Koirasi ja sen käyttäytymisen taustalla oleva tutkimus

Julkaisija
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Koiratutkimus on nousussa, sillä yhä useammat tutkijat käyttävät aikaansa ja resurssejaan ymmärtääkseen, miten parhaat ystävämme ovat kehittyneet niin tiiviiksi osaksi ihmiskunnan kanssa. Koirien biologian ja koirapsykologian ansiosta olemme oppineet ymmärtämään pentuja ja niiden käyttäytymistä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Oletko utelias selvittämään, mitä tiede sanoo koirastasi? Lue lisää muutamista kiehtovista asioista, joita olemme koonneet.

Miksi koirat nukkuvat niin paljon?

Pentu nukkuu selällään ruskeassa koiranpedissä, jonka ympärillä on leluja.Koiran nukkumiseen käyttämä aika riippuu monista tekijöistä, kuten sen iästä, koosta, rodusta, terveydestä ja aktiivisuustasosta. Kaikki koirat tarvitsevat huomattavasti enemmän unta kuin ihmiset, mikä johtuu koirien REM-unen määrästä. Ihminen viettää noin 25 prosenttia unestaan REM-unessa, joka on unen syvin ja levollisin vaihe, mutta koiran unesta vain noin 10 prosenttia kuluu REM-unessa. Tämä tarkoittaa, että niiden on nukuttava enemmän korvataakseen epätasapainon.

Mitä koirat sanovat haukkuessaan?

Vaikka koirat haukkuvat monista eri syistä, biologit ajattelivat aiemmin, että niiden haukkuminen ei muuttuisi viestin mukaan. Viime aikoina koiran biologiaa tutkittaessa on kuitenkin havaittu, että koirien äänijänteissä on elastisuutta, mikä antaa niille kyvyn muuttaa hieman haukuntaansa erilaisten merkitysten mukaan, kertoo Scientific American.

Spektrografiset kuvat koirien haukahduksista ovat osoittaneet eroja ajoituksessa, äänenkorkeudessa ja värähdyslaajuudessa, jotka kaikki vaihtelevat asiayhteyden mukaan. Sama pätee myös murinaan. Vaikka tutkijat eivät vielä tiedä, mitä nämä erilaiset haukunnat ja murinat tarkoittavat, kokeet ovat osoittaneet, että koirat reagoivat eri tavoin toisten koirien ääntelyyn asiayhteydestä riippuen. Tutkijat esimerkiksi äänittivät koiraa, kun se murisi ruoan vuoksi ja kun se murisi vieraalle ihmiselle. Kun he soittivat "ruokaan liittyvää murinaa" tarjotessaan koirille herkkuja, ne epäröivät enemmän ottaa herkkuja vastaan kuin silloin, kun ne kuulivat "vieraaseen ihmiseen liittyvää murinaa" Toiset kokeet osoittivat, että koirat ja ihmiset reagoivat todennäköisemmin "vieraaseen ihmiseen liittyvään haukkumiseen" kuin muunlaiseen haukkumiseen. Tarvitaan lisää koiratutkimusta, jotta jokaisen ulvahduksen ja murinan tulkitseminen voitaisiin selvittää, mutta on käymässä selväksi, että koiran haukkumiseen liittyy monimutkaisempi viestinnällinen merkitys eivätkä ne hauku vain huvikseen.

Kuinka nopeasti koirat pystyvät juoksemaan?

Riippuu yksittäisestä koirasta kuinka nopeasti se pystyy juoksemaan. Juoksunopeus riippuu pitkälti koosta, kehon muodosta ja jalkojen pituudesta sekä koiran iästä, terveydestä ja fyysisestä kunnosta. Maailman nopein koira on vinttikoira, jonka keskinopeus on noin 72 km/h, ja kaikkien aikojen nopein tämän rodun edustaja on saavuttanut jopa 80 km/h, kertoo Wag!. Vaikka virtaviivaiset vinttikoirat ja muut nopeat rodut, kuten whippetit ja afgaaninvinttikoirat, näyttävät olevan suunniteltu nopeiksi, kaikilla koirilla on kyky tehdä kehostaan aerodynaamisempi juostessaan joko litistämällä korviaan kehoaan vasten vähentääkseen tuulenvastusta tai työntämällä niitä taaksepäin kompastumisen välttämiseksi.

Myös koirien tapa liikuttaa jalkojaan muuttuu juostessa. Kävelevän koiran oikean- ja vasemmanpuoleiset jalat liikkuvat yhdessä, kun taas juoksevan koiran etu- ja takajalat toimivat pareittain, jolloin hyppäävä liike mahdollistaa suuremman nopeuden.

Kuinka korkealle koirat voivat hypätä?

Joillekin koirille sohvalle hyppääminen ei ole mikään ihmeellinen saavutus, kun taas toiset koirat saattavat tarvita portaat avuksi noustakseen viereesi lempituoliisi. Toiset koirat on taas vaikea pitää edes aidatulla pihalla niiden hyppäämiskykynsä vuoksi. Samoin kuin koiran juoksukyky, myös sen kyky hypätä riippuu suurelta osin koiran koosta, voimakkuudesta, iästä, terveydestä ja kunnosta. Korkeimmalle hyppäävien koirien on raportoitu yltävän yli 1,8 metrin korkeuteen, mutta vaikuttavimpaan suoritukseen saattavat kyetä pienet rodut, jotka pystyvät hyppäämään moninkertaisesti omaan korkeuteensa verrattuna. Lisäksi voidaan tutkia kuinka pitkälle koira pystyy hyppäämään. Satamasukelluskilpailuissa koirat koulutetaan juoksemaan ja hyppäämään veteen, jotta voidaan nähdä, kuinka pitkälle ne yltävät ja jotkut saattavat yltää jopa yhdeksän metrin päähän The Labrador Site -julkaisun mukaan.

Kuinka hyvin koirat näkevät?

Koiran silmät ovat uskomattomat ja näkevät asioita, joita me emme näe. Koiran näkökyky ei kuitenkaan välttämättä ole parempi kuin ihmisen. Veterinary Vision -julkaisun mukaan koiran silmät sijaitsevat pään sivuilla, mikä tarjoaa paremman ääreisnäön, mutta koiran näön tarkkuus (tai kyky keskittää katse esineisiin) on vain noin 20-40 prosenttia ihmisen näön tarkkuudesta. Tämä tarkoittaa sitä, että jos koira erottaa esineen kuuden metrin päästä, ihminen, jolla on 20/20-näkö, erottaa sen 27 metrin päästä. Tästä syystä koirat luottavat paljon muihin aisteihinsa, jotka auttavat niitä suunnistamaan maailmassa.

Kuinka hyvä koiran kuulo todella on?

Koiran kuulo ei ole mikään myytti, vaan se on itse asiassa vaikuttava biologinen etu, joka on auttanut koiraa tuhansien vuosien ajan. Petfulin mukaan koira voi kuulla äänen jopa neljä kertaa kauempaa kuin ihminen. Koirat pystyvät käyttämään korviaan itsenäisesti ja muuttamaan kuuntelusuuntaansa, mikä auttaa niitä paikantamaan kuunneltavan äänen. Tämä johtuu siitä, että niiden korvissa on 18 lihasta (kolme kertaa enemmän kuin ihmisen korvassa). Koirilla on myös kyky kuulla eri taajuuksia, minkä vuoksi esimerkiksi koirapillit vaikuttavat niihin hyvin, vaikka ihminen ei kuulisi mitään. Koirilla on myös kyky harjoittaa valikoivaa kuuloa, joka on samanlainen kuin ihmisillä, joten kun kutsut koiraasi pihalta ja se tuntuu jättävän sinut huomiotta, on hyvin mahdollista, että se todella jättää sinut huomiotta.

Miksi koirat ovat niin innoissaan nähdessään meidät?

Kaksi pomeraniania hymyilee autossa.Kun tulet kotiin pitkän päivän päätteeksi, tai jopa vain muutaman tunnin jälkeen, koirasi on todennäköisesti onnesta soikeana. Joka! Ikinen! Kerta! Koirien yliampuva reaktio nähdessään ihmisensä on yksi niistä asioista, miksi rakastamme niitä niin paljon. Mutta miksi ne ovat niin innoissaan?

io9:n mukaan tähän liittyy kolme keskeistä tekijää .. Tutkiessaan tietyille tuoksuille altistuneiden koirien aivokuvauksia tutkijat havaitsivat, että tutun ihmisen tuoksu laukaisi aivojen palkitsemiskeskukset tavalla, jota mikään muu tuoksu ei saanut aikaan, mikä viittaa siihen, että koirat eivät ainoastaan erota ihmisiä muista koirista vaan myös siihen, että koirat aidosti nauttivat ajastansa ihmisten kanssa.

Eräässä toisessa tutkimuksessa käytettiin kognitiivista koetta, joka oli suunniteltu lapsille, jotka näkevät äitinsä poissaolon jälkeen. Kokeessa mitattiin koirien ja omistajiensa jälleennäkemisen reaktiota, ja havaittiin, että reaktio on hyvin samankaltainen kuin ihmislapsilla. On tärkeää muistaa, että koirat ovat sosiaalisia eläimiä, jotka eivät halua olla yksin. Niille paluumme merkitsee helpotusta yksinäisyyteen. Kun nämä kaikki seikat lasketaan yhteen, ei ole ihme, että koirat eivät pysty hillitsemään innostustaan nähdessään suosikki-ihmisensä.

Miksi koiria on niin monenlaisia?

Koirat ovat yksi maailman monimuotoisimmista lajeista. Ison-Britannian Kennel Club tunnustaa peräti 218 erillistä koirarotua, eikä siinä ole edes huomioitu kaikkia alueellisia variaatioita, risteytyksiä, sekarotuisia koiria tai muita yllättäviä yhdistelmiä.

Tutkijat uskovat, että koirien värin, muodon, koon ja luonteenlaadun monimuotoisuuden vuoksi ne alkoivat erota geneettisesti susista noin 27 000 vuotta sitten. Muinaisten metsästäjä-keräilijöiden lemmikkien hallitsevat geenit ja niiden ilmentymisen manipulointi myöhemmissä koirasukupolvissa on saanut tämän aikaan.

Vaikka tämä käytäntö on jatkunut lähes yhtä kauan kuin koiria on kesytetty, valikoiva koiranjalostus räjähti 1900-luvulla, kun ihmiset alkoivat luoda erilaisia rotuja esteettisistä syistä ja uutuuden vuoksi sen sijaan, että tietyt piirteet olisivat olleet hyödyllisempiä metsästyksessä tai paimentamisessa. Koska tämä käytäntö jatkuu nykyäänkin, koirarotujen määrä ja lajien monimuotoisuus lisääntyvät jatkuvasti.

Koirat ovat epäilemättä erityisiä, ja niin on myös niiden kanssa jakamamme suhde. Kun koiratutkimuksen ala jatkaa kasvuaan, saamme yhä enemmän tietoa karvaista kavereistamme. Mutta emme tarvitse tiedettä kertomaan meille, kuinka mahtavia koiramme ovat - aivan jokainen niistä.

Tietoja kirjoittajasta

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus on lemmikinomistaja, lemmikkibloggaaja ja kirjailija Tulsasta, Oklahomasta, jossa hänen kirjoitustyötään yleensä valvoo sylillinen karvaturreja.

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Adult Dog Food with Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Chicken™ (kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti tutkittuja antioksidantteja, vähärasvaista proteiinia ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Dog Food with Chicken

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini Chicken on erityisesti tarkoitettu tukemaan aktiivista liikkuvuutta ja nivelten terveyttä koirilla, jotka pitävät pienemmistä ruokanappuloista. Sisältää omega-3-rasvahappoja ja kliinisesti todistettuja antioksidantteja.
  Buy Now »