Tietoa lapsille sopivista koiraroduista

Julkaisija
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Lapset ja koirat sopivat yhteen kuin voi leivälle. Koirilta lapset saavat rakkautta ja seuraa, mutta koira voi myös opettaa lapsellesi tärkeitä asioita vastuunotosta ja myötätunnosta. Jotkin koirat kuitenkin tulevat toisia paremmin toimeen lasten kanssa. Jos olet valmis esittelemään karvaisen perheenjäsenen lapsillesi muttet ole varma sopivimmasta rodusta, annamme tässä vinkkejä hyvistä vaihtoehdoista.

Mikä tekee koirasta sopivan lapsille?

Family with two small children and brown dog running on the beach.Yleisesti ottaen lapsille parhaiten sopivat koirarodut pysyvät tyynen kärsivällisinä, vaikka lapsi olisi villi ja riehakas, kestävät koviakin otteita ja rajua leikkiä, ja niiden persoonallisuus on hellä ja rakastava. Omalla perheelläsi voi olla muitakin vaatimuksia. Juuri teidän perheellenne sopivan koirarodun valinta riippuu muutamasta tärkeimmästä seikasta:

 • Energisyys: Kuten ihmisetkin, jotkin koirat ovat toisia energisempiä. Valitsemasi koiran tulisi sopia perheesi energiatasoon. Jos perheesi ei vietä kovin aktiivista elämää tai ette ehdi käyttää aikaa pitkiin kävelylenkkeihin tai leikkimiseen, kannattaa etsiä rotu, joka ei tarvitse paljon liikuntaa tai toimintaa. Vastaavasti jos perheesi on aktiivinen ja kävelee tai ulkoilee paljon, kannattaa valita koira, joka pysyy mukana menossa.

 • Koko: Koiran oikea koko riippuu pitkälti lastesi iästä. Kaikkein pienimmät koirat eivät yleisesti ottaen sovi taaperoille ja pikkulapsille, sillä ne voivat loukkaantua kovakouraisesta käsittelystä tai pudottamisesta. Suuremmat lapset toisaalta saattavat osata käsitellä pientä koiraa sen vaatimalla varovaisuudella. Raisut tai hyperaktiiviset suuret rodut eivät luultavasti sovellu pikkulapsille, mutta jotkin suurikokoiset rodut, esimerkiksi newfoundlandinkoirat, ovat lempeitä jättiläisiä, jotka ovat usein hyvin kärsivällisiä ja rakastavia pikkulasten kanssa.

 • Temperamentti: Etsi koiraa, jonka persoonallisuus on ystävällinen ja rento. Yleensä rauhalliset, tyytyväiset ja lempeät koirat, jotka eivät ole hermostuneita, itsepäisiä tai aggressiivisia, tulevat usein toimeen kaikenikäisten lasten kanssa. Älykkäät, nopeasti oppivat koirat saattavat lisäksi oppia talon säännöt helpommin ja sopeutua nopeammin uuteen perheeseensä.

 • Ikä: Lemmikiksi harkitsemasi koiran ikä voi myös ratkaista, kuinka hyvin se tulee toimeen lastesi kanssa. Pennut, niin söpöjä kuin ovatkin, opettelevat vasta elämää ja tutustuvat maailmaan, kuten lapsesikin. Sinun pitää siis osoittaa huomiota lapsillesi ja auttaa heitä kasvamaan samalla, kun kasvavat pennut tarvitsevat paljon huomiota. Jos haluat aloittaa tottelevaisen koiran kanssa, joka on tottunut ihmisiin ja osaa peruskomennot, tiedustele paikallisesta löytöeläintalosta vanhempaa koiraa, joka täyttää perheesi tarpeet.

Oikean koiran löytäminen

Hill's Pet -koirarotuluettelo on hyvä paikka aloittaa etsinnät. Siellä voit tutustua eri rotujen ominaisuuksiin ja piirteisiin. Rotukoiran hankintaan ei välttämättä tarvita satoja tai tuhansia euroja. Löytöeläintaloilla ja rescue-järjestöillä voi olla kodittomia koiria lähes mistä tahansa rodusta. Älä oleta, että kodittomaksi jääneessä koirassa olisi välttämättä jotain vikaa. Koirat päätyvät usein löytöeläintaloon monista muista kuin eläimen käyttäytymiseen liittyvistä syistä.

Vaikka olisit jo mieltynyt tiettyyn rotuun, pidä mielesi avoimena myös sekarotuisille. Rotukoirilla luonteenpiirteiden äärilaidat usein korostuvat, kun taas sekarotuisten ”keskitien” temperamentissa yhdistyvät eri rotujen parhaat puolet. Sekarotuiset ovat usein rotukoiria vastustuskykyisempiä, eikä niillä ole yhtä paljon rotukohtaisia terveysongelmia. Kannattaa viedä lapset tapaamaan harkitsemaasi koiraa, jotta voit varmistaa, että mahdollinen uusi ystävä täyttää odotuksesi ja soveltuu lastesi persoonallisuuteen. Kannattaa kysyä paljon kysymyksiä koirasta, jonka adoptointia harkitset. Pohdi ainakin seuraavia seikkoja ennen koiran adoptointia:

 1. Tuleeko tämä koira toimeen koko perheen kanssa? Jotkin koirat pelkäävät miehiä tai lapsia, kun taas toiset saattavat tarvita vain hieman aikaa tottua uuteen ympäristöönsä.

 2. Tulevatko kaikki perheenjäsenet toimeen koiran kanssa? Tähän pätee sama kuin edelliseen kysymykseen, mutta on myös tärkeää, että sinä ja kaikki lapset tunnette olonne turvallisiksi uuden koiran seurassa. Joskus lapset voivat pelätä koiria aluksi ja tottuvat ajan myötä, mutta se on silti hyvä ottaa huomioon adoptoitaessa.

 3. Sopivatko koiran energisyys ja perheesi aktiivisuustaso yhteen?

 4. Minkälaista hoitoa ja kunnossapitoa koira tarvitsee? Tarvitseeko sen turkki paljon harjaamista tai onko kyseessä vanhempi koira, jolla tiedetään olevan paljon eläinlääkärin huomiota tarvitsevia terveysongelmia?

 5. Jos sinulla on muita lemmikkejä, tuleeko tämä koira toimeen niiden kanssa?

Parhaat koirarodut lapsille

Boy with blue vest and rain boots walks beagle through puddle.Edellä mainittujen piirteiden perusteella American Kennel Club listaa nämä yhdeksän rotua (satunnaisessa järjestyksessä) lapsille parhaiten sopiviksi roduiksi:

 • Bulldoggi

 • Beagle

 • Newfoundland

 • Kultainennoutaja

 • Labradorinnoutaja

 • Pehmeäturkkinen vehnäterrieri

 • Bullterrieri
 • Bokseri

Muita PetMD:n mukaan lapsille sopivia rotuja ovat villakoira, irlanninsetteri, collie ja unkarinvizsla.

Energisyys vaihtelee roduittain, mutta kaikkia näitä rotuja edustavat koirat ovat yleensä ystävällisiä, rauhallisia, rentoja, älykkäitä ja suhteellisen helppoja kouluttaa. Ne ovat vankkoja, keskikokoisia tai suuria koiria, joiden pitäisi pystyä kestämään lasten leikkejä satuttamatta itseään.

Lasten ja koirien välille voi muodostua erityinen suhde, jonka avulla lapsestasi kasvaa vastuuntuntoinen ja myötätuntoinen aikuinen. Kaikki alkaa parhaan koiran löytämisestä perheellesi. Kun teette taustatyön huolella, kysytte oikeat kysymykset ettekä vain ota söpöintä tai helpoiten saatavilla olevaa koiraa vaan parhaiten sopivan koiran, olette hyvällä tiellä onnelliseksi, turvalliseksi ja sopusointuiseksi koiraperheeksi.

Tietoja kirjoittajasta

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus on lemmikinomistaja, lemmikkibloggaaja ja kirjailija Tulsasta, Oklahomasta, jossa hänen kirjoitustyötään yleensä valvoo sylillinen karvaturreja.

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Adult Dog Food with Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Chicken™ (kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti tutkittuja antioksidantteja, vähärasvaista proteiinia ja omega-3-rasvahappoja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Dog Food with Chicken

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini Chicken on erityisesti tarkoitettu tukemaan aktiivista liikkuvuutta ja nivelten terveyttä koirilla, jotka pitävät pienemmistä ruokanappuloista. Sisältää omega-3-rasvahappoja ja kliinisesti todistettuja antioksidantteja.