Kääpiörotuiset koirat: Hyödyllistä tietoa

min luku

Pieni tumma terrieri, jolla on pitkä parta, istuu nuoren pojan sängyllä. Koiralla on suuret tummat silmät ja sininen kaulapanta

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Näyttää siltä, että pienet koirat ovat olleet suosikkiseuralaisiamme jo hyvin kauan, sillä pienistä koirista on löydetty jäänteitä jopa 12 000 vuoden takaa. Viime vuosisatoina pientä koiraa, jota ei tarvittu metsästyskoiraksi, pidettiin statussymbolina, joka erotti varakkaat työväenluokasta. Viktoriaanisena aikana näiden pienten koirien kääpiöversiot tulivat suosituiksi, ja niitä pidettiin monien viktoriaanisten naisten keskuudessa lähes muotiasusteena.

Pienet koirat syntyivät yksinkertaisesti jalostamalla pienempiä keskikokoisia koiria keskenään. Kun näin tehdään useiden sukupolvien ajan, saadaan pieni koira. Kun sitten otetaan pienistä koirista pienemmät ja jalostetaan ne keskenään, saadaan nykyiset kääpiökoirat. Valitettavasti ihmiset ovat vieneet tämän "teacup"-mallin äärimmilleen, joten nämä koirat voivat olla hyvin hauraita ja sairaita, ja niiden kasvattamista olisi ehdottomasti vältettävä.

Mitä kääpiörodut ovat ja ovatko ne erilaisia?

Kääpiöroduiksi luettavat rodut vaihtelevat hieman maittain, mutta yleisesti ottaen kyseessä ovat esimerkiksi maltankoira, mopsi, chihuahua, pomeranialainen, papillon, yorkshirenterrieri, shih tzu, cavalier ja niin edelleen. Niitä saatetaan kutsua yleisemmin sylikoiriksi.

Kääpiörodut eroavat fyysisesti suuremmista roduista erityisesti ravitsemuksellisten tarpeidensa osalta. Niiden aineenvaihdunta on nopeampi niiden pienen koon vuoksi, joten ne tarvitsevat enemmän kaloreita painokiloa kohti, ja pienen suunsa vuoksi ne tarvitsevat erikokoisia ruokia ja leluja. Kääpiörodut tuntevat myös kylmyyttä enemmän kuin isommat koirat, koska niiden vartalon pinta-ala on suurempi niiden kokoon nähden. Mitä pienempi koira on, sitä hauraampi ja haavoittuvaisempi se voi olla loukkaantumisille, esimerkiksi putoamiselle tai sen päälle astumiselle.

Koska ne on valittu seurakoiriksi, jotkin kääpiörodut ovat yleensä hyvin kiintyneitä omistajiinsa. Toisaalta jotkut niistä on alun perin kasvatettu havaitsemaan tunkeilijat ja herättämään isommat vahtikoirat. Tästä syystä jotkut rodut voivat olla hieman vastahakoisia vieraita kohtaan ja haukkua paljon enemmän kuin jotkut omistajat haluaisivat.

Toinen seuraus siitä, että koirat on kasvatettu olemaan ihmisten parhaita ystäviä, on se, että joillakin kääpiökoirilla voi olla suuria ongelmia eroahdistuksen kanssa. Ihannetapauksessa yhtäkään koiraa ei pitäisi jättää yksin pitkiksi ajoiksi, mutta erityisesti kääpiörodut saattavat kärsiä lyhyistäkin erilläänolojaksoista.

Pienten koirien oireyhtymää käsittelevässä artikkelissamme tarkastelemme myös muita syitä, joiden vuoksi pienet rodut ja kääpiörodut voivat poiketa isommista koirista sekä henkisesti että fyysisesti. Pienien koirien annetaan yleensä tehdä enemmän asioita, joita isompi koira ei saisi tehdä, kuten esimerkiksi hyppiä ihmisten päälle tai räyhätä. Omistajat saattavat nostaa ne syliinsä toisen koiran lähestyessä, mikä voi vahvistaa niiden pelkoa muita koiria kohtaan tai aiheuttaa aggressiota. Pienille koirille maailma voi olla hyvin pelottava. Ihmiset ja muut eläimet, jopa kissat, voivat vaikuttaa suurilta ja pelottavilta. Jos kääpiökoiria ei ole sosiaalistettu ja totutettu nuoresta pitäen, ne kokevat helposti enemmän stressiä kuin suuremmat rodut.

Sopiiko kääpiörotuinen koira sinulle?

Kaikilla koiraroduilla on hyvät ja huonot puolensa. Tuhansien vuosien valinta tiettyjen ominaisuuksien osalta on juurruttanut rotuihin tiettyjä käyttäytymismalleja. Jos haluat pienen, uskollisen kumppanin ja sinulla on paljon aikaa kotona tai jos koira ovat tervetulleita työpaikallesi, kääpiökoira voi olla hyvä valinta. Jos kuitenkin pidät pitkistä kävelylenkeistä, ota huomioon, että useimmat kääpiökoirat eivät jaksa fyysisesti. Tee aina taustatutkimusta valitessasi sopivaa koirarotua, sillä et välttämättä halua koiraa, joka haukkuu koko ajan! Kaikki koirat vaativat aikaa, energiaa ja paljon rahaa, ja ne ovat valtava sitoumus. Pienemmillä roduilla on taipumus elää pidempään, joten kyseessä voi hyvinkin olla 16 vuoden suhde, johon ei kannata ryhtyä kevyin perustein. Toisaalta, jos olet varma, että kääpiörotu sopii sinulle ja pystyt huolehtimaan sen kaikista tarpeista, sinulla on hyvät mahdollisuudet loistavaan ja pitkään kumppanuuteen.

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA