajan, ja haluaa ilmoittaa asiasta asuinkumppaneilleen (sekä muille lähiseudun koirille). Kovaääniset matalat haukahdukset ovat usein varoitus vieraille: ”Älä tule lähemmäs, en luota sinuun.” Noudata neuvoa ja lähesty varoen. Sitten on vielä kimeä haukahdus, joka usein kertoo koiran loukkaantumisesta. Jos törmäät kimeästi haukkuvaan koiraan, hae apua. Koira saattaa tarvita pikaista apua, mutta muista, että loukkaantunut koira voi olla myös epäileväinen ja luulla huoltasi vaaran merkiksi auttamisyrityksen sijaan.

Ulvonta muistuttaa haukkua ja on peräisin koirien susiesivanhemmilta. Se on jatkuva korkeampi ääni, joka kertoo koirien läsnäolosta ja on myös viesti muille lähistön koirille. Ulvonta voi olla äänekästä ja ärsyttävää, mutta koirallesi se on vain viestintäkeino muiden joukossa.

Laulaminen

Koirasi ei ehkä ole tuleva pop-tähti, mutta koirien haukunta voi välillä kuulostaa lähes laulannalta. Tämä on yleensä merkki onnellisesta koirasta. Laulamalla koirat voivat esimerkiksi säestää pianonsoittoasi, kertoa kuinka onnellisia ovat kotiinpaluustasi tai ilmaista leikin riemua. Tällainen ääntely on yksinkertaisesti koiran tapa kertoa olevansa hyvällä tuulella.

Keho

Koiran asento ja muu kehonkieli kertovat koiran tunnetilasta. Missä asennossa koira on? Yrittääkö koira näyttää todellista kokoaan suuremmalta? Näyttääkö koira kutistuvan maata vasten lähestyessäsi?

Karvat

Jos pelkäät koiran olevan agressiivinen sinua kohtaan, tarkkaile koiran karvojen liikkeitä. Jos huomaat koiran takaraivo-, niska- tai selkäkarvojen olevan pystyssä (samaan tapaan kuin kissoilla), koira haluaa sinun pysyvän kauempana. Koira saattaa olla hermostunut tai vihainen. On kuin koira pitelisi koko kehollaan varoituskylttiä, joka kertoo koiran suhtautuvan varautuneesti sinuun tai johonkin muuhun sitä lähestyvään. Tämä merkki ei välttämättä liity sinuun, vaan voi myös olla hienovarainen merkki vaarasta lähistöllä. Koska koiran haju- ja kuuloaisti ovat paljon tehokkaammat kuin ihmisellä, koira on saattanut huomata jotain, mistä et tiedä ja yrittää saada sinut pitämään varasi.

Häntä

Koiran häntään liittyy monenlaisia kehonkielimerkkejä. Heiluuko häntä? Siinä tapauksessa koirasi on luultavasti iloinen tai täynnä energiaa. Onko häntä koipien välissä? Häntä koipien välissä on pelon ja mahdollisen hermostumisen merkki. Pystyssä oleva häntä kertoo koiran kiinnittävän tarkasti huomiota johonkin. Metsästyskoirilla tämä asento kertoo usein saaliin olevan lähellä, ja että on paras lähestyä varoen ja hiljaa. Se voi olla myös merkki koiran yrityksestä osoittaa valta-asemaa viemällä enemmän tilaa.Welsh Corgi with ears up sitting facing away.

Asento

Koiran olemus on usein merkki koiran tunteista tai aikomuksista. Kyyristyminen poispäin sinusta keho lähellä maata on merkki alistuvuudesta tai mahdollisesti pelosta. Jos huomaat koiran jännittävän lihaksiaan ja yrittävän vaikuttaa todellista kookkaammalta, koira yrittää olla laumanjohtaja, ja saattaa olla paras antaa koiran rentoutua ennen lähestymistä.

Jos koira on rauhallinen, se näkyy myös rennosta asennosta. Kaikki neljä jalkaa ovat maassa, eikä lihaksissa näy merkkejä jännityksestä. Jos koiralla on luottavainen olo seurassasi, eikä se kärsi stressistä, se saattaa heittäytyä selälleen ja odottaa rapsutuksia.

Koira saattaa kertoa turvallisesta olosta myös tökkimällä sinua kuonollaan. Tämä on usein merkki koiran huomiontarpeesta: koira tunkee kuonoaan kätesi alle vaatien rapsutuksia.

Pää

Pään koko ja muoto vaihtelevat rodun mukaan. Joillain on pitkät lerppuvat korvat, toisilla lyhyet ja pystyt. Miltä koiran korvat, silmät ja suu sitten näyttävätkin, päätä tarkkailemalla voi oppia monenlaista koiran kehonkielestä.

Pään asento voi myös kertoa koiran yrittävän ymmärtää sinua. Oletko koskaan huomannut koirasi kallistavan päätään sinua kuunnellessaan? Vetstreet kertoo tämän olevan usein keino yrittää kuulla sinua paremmin. Koirat jäljittelevät omistajiaan taidokkaasti ja pään kallistaminen voi olla merkki empatiasta, yrityksestä ymmärtää sanojasi paremmin tai vain sen tajuamisesta, että luvassa voi olla jotain myönteistä, kuten makupala tai rapsutuksia. Usein pään kallistus yksinkertaisesti kertoo koiran yrittävän ymmärtää sinua.

Suu

Rauhallisen koiran kuono on rennosti hiukan raollaan. Rauhallinen ja iloinen koira voi yrittää jopa nuolla omistajaansa. Jos suu on suljettuna tai leuka kireä, koira on hermostunut. Kun koira on alistuvainen, se voi joskus nuolla huuliaan ja haukotella. Tämä on fysiologinen rauhoittumiskeino, mutta myös merkki siitä, että koira on rasittunut.

Hampaiden paljastaminen on merkki siitä, että koira aistii vaaraa ja haluaa suojella itseään tai sinua. Lähesty varoen tai jopa peräänny, jos koira murisee ja paljastaa hampaansa.

Silmät

Kuten ihmisilläkin, koiran silmät ovat suurelta osin ilmeen keskipiste ja oppiessasi tuntemaan koiran silmissä näkyvien tunteiden tulkitseminen helpottuu. Tämä ei tarkoita, ettetkö voisi tarkkailla myös kehonkieltä silmien viestiä tulkitessasi. Rennon ja rauhallisen koiran silmät näyttävät normaalin muotoisilta. Tavallista isomman näköiset silmät kertovat koiran tuntevan olonsa pelokkaaksi tai uhatuksi. Aggressiivisen koiran silmät voivat myös näyttää tavallista suuremmilta, joten muista tarkkailla myös muita kehonkielimerkkejä. Huonovointiset koirat saattavat siristellä silmiään tai ne voivat näyttää lerppuvilta.

Korvien asento

Takana ja alhaalla olevat korvat kertovat koirasi olevan alistuvainen tai valmis rapsutettavaksi. Alhaalla olevat korvat yhdistettynä muihin kehonmerkkeihin, kuten paljastettuihin hampaisiin, voivat kuitenkin kertoa koiran aistivan vaaraa ja varautuvan siirtymään suojelutilaan. Pystyssä olevat korvat voivat merkitä useampia asioita. Pystyt korvat voivat yksinkertaisesti kertoa koirasi kiinnittävän huomiota johonkin. Jos koirasi esimerkiksi torkkuu, mutta huoneessa tapahtuu, saatat huomata koiran korvien nousevan pystymmiksi muun kehon pysyessä liikkumattomana. Tällaisessa tapauksessa koira yksinkertaisesti kuuntelee ympäristöään selvittääkseen, onko syytä huolestua. Myös jos koira on hereillä korvat pystyssä ja näyttää yhtäkkiä keskittyneeltä ilman selkeää kohdetta, kyse on kuuntelusta. Pystyt ja eteenpäin kallistetut korvat ovat merkki siitä, että koira on kiihtynyt ja mahdollisesti aggressiivinen.

Jos sinulla on pystykorvainen koira, toinen korva saattaa nousta ja toinen jäädä alas. Tämäkin asento kertoo koiran kuuntelevan, muttei niin tarkkaavaisesti, että etsisi jotain.

Jos havaitset koirasi kehonkielessä huomattavia muutoksia, kuten raskasta läähätystä tai silmien lerppumista, ota heti yhteyttä eläinlääkäriin. Syynä voi olla loukkaantuminen ja sairaus, ja koira tulee saada hoitoon mahdollisimman pian.

Tietoa kirjoittajasta

Erin Ollila

Erin Ollila

Erin Ollila on lemmikki-intoilija, joka uskoo sanojen voimaan sekä viestien kykyyn valistaa ja jopa muuttaa kohdeyleisöään. Hänen tekstejään löytyy ympäri nettiä sekä painetuissa medioissa. Ota häneen yhteyttä Twitter-tunnuksella @ReinventingErin tai lue lisää osoitteessa http://erinollila.com.

LIITTYVÄT TUOTTEET

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Adult Dog Food with Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Chicken™ (kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti tutkittuja antioksidantteja, vähärasvaista proteiinia ja omega-3-rasvahappoja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Dog Food with Chicken

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini Chicken on erityisesti tarkoitettu tukemaan aktiivista liikkuvuutta ja nivelten terveyttä koirilla, jotka pitävät pienemmistä ruokanappuloista. Sisältää omega-3-rasvahappoja ja kliinisesti todistettuja antioksidantteja.