Näin valitset parhaat lelut koirallesi

Published by
Min. lukemista

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Koirat rakastavat leikkimistä. Leikkiminen on yksi tärkeimmistä koiran ja omistajan välistä suhdetta parantavista asioista, joihin kannattaa tosissaan panostaa. Lelut ovat tärkeitä koiran hyvinvoinnille, leikkipä se sitten yksin tai sinun kanssasi. Kuinka sitten valita parhaat lelut?

Ikä

Vaikka koira ei samalla tavalla kypsy kuin ihminen, kannattaa koiran ikä silti pitää mielessä. Kolmiviikkoisella pennulla on vielä vauvahampaat, joten pehmeästä kumista tai kankaasta tehdyt lelut sopivat hänelle parhaiten. Kolmesta yhdeksään kuinen pentu tekee hampaita, joten tuolloin on parasta välttää kovasta kumista tehtyjä leluja ja varastoida kaikki tärkeä joutumasta pennun hampaisiin. Varaa useita koiralle tarkoitettuja leluja, niin säästyt mielipahalta jotka koiran järsimät lempitossut aiheuttavat.

Kun hampaiden puhkeamisvaihe on ohitettu, koirasi on tarpeeksi vahva pureskelemaan kovemmastakin kumista tehtyjä leluja, sekä retuuttamaan köysileluja. Seitsemän ikävuoden tienoilla, ikääntyvän koiran leukojen ja hampaiden vahvuus alkaa heiketä, eikä se jaksa pureskella samalla tavalla kuin nuorempana. Pehmeämmät purulelut ovat kuitenkin edelleen tärkeitä ja kannustavat koiraa pysymään virkeänä. Onneksi myös ikääntyville koirille on tarjolla vaikka minkälaisia leluja, jotka sopivat sen koolle ja pureskelutottumuksille.

Koko ja materiaali

Pienestä koostaan huolimatta, esimerkiksi yorkshirenterrierin puruvoima on yhtä kova kuin suurella saksanpaimenkoiralla. Tästä syystä myös koiran rotu tulee ottaa huomioon. Liian pehmeä lelu saattaa hajota liian helposti ja aiheuttaa koiralle vaaratilanteen. Rikkoutuneen lelun palanen tai lelusta lähtenyt täyte voi päätyä eläimen kurkkuun tai jopa aiheuttaa tukoksen suolistossa. Tästä syystä rikkinäinen lelu kannattaa hävittää ja hankkia uusi.

Lelun oikea koko on tärkeä juuri siksi, että liian pieni lelu on helppo nielaista. Hyvä sääntö on, ettei lelu saa mahtua koiran takahampaiden väliin. Tällöin lelu on liian pieni.

Ajan myötä koirasi kyllä osoittaa minkälaisista leluista se tykkää eniten, mutta viime kädessä se olet sinä, joka päätät millä koirasi leikkii.

Erilaiset leluvaihtoehdot

Tutustuessasi näihin lelutyyppeihin, tulet huomaamaan kuinka paljon erilaisia leluja oikein onkaan. Tärkeintä parhaan lelun valinnassa on kuitenkin pitää oman lemmikin tarpeet mielessä.

Pallot

On kumipalloja, tennispalloja, pehmeitä neulepintaisia palloja, vinkupalloja, vaahtomuovipalloja ja muita. Kaikki pomppivat eri tavalla. Jotkut kelluvat, toiset loistavat pimeässä. Tämä klassinen leluvaihtoehto auttaa pitämäään koirasi aktiivisena. Kun löydät koirallesi sopivan kokoisen pallon, kiinnitä huomiota sen materiaaliin, ettei se päätyisi pureksittavaksi pieniksi palasiksi. Pallot myös rohkaisevat omistajaa ja lemmikkiä ryhtymään yhteiseen leikkiin, joka on omiaan vahvistamaan lemmikin ja omistajan välistä sidettä.

Köysilelut

Suurin osa koirista nauttii veto- ja noutoleikeistä omistajan kanssa. Jotkut varoittavat näiden leikkien lisäävän koirien agressioita, mutta tästä ei kuitenkaan ole vaaraa jos koirasi on hyvin koulutettu.Tärkeintä köysileluissa on huolehtia ettei koira revi niitä palasiksi. Köysilelut ovat tehty yleensä kankaasta, narusta, köydestä tai nahasta, joten sitä ei ole tarkoitettu syötäväksi. Pitää myös muistaa, ettei leikkiessä käytä liikaa voimaa vetäessään köysilelua koiran suusta. Liiallinen voimankäyttö saattaa aiheuttaa vahinkoja lemmikin suussa, leuoissa ja niskassa. Paras tapa on opettaa koira päästämään irti lelusta käskyillä "irti" tai "pudota" pyydettäessä.

Herkut ja purulelut

Oikeastaan kaikki lelut ovat puruleluja, mutta jotkut lelut on tehty varta vasten pureskeltaviksi ja ovat siksi parhaita siihen tarkoitukseen. Purulelut ovat yleensä tehty kestävistä materialeista, kuten nylonista tai kovasta kumista. Joitain leluja pystyy itse täyttämään herkuilla koulutustarkoitukseen tai pitempiaikaisena viihdykkeenä käytettäessä. Purulelujen tulee olla tarpeeksi pehmeitä pureskeltaviksi, mutta samalla tarpeeksi kestäviä kestääkseen kovaa käsittelyä. Koiran kasvaessa on hyvä muistaa vaihtaa lelut oikean kokoisiksi. Muistathan myös käyttää vain terveellisiä herkkuja lelujen sisällä!

Pehmolelut

Pehmolelut ovat monen koiran suosikkeja, mutta samalla valitettavasti niitä kaikkein vaarallisimpia leluja. Pehmot on liiankin helppo repiä kappaleiksi, mutta toisaalta ne ovat hyvin hauskoja leluja, kunhan leikki tapahtuu valvotusti. Ne toimivat hyvin myös pennuille öisin kainalona johon käpertyä ja antamaan turvaa, mutta vain ennen kuin pentu saa hampaita. Jos koirasi rakastaa pehmoleluja, niin kannattaa tehdä sille selväksi mitkä ovat hänen omiaan ja mitkä esimerkiksi muiden perheenjäsenten, joihin ei saa koskea. Leluja, kuten myös herkkuja voi käyttää myös koulutusvälineenä. Jos huomaat että joku lelu on erityisen tärkeä lemmikillesi, voit käyttää sitä palkintona kouluttaessasi koiraa noudattamaan esimerkiksi käskyä "istu". Koiran kouluttaminen tunnistamaan omat lelunsa, on hyvin hyödyllistä. Se auttaa suojelemaan tavaroita, kuten huonekaluja ja lasten leluja pureskelulta ja muulta tuhoisalta käytökseltä. Muistathan että leluvalintaan vaikuttaa lemmikin ikä, koko ja pureskelutavat. Muista myös, että lemmikkisi kasvaa ja ikääntyy, joten päivitä leluja sen mukaan. Turvallisuus ensin ja heti sen jälkeen hauskuus!

Kirjoittaja

Katie Finlay

Katie Finlay on Los Angelesista kotoisin oleva koirankouluttaja ja kirjailija. Hän on työskennellyt koirien ja niiden omistajien kanssa, sekä kirjoittanut artikkeleita yli kuuden vuoden ajan.

Liittyvät artikkelit

Liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
 • Science Plan™ Canine Adult Sensitive Skin with Chicken

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Sensitive Skin on suunniteltu ehkäisemään ihon kuivumista, hilseilyä ja kutinaa. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>
 • Science Plan™ Puppy Healthy Development™ Mini Chicken

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Mini on suunniteltu koiranpennuille, jotka pitävät pienistä ruokanappuloista. Ruoka vahvistaa immuunijärjestelmää ja edistää liikkuvuutta. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja DHA:ta.