Miten saada koiran paino nousemaan

min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Painon lisääminen saattaa tuntua miellyttävältä ajatukselta painon pudottamisen sijaan. Voi kuitenkin olla todella vaikeaa auttaa koiraa saamaan ja säilyttämään terve paino. Jos olet huolissasi siitä, että koirasi on liian laiha ja kamppailet sen painon ylläpitämiseksi, tutustu tähän artikkeliin. Mikä on terve paino, miksi koirasi saattaa kamppailla painon ylläpitämisen kanssa ja mitä asialle voidaan tehdä.

Mikä on koiran terve paino?

Ennen kuin perehdymme asiaan tarkemmin, on todella tärkeää kiinnittää huomiota viime vuosien huolestuttavaan suuntaukseen, jonka mukaan ihmiset pitävät normaalipainoisia koiria liian laihoina. Koska eläimistä ja ihmisistä on tullut viime vuosina yleisesti ottaen lihavampia, meillä on taipumus pitää ylipainoisia eläimiä normaalipainoisina. Vaikka paino olisi eläinlääkärin mukaan terveen painon rajoissa, monet ajattelevat, että koirat ovat liian laihoja, jopa nääntyneitä.Pyydä eläinlääkäriäsi laskemaan Body Condition Score (BCS) -pisteet. Tällä arvioidaan, onko eläin oikean painoinen. Lyhyesti sanottuna koiran kylkiluiden ja lapaluiden pitäisi tuntua, ja koiran vyötärön pitäisi olla selvästi erotettavissa ylhäältä katsottuna. Eläinlääkärisi pystyy kertomaan sinulle, onko koirasi todella alipainoinen vai ei. Jos näin ei ole, ota rennosti!

Miksi koirani kamppailee ylläpitääkseen terveen painonsa ja mitä asialle voidaan tehdä?

On useita syitä, miksi koirallasi voi olla vaikeuksia painon ylläpitämisessä. Tutustutaanpa yleisiin syihin ja siihen, mitä asialle voidaan tehdä.

  • Liikunta vs. ruoan saanti. Koirat ja eri rodut vaihtelevat suuresti energiatasojensa ja liikuntatarpeidensa suhteen. Koiranruokintaohjeet on suunnattu keskivertokoiralle. Tämä voi normaalisti vaihdella noin 15 %. Saattaa olla, että sinun on lisättävä ruokamäärää. Saatat huomata, että koirasi tarvitseekin 3–4 ateriaa päivässä yhden tai kahden aterian sijaan.

     

  • Elämänvaihe. Yleensä nuoremmilla, leikkaamattomilla koirilla on suurempi energiantarve painokiloa kohti kuin vanhemmilla, leikatuilla koirilla. Saattaa olla, että sinun on vain lisättävä ruokintamäärää. Varmista aina, että syötät koirasi elämänvaiheeseen sopivaa ruokaa.

  • Stressi ja ahdistus. Nämä ovat varsin yleisiä koirilla, ja ne voivat vaikuttaa ruoansulatukseen ja ruokahaluun. On olemassa hyvin sulavia ruokia, joiden luonnolliset ainesosat vähentävät ahdistusta, ja eläinlääkärisi voi suositella niitä. Myös käyttäytymisasiantuntijan puoleen kääntyminen voi auttaa. Ahdistuksen syyn selvittäminen on olennaista.

     

  • Ruoan energiatiheys. Koiranruokien valikoima on valtava, ja se voi saada pääsi pyörälle. Monet ruoat on nykyään suunniteltu melko vähäkalorisiksi, koska koirat ovat ylipainoisia. Saattaa olla, että syöttämäsi ruoka on liian vähäkalorista, eikä koira saa tarpeeksi ravintoa painon ylläpitämiseksi. Tässä tapauksessa eläinlääkäri voi suositella ruokaa, joka on vähäkuituisempaa ja kaloripitoisempaa. Vaikka koirasi söisi täten pienempiä määriä, se saa enemmän energiaa ja ravintoa sekä pystyy ylläpitämään painonsa.

  • Loiset. On hyvin harvinaista, että koirilla on nykyään erittäin voimakkaita matotartuntoja, mutta on mahdollista, että tämä voi olla syynä siihen, että koirasi paino ei nouse. Tarkista eläinlääkäriltäsi, onko ennaltaehkäisevä hoito riittävä koirallesi.

  • Taudit ja sairaudet. Painonpudotus tai painon ylläpitämisen vaikeus ovat hyvin yleisiä varhaisia merkkejä sairauksista, kuten ruoansulatusongelmista, munuais-, maksa- tai sydänongelmista, diabeteksesta tai syövästä. Jos eläinlääkäri on tyytyväinen koirasi saamaan ruokaan ja sen määrään, hän saattaa haluta tehdä veri- ja virtsakokeita mahdollisten perussyiden poissulkemiseksi.

Painon nostamisen vaikeus ei aina ole merkki vakavasta ongelmasta, mutta jos sinulla on epäilyksiä, ota yhteyttä eläinlääkäriin ja tarkastuta lemmikkisi. Mitä nopeammin pääset ongelman ytimeen, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on saada lemmikkisi hyvään kuntoon.


Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA