Koiran pieruista ja ilmavaivoista huolehtiminen

$authorText
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Koiran piereskelystä voidaan vitsailla, mutta jos lemmikkisi piereskelee liikaa, haju tai ääni saattavat tehdä elämästäsi epämiellyttävää. Lisäksi joissakin tapauksissa koirien pahanhajuisiin pieruihin voi liittyä terveysongelmia, joihin on syytä kiinnittää huomiota. Haiseva pieru voi olla monien vitsien aihe, mutta jos se ei ole koirallesi normaalia tai siihen liittyy huonovointisuutta, ripulia tai muuta epätavallista, kuten keltaista kakkaa, se ei välttämättä olekaan niin naurun asia.

Toisaalta koirasi voi olla mestaripiereskelijä, jota ei haittaa laisinkaan sinun savustamisesi ulos tilasta. Meillä kaikilla on erikoislahjakkuus ja tämä saattaa olla koirasi lahjakkuus.

Jos olet huomannut, että koirasi piereskelee paljon, tai jos olet joutunut nolostelemaan vieraiden läsnäollessa, tutustu tähän oppaaseen. Selvitä, mistä ilmavaivat voiva johtua ja onko niiden takia aihetta kääntyä eläinlääkärin puoleen.

Mikä saa koirat piereskelemään?

Koirasi ilmavaivoihin voi olla monia syitä. Yleisiä syitä ovat esimerkiksi ruoan vaihtaminen, ruoansulatuskanavan sairaudet ja ravitsemushäiriöt, kuten ruoka-aineintoleranssi.

Syynä voi olla myös koiranruoan ainesosien tyyppi, laatu ja määrä, sillä ne vaikuttavat suolistossa muodostuvan kaasun määrään. Kun paksusuolen bakteerit fermentoivat kuituja tai huonosti sulavia proteiineja ja hiilihydraatteja, syntyy kaasua. Tiettyjä oligosakkarideja sisältävät lemmikkieläinten ruoat (esimerkiksi soijapapuja, papuja, kikherneitä ja linssejä sisältävät ruoat) aiheuttavat yleensä suuria määriä kaasua suolistossa.

On kuitenkin muitakin, harvinaisempia syitä, joiden vuoksi koirasi saattaa kärsiä ilmavaivoista. Syökö koirasi liian nopeasti? American Kennel Club (AKC) raportoi: "Yleisesti uskotaan, että aerofagia eli lisääntynyt ilman nieleminen voi johtaa koirien ilmavaivoihin. Ahneilla syöjillä, jotka ahmivat ruokansa, ja lyhytkuonoisilla roduilla on suurempi riski niellä normaalia enemmän ilmaa, mikä voi aiheuttaa ilmavaivoja"Vaalean mopsin kuono on hautautunut metalliseen koiranruokakulhoon.

Vakavasti puhuen. Koirani piereskelee PALJON.

Ilmavaivat ovat koirille yhtä normaaleja kuin ihmisillekin. Niihin on kuitenkin tärkeää kiinnittää huomiota, jos koirasi ilmavaivat lisääntyvät huomattavasti.

"Liian monet pierut" voivat olla merkki siitä, että lemmikkisi kärsii ruoansulatuskanavan ongelmista. AKC:n mukaan piereskely voi olla myös merkki suolistoloisista tai haiman ongelmista.

Mikä tahansa merkittävä muutos lemmikkieläimessä, vaikka se tuntuisi niinkin vähäpätöiseltä kuin piereskely, oikeuttaa käymään eläinlääkärissä, jotta voidaan varmistaa, ettei kyseessä ole vakavaa ongelmaa. Jos ilmavaivoihin liittyy ruokahaluttomuutta, ripulia, oksentelua, painonlaskua tai muutoksia käyttäytymisessä, on ehdottomasti syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Kuinka saada piereskely loppumaan

Jos koirasi piereskelee paljon ja mietit, miten voit vähentää piereskelyä, siihen on olemassa keinoja. Jos eläinlääkäri pystyy auttamaan sinua tunnistamaan liiallisten ilmavaivojen syyn, voit ehkä vähentää piereskelyn määrää. Jos esimerkiksi syötät koirallesi juustoa, mutta eläinlääkäri on todennut, että lemmikkisi on herkkä maitotuotteille, juuston välttäminen voi vähentää huomattavasti ilmavaivoja.

Aivan kuten et voi kontrolloida toisen ihmisen ilmavaivoja, et voi myöskään täysin kontrolloida lemmikkisi ilmavaivoja, mutta se, mitä lemmikkisi syö, voi tarjota nenällesi hieman helpotusta. Koiranruoat, jotka sisältävät runsaasti proteiinia tai huonosti sulavia proteiinilähteitä, tuottavat usein voimakkaamman hajuisia pieruja. Parsakaalin, kaalin, kukkakaalin ja ruusukaalin kaltaiset ainesosat voivat myös käydä elimistössä ja tuottaa rikkipitoisia kaasuja, jotka aiheuttavat haisevia pieruja.

Ravitsemuksen merkitys ja sen vaikutus koiran ilmavaivoihin

Koiran jokapäiväisellä ravitsemuksella on suuri merkitys ruoansulatuskanavan terveyteen, mikä puolestaan vaikuttaa siihen, kuinka paljon ilmavaivoja niillä saattaa esiintyä. Suoliston bakteerit voivat saada sulamattomat proteiinit käymään ja tuottaa rikkipitoisia kaasuja. Näin ollen tasapainoinen koiranruoka, jossa on oikeanlaisia ravintoaineita, voi auttaa edistämään terveempää ruoansulatusta. Pyydä eläinlääkäriäsi suosittelemaan terveellistä koiranruokaa. Lisäksi jos koirilla on diagnosoitu sairaus, joka aiheuttaa huonoa ruoansulatusta tai ravintoaineiden imeytymishäiriöitä, näihin sairauksiin saattaa liittyä turvotusta ja ilmavaivoja. Näille koirille eläinlääkäri voi suositella koiranruokia, jotka on erityisesti suunniteltu tukemaan koiran ruoansulatuskanavan terveyttä. Kysy eläinlääkäriltäsi, onko jokin näistä terapeuttisista lemmikkieläinten ruoista hyvä vaihtoehto.

Nyt kun tiedät, mikä saa koirasi piereskelemään, voit toivottavasti saada nämä hajupommit loppumaan ainakin osittain! Tutustu tarkemmin koirasi ruokaan ja katso, sisältääkö se jotain, joka saattaa sekoittaa koirasi ruoansulatuskanavan. Eläinlääkärissä käynti voi aina auttaa sinua selvittämään, miten toimia lemmikkisi terveyden parhaaksi.

Tietoja kirjoittajasta

Erin Ollila

Erin Ollila uskoo sanojen voimaan ja siihen, miten viestillä voi välittää tietoa ja jopa muuttaa kohderyhmäänsä. Hänen kirjoituksiaan löytyy kaikkialta internetistä sekä painetussa muodossa. Kirjoituksiin kuuluu haastatteluja, haamukirjoituksia, blogikirjoituksia ja luovaa tietokirjallisuutta. Erin on erikoistunut SEO:hon ja kaikkeen sosiaaliseen mediaan. Hän on valmistunut Fairfieldin yliopistosta luovan kirjoittamisen maisteriksi. Ota yhteyttä häneen Twitterissä @ReinventingErin tai tutustu häneen tarkemmin osoitteessa http://erinollila.com.

 

Tarkistanut: Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA, Brana Bonder, B.S, M.S ja Tri Emma Milne BVSc FRCVS

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet