Huomioitavaa sopivan koiran koon valinnassa

Julkaisija
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Kannattaa huomioida muutama seikka, kun valitset oikeankokoista koiraa itsellesi ja perheellesi. Koiran koolla on merkitystä, eikä siihen tulisi suhtautua kevyesti, sillä se on ratkaiseva tekijä koirasi mukavuuden, lemmikin omistajan ja muun perheen kannalta. Pohdi näitä seikkoja, ennen kuin tuot uuden nelijalkaisen kaverisi kotiin, jotta vältytte ongelmilta.

Talon ja pihan koko

Yleisesti ottaen mitä suurempi koira, sitä enemmän tilaa se tarvitsee asuakseen mukavasti, kuten arvata saattaa. Kuvittele, että joutuisit itse ahtautumaan paikkaan, jossa tuskin pääset liikkumaan. Vaikka jotkin jättimäiset rodut eivät ole kovin aktiivisia eivätkä tarvitse valtavaa pihaa, niillä on silti oltava tarpeeksi tilaa, jotta ne pystyvät liikkumaan kaatamatta huonekaluja ja törmäilemättä seiniin. Esimerkiksi mastiffi on valtava, mutta sen liikuntatarpeet eivät ole suuret, kirjoittaa Vetstreet. Silti pieni koira, joka on hyvin aktiivinen, voi hyötyä aidatusta pihasta, vaikka se vaatisikin sisällä vain vähän tilaa. Ahtaasti asuvien kaupunkilaisten saattaa kannattaa harkita pienempiä koiria, ja heidän kannattaa tutustua myös paikallisiin koirapuistoihin, joissa koirakaveri pystyy purkamaan energiaansa.

Lapset

Riippuu pitkälti lapsistasi, kuinka suuren koiran voitte hankkia. Liian suuri koira voi satuttaa pieniä lapsia kaatamalla heidät tai jopa tallaamalla heidän päälleen. Toisaalta lapset saattavat vahingossa satuttaa pienikokoisia rotuja, sillä ne ovat herkkiä. Monet pienet rodut eivät yleisesti ottaen ole hyvä valinta lapsiperheisiin temperamenttinsa vuoksi. Vetstreet huomauttaa, että chihuahuat eivät esimerkiksi aina siedä lapsia. Suuret koirat ovat kestävämpiä ja yleensä seurallisempia lasten kanssa. Koosta riippumatta aikuisen tulisi valvoa kaikkia koirien ja lasten yhteisiä hetkiä.

Muuta huomioitavaa

Kodin koko ja lapset ovat tärkeimpiä huomioitavia seikkoja oikean koon valinnassa, mutta muutakin mietittävää on. Yleisesti ottaen mitä suurempi koira on, sitä suurempi koiranruokabudjetista kertyy. Se ei ehkä ole ratkaiseva tekijä, mutta budjetti voi olla ratkaisevassa asemassa lemmikinomistajille, joiden budjetti on rajallinen. Eläinlääkärilaskut ovat yleensä suurempia suuremmilla koirilla, koska niiden hoitoon tarvitaan suurempia lääkeannoksia.

Lisäksi pitää ajatella leikkimiseen tarvittavaa aikaa. Useimmiten pienet koirat pystyvät olemaan aktiivisia paljon pidempään kuin niiden suuremmat lajitoverit. Vaikka hyvin aktiivisia pieniä rotuja on, kuten pienet paimenkoirat ja terrierit, suurempi koira pysyy mukana patikoimassa, juoksu- ja pyörälenkeillä. Lelut, pedit ja laatikot on ostettava erikokoisina, mutta niiden hintataso on silti sama. Ne voivat kuitenkin viedä enemmän tilaa asunnossasi tai talossasi, mikä voi vaikuttaa sinulle sopivimman koirarodun tai koiran koon valintaan.

Usko tai älä, myös ajoneuvon kokoa kannattaa harkita, kun mietit adoptoitavan koiran kokoa. Jos yrität saada tanskandoggia Mini Cooperiin, saatat huomata pian olevasi vaikeuksissa. Haluat varmistaa, että koirasi on turvassa ja sillä on hyvät oltavat, jos lähdette matkalle, vaikka kyseessä olisikin vain matka eläinlääkärille.

Jos etsit koiraa, jonka viereen käpertyä nukkuessasi, sinun on myös mietittävä, kuinka suuresta osasta vuodettasi olet valmis luopumaan. Vaikka pienemmillä koirilla onkin usein taipumus vallata sängystä kokoaan suurempi tila, se ei ole vielä mitään suurempiin rotuihin verrattuna. Siinä tapauksessa saatat huomata, ettet tarvitsekaan enää peittoja, koska karvainen kaverisi lämmittää.

Mitä sitten päätätkin, on tärkeä varmistaa koiran sopiva koko, jotta kaikilla on mukavaa uudessa ympäristössä. Kun tiedät etukäteen, minkä kokoisen koiran saat, olit sitten ottamassa pennun tai aikuisen koiran, voit hankkia etukäteen sopivat tarvikkeet. Koko on yksi tärkeimmistä seikoista, jotka sinun on huomioitava, ennen kuin adoptoit uuden ikuisen ystäväsi. Loppujen lopuksi haluat tietysti tarjota onnellisen ja terveen elämän itsellesi ja hauvallesi.

Tietoja kirjoittajasta

Katie Finlay

Katie Finlay

Katie Finlay on Los Angelesissa, Kaliforniassa asuva koirankouluttaja ja kirjoittaja. Hän on työskennellyt koirien ja koiranomistajien kanssa niin henkilökohtaisesti kuin artikkeleja kirjoittamallakin yli kuusi vuotta.

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Adult Dog Food with Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Chicken™ (kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti tutkittuja antioksidantteja, vähärasvaista proteiinia ja omega-3-rasvahappoja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Dog Food with Chicken

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini Chicken on erityisesti tarkoitettu tukemaan aktiivista liikkuvuutta ja nivelten terveyttä koirilla, jotka pitävät pienemmistä ruokanappuloista. Sisältää omega-3-rasvahappoja ja kliinisesti todistettuja antioksidantteja.