Sijaiskodin tarjoaminen koiranpennulle: käytännön opas

Julkaisija
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Barbara Shannon on toiminut rescue-järjestöjen koirien sijaisvanhempana useita vuosia, ja hän rakastuu niistä jokaiseen. Hänen suosikkejaan ovat kuitenkin rämäpäiset koiranpennut.

”Pentujen kasvatus voi olla työlästä, mutta on palkitsevaa nähdä niiden kasvavan ja kehittyvän omiksi persoonikseen”, sanoo Shannon, joka asuu Eriessä Pennsylvaniassa. ”Ne vaativat paljon aikaa ja rakkautta, mutta se on parasta kaikessa.”

Jos tarjoat sijaiskotia ensimmäistä kertaa ja mietit, sopisiko pentu sinulle, kannattaa muistaa, että kokemus on haastavuudestaan huolimatta hyvin palkitseva.

Small brown and white puppy laying on a lap.

Miksi sijaiskoteja käytetään?

Vapaaehtoisten rekrytointi koirien sijaiskodeiksi niiden adoptioon asti auttaa löytöeläintaloja monella tavalla. Joillakin eläinsuojeluyhdistyksillä ei ole fyysistä rakennusta koirille, kun taas toisilla ei ole riittävästi tilaa kaikille kotia tarvitseville eläimille. Sijaiskotijärjestely hyödyttää koiria auttamalla niitä tottumaan perhe-elämään ensimmäistä kertaa tai välttymään muiden eläinten kanssa asumisesta aiheutuvalta stressiltä.

Yhdysvalloissa Pennsylvanian Eriessä toimiva The Humane Society of Northwest Pennsylvania on yksi järjestöistä, jonka pennuille Shannon on toiminut sijaiskotina. Järjestön johtaja Nicole Bawol kertoo, että järjestö sijoittaa sijaiskoteihin ensisijaisesti tiineet ja hyvin nuoret eläimet.

”Löytöeläintalo voi olla meluisa ja stressaava ympäristö”, Bawol sanoo. ”Koiria tulee ja menee jatkuvasti, mistä aiheutuu myös sairauksien vaara, ja pennut – kuten ihmisvauvatkin – ovat alttiimpia sairastumaan niihin.”

Bawolin mukaan toinen syy pentujen priorisointiin on sosialisaation tärkeys. Löytökotiin saapui juuri esimerkiksi pentuja, jotka oli pelastettu kodista eläinrääkkäystutkinnan yhteydessä. Nelikuiset koirat eivät olleet sosiaalistuneet riittävästi ja niiden käyttäytymisessä oli aggressiivisia piirteitä, mutta ne muuttuivat päästyään turvalliseen paikkaan, hän kertoo.

”Sellaisissa tilanteissa todella näkee sijaiskotien voiman – ujokin lemmikki voi alkaa kukoistaa oltuaan muutaman viikon kotiympäristössä”, hän sanoo.

Mitä odottaa, kun otat sijaiseläimen

Jos haluat oppia toimimaan koiranpennun sijaisvanhempana, kokemus koiranomistamisesta auttaa. Lisäksi tarvitaan valmius siivota sotkuja ja tietoa yleisimmistä terveysongelmista, joita pitää silmällä. Varaudu käyttämään osa päivästäsi ruokkimiseen, ulkoilutukseen ja leikkimiseen ja varaa enemmän aikaa kuin mahdolliselle omalle koiralle siltä varalta, että tilapäinen pentu tarvitsee enemmän apua käyttäytymis- tai terveysongelmien vuoksi.

Pentujen hoitaminen – etenkin jos niillä on ollut vaikea tausta – voi viedä paljon aikaa. Shannon on jo eläkkeellä, joten hän voi olla kotona hoitokoiriensa luona suurimman osan päivästä. Hän otti vastikään hoiviinsa emokoiran, jolla oli kaksi kaksiviikkoista pentua.

”Ne olivat terveitä, joten työni oli pääasiassa auttaa emoa kaksi ensimmäistä viikkoa kaikessa mahdollisessa”, hän sanoo. Kun pennut kasvoivat ja tulivat itsenäisemmiksi, talosta piti tehdä pentuturvallinen.

”Pennut kalvavat kaikkea”, hän sanoo. ”On siis tärkeää varmistaa niille turvallinen ympäristö.”

Oltuaan Shannonin luona seitsemän viikkoa pennut palasivat löytöeläintaloon, jossa ne löysivät sosiaalisen median avulla perheet jo muutamassa tunnissa.

”Meillä ei ole yleensä vaikeuksia saada adoptoitua pentuja lähes välittömästi, etenkään pienirotuisia”, Bawol kertoo.

Sijaiskodin tarjoamisen kustannukset

Monet löytöeläintalot antavat avustusta sijaisperheille. Ne saattavat esimerkiksi maksaa mahdollisista eläinlääkärikäynneistä. Muut löytöeläintalot antavat enemmänkin. Esimerkiksi Erien löytöeläintalo, jossa Bawol ja Shannon työskentelevät, antaa kaiken ruoasta ja talutushihnoista leluihin ja peteihin.

Koiranpentujen sijaisvanhempana sinun tulisi varautua vähintäänkin seuraaviin:

 • Pyykkiä kertyy: petivaatteet tulisi vaihtaa ja pestä kerran päivässä, jos sinulla on emo ja pentuja, Shannon sanoo.
 • Tarvitaan paljon aikaa ja työtä: Terveetkin pennut voivat vaatia tunteja aikaa ja huomiota. Joskus pentueessa on erityistä huomiota, esimerkiksi yksi tai useampi pulloruokintaa vaativa pentu, mikä voi tehdä hoidosta vielä vaativampaa, Bawol sanoo.
 • Tarvitaan turvallisia tiloja: Pentujen kasvaessa ja muuttuessa uhkarohkeammiksi ne pitää voida sulkea omaan tilaansa turvallisuussyistä, kun olet poissa tai hoidat muita kodin askareita. Tämä suljettu tila voi olla erillinen ”pentuhuone”, jossa on turvaportti oven edessä, tai jonkinlainen suuri koiran leikkikehä.

Mikä on kuitenkin tärkeintä?

”Tarvitset paljon rakkautta ja aikaa, jotta voit tarjota sijaiskodin pennulle tai aikuiselle koiralle”, Shannon sanoo.

Small brown and white puppy laying on a lap.

Vaatimukset sijaiskodin tarjoajalle

Eri löytöeläintaloilla ja rescue-järjestöillä on erilaiset käytännöt sijaisperheiden hyväksymiseen, mutta useimmat vaativat paperitöitä ja tekevät jonkinlaisen taustatarkastuksen. Joillakin on myös enemmän vaatimuksia.

Esimerkiksi The Humane Society of Northwestern Pennsylvania vaatii hakijoita täyttämään lomakkeita sekä läpäisemään taustatarkastuksen, haastatteluprosessin ja kotikäynnin ennen hyväksyntää.

”Joidenkin mielestä olemme turhan tiukkoja, koska kyseessä on vapaaehtoistyö, mutta olemme vastuussa näiden lemmikkien hyvinvoinnista, ja otamme vastuumme vakavasti”, Bawol sanoo.

Shannonille pentujen sijaisvanhempana toimiminen on kaiken ajan ja vaivan arvoista – etenkin, kun hän kuulee koirien päässeen uuteen kotiin.

”Hyvästien jättäminen on tietysti aina haikeaa”, hän sanoo. ”Yritän muistuttaa itseäni, että olen vain yksi askel matkalla niiden loppuelämän kotiin.”

Jos olet kiinnostunut sijaiskodin tarjoamisesta koiranpennuille tai koirille, joilla on erityistarpeita, kysy lisää paikalliselta eläinsuojeluyhdistykseltä. Sijoituksen kesto vaihtelee koirien tarpeiden mukaan, ja voi kestää useita kuukausia, ennen kuin jokin koira tarvitsee sijaiskotia, joten ole aina valmiina. Sijaiskodin tarjoaminen koiralle voi tuoda sanoinkuvaamatonta iloa, ja pääset seuraamaan pentujen kasvamista kuin ne olisivat omia koiriasi.

Tietoja kirjoittajasta

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy on freelance-kirjoittaja ja lemmikinomistaja, joka asuu Eriessä Pennsylvaniassa. Hänellä on goldendoodle nimeltä Maddie.

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Puppy Food with Lamb and Rice

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Lamb & Rice (lammas ja riisi) on suunniteltu vahvistamaan koiranpennun immuunijärjestelmää ja ylläpitämään ruuansulatuskanavan terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen määrän omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.<BR><BR><B>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Puppy Food with Chicken

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken (kana) on suunniteltu tukemaan suurten rotujen pentujen luuston kehitystä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen mineraalitason.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Puppy Food Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Savoyry Chicken on suunniteltu vahvistamaan koiranpennun immuunijärjestelmää ja ylläpitämään ruuansulatuskanavan terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen määrän omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.<BR><BR><B>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Puppy with Chicken -koiranruoka

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Chicken (kana) on suunniteltu edistämään koiranpennun liikkuvuutta ja vahvistamaan immuunijärjestelmää. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja kalaöljystä saatavaa DHA:ta.