Voivatko koirat syödä manteleita?

Published by
min read

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Voivatko koirat syödä mantelivoita ja muita mantelipohjaisia herkkuja? Mantelit sisältävät niin paljon ravintoa, että niitä pidetään ihmisten superruokana - mutta päteekö sama myös koirille? Ennen kuin heität koirallesi mantelin herkuksi, lue lisää ja lue tärkeitä faktoja koirista ja manteleista.

Voivatko koirat syödä manteleita?

Golden hybrid dog standing on hindlegs looking up toward kitchen countertop.

Mantelia ei pidetä turvallisena ruokana koirille. Vaikka mantelit eivät ole varsinaisesti myrkyllisiä koirille, kuten makadamiat ja muut pähkinälajikkeet, ne aiheuttavat useita riskejä koiran terveydelle, kertoo American Kennel Club (AKC). Seuraavassa kerrotaan, miten manteleiden syöminen voi mahdollisesti vaikuttaa koiraasi:

  • Ruoansulatuskanavan häiriöt: Koirat eivät pysty sulattamaan manteleita kunnolla. Yhden tai kahden nauttiminen ei välttämättä aiheuta ongelmia, mutta liian moni voi aiheuttaa oksentelua, ripulia, kaasuja, velttoutta ja ruokahaluttomuutta.
  • Haimatulehdus: Mantelit sisältävät runsaasti rasvaa. Vaikka satunnaisella mantelilla ei todennäköisesti ole suurta vaikutusta koiraasi, liian suuri määrä voi lisätä painoa ja aiheuttaa koiran haiman tulehduksen, mikä on vakava tila, joka voi vaikuttaa vakavasti koiran terveyteen, sanoo AKC.

  • Lisäriskit maustettujen manteleiden kanssa: Ihmisravinnoksi valmistetuissa manteleissa käytetyllä suolalla ja muilla mausteilla voi olla haitallisia vaikutuksia koiran terveyteen. Esimerkiksi valkosipuli ja sipulijauhe ovat molemmat myrkyllisiä koirille.

Voivatko koirat syödä manteleita muissa muodoissa? Tietyt jalostetut mantelituotteet, kuten mantelijauho, joka on hienoksi jauhettua mantelia, ja manteliproteiinijauhe sisältävät suurimman osan samoista riskeistä kuin kokonaiset mantelit. Muut mantelipohjaiset herkut, kuten mantelikuori, myslipatukat ja manteleita sisältävät leivonnaiset, saattavat myös sisältää koirille myrkyllisiä ainesosia, kuten suklaata, rusinoita tai keinotekoisia makeutusaineita. Mutta entä muuntyyppiset mantelituotteet, kuten mantelivoi tai mantelimaito?

Voivatko koirat syödä mantelivoita?

Organic Factsin mukaan manteleiden jalostaminen mantelivoiksi lisää ravintoaineiden biologista hyötyosuutta ja helpottaa koirien ruoansulatusta. Tämä tarkoittaa, että on epätodennäköisempää, että koiraa ruokittaessa mantelivoita tulee vastaan ruoansulatuskanavan ongelmia. Muita riskitekijöitä on kuitenkin edelleen olemassa. Liika mantelivoi, kuten monet muutkin ihmisruoat, voi silti johtaa haimatulehdukseen. Monet mantelivoista sisältävät myös suolaa ja keinotekoisia makeutusaineita, kuten ksylitolia, joka on myrkyllistä koirille. Jos koirasi vahingossa nielaisee mantelivoita, se ei todennäköisesti ole vaarassa. Parempi herkku voisi olla antaa koirallesi luonnollista maapähkinävoita, jota pidetään turvallisena ja terveellisenä koirille maltillisesti. On kuitenkin syytä mainita, että luonnollinen maapähkinävoi sisältää runsaasti rasvaa ja siihen liittyy omat terveysriskinsä, joten kysy aina eläinlääkäriltäsi, ennen kuin syötät ruokaa, jota ei ole suunniteltu erityisesti koirille. Tee se aina kohtuudella, sillä herkkujen osuus päivittäisestä kalorimäärästä ei saisi koskaan olla yli kymmenen prosenttia.

Voivatko koirat juoda mantelimaitoa?

Mantelimaito on manteleiden jalostuksen sivutuote, ja mantelimaitokupissa oleva mantelipitoisuus on erittäin laimea, Dog Health Coach sanoo. Kuten mantelivoin kohdalla, mantelimaito ei todennäköisesti häiritse koiran ruoansulatuskanavaa, joten makeuttamaton, maustamaton mantelimaito ei tee sille pahaa. Koirat eivät kuitenkaan saa mantelimaidosta mitään ravitsemuksellista hyötyä, joten annat niille vain tyhjiä kaloreita. Ja maustettu, makeutettu mantelimaito saattaa sisältää - arvasitkin - keinotekoisia makeutusaineita ja muita haitallisia ainesosia. Kaiken kaikkiaan on siis parasta välttää mantelimaidon antamista koiralle.

Mitä tehdä, jos koirasi syö manteleita

Useimmissa tapauksissa yksi tai kaksi mantelia tai laiton pala mantelivoita ei todennäköisesti vahingoita koiraasi. Jos koirasi kuitenkin syö manteleita, pidä sitä tarkasti silmällä ja soita eläinlääkärille, jos huomaat merkkejä ruoansulatuskanavan ongelmista. Jos koirasi syö enemmän kuin muutaman mantelin tai muita myrkyllisiä ainesosia sisältävän mantelituotteen, mukaan lukien muita pähkinöitä, ota heti yhteyttä eläinlääkäriin tai lemmikkieläinmyrkytystietokeskukseen selvittääksesi, miten pentuasi voidaan auttaa.

Jos sinulla on epäilyksiä tai huolia koirasi terveydestä sen jälkeen, kun se on syönyt manteleita, on aina parasta soittaa eläinlääkärille.

Tietoja kirjoittajasta

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus on lemmikkieläinten ystävä ja freelance-kirjailija, jonka töitä julkaistaan muun muassa AKC.orgissa, Care.comissa ja Daily Puppyssa. Hän on myös kirjailija, joka asuu Ozarksissa miehensä ja heidän nelijalkaisten huollettaviensa kanssa, jossa hän nauttii peurojen, villien kalkkunoiden ja satunnaisten kulkulehmien vaeltelusta takapihallaan juodessaan aamukahviaan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet