Koirien outo käytös: unissaan juoksentelu ja muut oudot tavat

Published by
Min. lukemista

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Jos olet koiranomistaja, olet todennäköisesti nähnyt koirasi juoksevan unissaan ja ihmetellyt, mikä oikein saa sen jalat vipattamaan moista vauhtia kesken unien. Voit lopettaa ihmettelyn! Selitämme, mistä juoksentelu ja muut koirien nukkuessaan harrastamat erikoiset tavat johtuvat.

Juokseminen, nytkähtely ja haukahtelu

Vaikka koirien juoksentelu unissaan saattaa vaikuttaa eri asialta kuin nytkähtely, haukkuminen ja muut koirien nukkuessaan toisinaan harrastamat ääntelyt, nämä tavat ovat itse asiassa kaikki yhteydessä toisiinsa ja siksi myös ilmenevät usein samaan aikaan. Harrastaa nukkuva koirasi sitten unissaan juoksemista, nytkähtelyä, haukkumista, vikinää tai kaikkea yllä olevaa, kyse on itse asiassa siitä, että koira näkee unta.

Psychology Todayn mukaan koirien aivot ovat rakenteeltaan samankaltaiset kuin ihmisillä ja käyvät läpi samoja sähkötoimintavaiheita kuin ihmisaivot unisyklin aikana. Näihin kuuluu REM-uni, jonka aikana uneksiminen tapahtuu. Monet koirat pyrkivät esittämään unensa – jotka usein koostuvat päivän aikaisten muistojen elämisestä uudelleen – fyysisin keinoin, mikä johtaa unissaan juoksenteluun, haukkumiseen ja nytkähtelyyn.

Nukkuma-asento

White and brown fluffy dog asleep on her back on the couchOlet ehkä miettinyt, miksi koirasi käpertyy aina nukkuessaan kerälle, vaikkei olisi kylmissään. Vetstreetin mukaan tämä on jäänne aiemmista evoluution vaiheista. Luonnossa villisudet ja -koirat käpertyvät nukkuessaan kerälle suojellakseen haavoittuvia elimiään hyökkäyksen varalta.

Mutta jos kyse on tästä, miksi osa koirista sitten nukkuu selällään vatsa paljastettuna? Pieni osa koirista, Vetstreetin arvion mukaan viidestä kymmeneen prosenttia, tuntee olonsa mukavaksi nukkuessaan näin. Asentoa saattavat suosia etenkin lempeät, hyvin sosiaalistetut koirat, jotka ovat luonteeltaan kaukana susiserkuistaan ja -esi-isistään. Jos koirasi nukkuu mielellään selällään, se on merkki luottamuksesta ja turvallisesta olosta.

Kehän kiertäminen ja kuopiminen

Olet saattanut huomata koirallasi myös erikoisen tavan raapia lattiaa ja kiertää kehää ennen makuulle käymistä, vaikka alla olisi sängyn tai tyynyn tapainen pehmeä alusta. Tämä käytös juontaa juurensa samasta pesimisvaistosta, joka saa koirat käpertymään kerälle nukkuessaan. Koirien villit esi-isät kuopivat maata pehmeämmäksi ja loivat itselleen nukkumapesiä, jotka tarjosivat lisäsuojaa ja auttoivat kehonlämmön säätelyssä. Koirat kiersivät myös kehää tasoittaakseen makuupaikkansa maa-, lehti- tai ruohopohjaa mukavammaksi. On arvoitus, miksi tämä vaisto on selviytynyt vuosituhansien ajan ja esiintyy edelleen voimakkaana kotikoirissa.

Kuorsaaminen

Useimmat koirat kuorsaavat silloin tällöin. Osa kuitenkin harrastaa sitä muita enemmän. Koiran kuorsaus johtuu samasta syystä kuin ihmisenkin – hengitystien tukoksesta. Tukokseen voi olla monta syytä, kuten allergia tai hengitystiesairaus, liikalihavuus tai kuonon muoto. Esimerkiksi bulldogit ovat lyttykuonojensa vuoksi pahamaineisia kuorsaajia.

Ajoittaisesta kuorsaamisesta ei tarvitse huolehtia, mutta krooninen kuorsaus voi olla merkki vakavammasta ongelmasta. PetMD varoittaa, että paljon unissaan kuorsaavalla koiralla on todennäköisesti hengitysvaikeuksia myös hereillä ollessaan. Koska koirien kehonlämmön säätely nojaa kykyyn hengittää nopeasti, sen puute voi johtaa merkittäviin terveysongelmiin. Jos koirasi on krooninen kuorsaaja, käy selvittämässä syy eläinlääkärillä.

Koirat nukkuvat useita tunteja päivän aikana, joten tilaisuuksia erikoisten tapojen tarkkailuun riittää. Kun seuraavan kerran huomaat koirasi juoksentelevan unissaan, voit olla hyvillä mielin – koira nautiskelee jahdatessaan unioravia tai -palloja.

Contributor Bio

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

 

Jean Marie Bauhaus on lemmikinomistaja ja lemmikkibloggaaja Yhdysvaltain Tulsasta, Oklahomasta, jossa hänen kirjoitustyötään valvoo yleensä sylillinen karvavauvoja.

 

LIITTYVÄT TUOTTEET

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
 • Science Plan™ Canine Adult Sensitive Skin with Chicken

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Sensitive Skin on suunniteltu ehkäisemään ihon kuivumista, hilseilyä ja kutinaa. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>
 • Science Plan™ Puppy Healthy Development™ Mini Chicken

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Mini on suunniteltu koiranpennuille, jotka pitävät pienistä ruokanappuloista. Ruoka vahvistaa immuunijärjestelmää ja edistää liikkuvuutta. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja DHA:ta.