Miksi koirani laihtuu?

min luku

Wizsla hyppää keltaisen tennispallon kiinni. Koira on selvästi aktiivinen ja terveen painoinen

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Useimmat ihmiset ovat nykyään enemmän huolissaan painonnoususta kuin laihtumisesta, mutta jos koirasi laihtuu yhtäkkiä ilman näkyvää syytä, se voi olla huolestuttavaa. Painonpudotusta ei välttämättä huomaa, ennen kuin se on melko merkittävää, varsinkin jos koirallasi on pitkä tai paksu turkki. Koiran punnitseminen kuukausittain koko sen elämän ajan on hyvä tapa voidaksesi havaita muutokset painossa nopeasti.

Ruumiinpaino riippuu kaloreiden saamisen ja niiden kulutuksen välisestä tasapainosta, joten jos koirasi laihtuu, jokin on vialla tässä tasapainossa. Se voi johtua siitä, että ne saavat vähemmän kaloreita, elimistö polttaa yhtäkkiä enemmän kaloreita tai ruoasta saatavat ravintoaineet eivät kulkeudu sinne, minne niiden pitäisi. Tämä voi johtua hyvin erilaisista syistä. Tarkastellaanpa joitakin yleisiä syitä koirien äkilliseen painonpudotukseen, jolle ei ole selitystä.

Vähentyneen kalorien saannin syyt

  • Ruokahaluttomuus, jota kutsutaan myös anoreksiaksi, voi johtua monista syistä. Koirasi saattaa menettää kiinnostuksensa ruokaan, koska se voi huonosti sairauden, kuten maksa- tai munuaissairauden vuoksi, tai se kärsii stressistä ja ahdistuksesta kodissa tapahtuneiden muutosten, kuten uuden vauvan, vuoksi.
  • Kipu. Jos koirallasi on kipuja, se voi olla alakuloinen tai se ei halua liikkua ja mennä syömään. Näin voi olla erityisesti silloin, jos niillä on suu- tai hammas- tai niskakipuja.

Syyt kalorien lisääntyneeseen kulutukseen

  • Lisääntynyt liikunta. Tämä saattaa kuulostaa itsestään selvältä, mutta jos sinulla on yhtäkkiä enemmän aikaa ulkoiluttaa koiraasi, sillä on uusi leikkikaveri tai jos joku muu ulkoiluttaa koiraasi enemmän, se saattaa yksinkertaisesti liikkua enemmän ja tarvita enemmän ruokaa. Keskustele eläinlääkärin kanssa siitä, onko niiden saama ruoka riittävää.

     

  • Tiineys ja imetys vievät paljon energiaa. Jos koirasi on tiineenä tai imettää pentuja, se tarvitsee erityistä ruokaa, jotta sen energiatasapaino pysyy oikeana.

  • Tietyt sairaudet, kuten syöpä ja diabetes, voivat johtaa siihen, että koirasi syö normaalisti tai jopa tavallista enemmän, mutta laihtuu silti.

Ravinteet eivät pääse kulkeutumaan sinne, missä elimistö niitä tarvitsee

  • Lähes kaikki ruoansulatuskanavan sairaudet voivat aiheuttaa laihtumista. Koirasi syömä ruoka saattaa kulkea suoliston läpi liian nopeasti imeytyäkseen kunnolla, kuten esimerkiksi ripulitapauksissa. Tiettyjen entsyymien puutos voi johtaa siihen, että ne eivät pysty sulattamaan rasvaa tai jotakin tiettyä ruoan komponenttia, mikä johtaa aliravitsemukseen ja laihtumiseen.
  • Loiset, kuten suolistossa elävät madot, voivat käyttää huomattavan osan koiran ravinnosta. Varmista aina, että ennaltaehkäisevät hoidot ovat ajan tasalla ja sopivat koirasi elämäntapaan.

Pitäisikö huolestua?

Ellet ole tietoisesti yrittänyt saada koirasi painoa putoamaan, selittämätön laihtuminen on tutkittava. Yritä olla tarkkaavainen omistaja. Onko koirasi ruokahalu lisääntynyt tai vähentynyt? Juoko koirasi tavallista enemmän? Oletko huomannut ripulia tai muutoksia ulosteiden värissä tai tiheydessä? Voisiko koira olla tiineenä? Onko kotona tapahtunut jotain dramaattista, kuten uusi tulokas?

Mitä enemmän tietoa voit antaa eläinlääkärille, sitä parempi. Eläinlääkäri haluaa lähes varmasti tehdä veri- ja virtsakokeita sekä perustarkastuksen. Jos voit ottaa ulostenäytteen mukaan, sekin auttaa.

Kuten alussa mainittu, laihtuminen voi olla hyvin varhainen merkki sairaudesta, joten säännölliset painontarkastukset ovat tärkeitä, jotta ongelmat havaittaisiin mahdollisimman pian ja niihin voidaan saada apua. Kuten aina, jos olet huolissasi tai epävarma, ota yhteyttä eläinlääkäriisi. On aina parempi katsoa kuin katua.

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA