Koiran ravitsemukselliset tarpeet pennusta seniorivuosiin

Julkaisija
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Koiraasi hankkiessasi käytit aikaa tutkimalla ja keskustelemalla eläinlääkärin kanssa sen ravitsemuksellisista tarpeista. Tiedät varmasti, ettei sinun tule antaa lemmikillesi ruoantähteitä, mutta tiedätkö, että koirasi ikääntyessä sen ravitsemukselliset tarpeet muuttuvat? Sopiva koiranruoka muuttuu koirasi elämänvaiheiden myötä ja on tärkeää ymmärtää, mitä karvainen perheenjäsenesi tarvitsee pennusta vanhuuteen.

Mitkä ovat koiran ravitsemukselliset vaatimukset?

Ravintoaineet ovat aineita, joita saadaan ravinnosta ja käytetään energianlähteenä. Koirat rakastavat leikkiä omistajiensa kanssa ja ne tarvitsevat siihen energiaa! Ravintoaineet ovat välttämättömiä eläimen kasvulle, ja ne pitävät koirasi terveyden kunnossa. Aivan kuten autosi tarvitsee bensiiniä (ja muita huoltotoimenpiteitä) toimiakseen, myös koirasi tarvitsee ruokaa pitääkseen itsensä liikkeessä.

Koirasi tarvitsee saada ruokavaliostaan erilaisia ravintoaineita: proteiineja, rasvoja, hiilihydraatteja, vitamiineja, kivennäisaineita ja vettä. Kun valitset tasapainoisen, näitä ravintoaineita sisältävän ruoan, se auttaa nuoria koiria kasvamaan ja vanhempia koiria pysymään terveinä.

Vastasyntyneet pennut

Vastasyntyneiden koirien ravinto tulee kokonaisuudessaan emon maidosta ensimmäisten viikkojen ajan. Jos emo on kuitenkin sairas tai koirat ovat jääneet orvoiksi, nuorille pennuille on annettava maidonkorviketta. Eläinlääkärisi neuvoo sinua valitsemaan korvikkeen ja miten ruokkia vastasyntyneet pennut, jotka eivät saa maitoa emältään.

Lopulta ne alkavat vieroittautua äidinmaidosta tai korvikkeesta ja alkavat sulattaa kiinteitä ruokia. Vieroitusprosessin aloittamiseksi irrota emo ensin lyhyiksi ajoiksi pentueestaan. Kun emo on poissa, tutustuta pennut lautasella olevaan pennunruokaan. Pidä pentue vähitellen pidemmän aikaa alttiina omalle ruoalleen ja ole rohkaiseva, mutta älä pakota niitä syömään ruokaa.

Nuoret pennut

Kun pennut on vieroitettu, ne saavat kaiken ravintonsa koiranruoasta, joten muista valita ruokaa, joka on paitsi maukasta myös terveellistä. Pennut tarvitsevat ja kuluttavat paljon energiaa, joten nuorten koirien ravitsemusvaatimuksiin kuuluu runsas proteiinin määrä terveen kasvun tukemiseksi. Lisäksi pennut saattavat aluksi tarvita kolmesta neljään pienempää ateriaa päivässä, minkä jälkeen ne voidaan hitaasti siirtää kahteen suurempaan ateriaan päivässä. Keskustele eläinlääkärisi kanssa pennullesi sopivasta ruokintaohjelmasta varmistaaksesi, että se saa riittävästi ravintoa päivittäin.

Pennut saattavat aluksi leikkiä ruoalla. Vaikka syöminen voi alkaa leikkinä, nuoret koirat nauttivat ruoan mausta ja pureskelun tuntemuksista. Kuivaa ruokaa voi kostuttaa hieman, jotta koirasi on helpompi pureskella.

Jackrussellinterrierin pentu syömässä hopeisesta koiranruokakulhosta.

Aikuiset koirat

Useimmat koirat saavuttavat aikuisvaiheen noin ensimmäisen ikävuotensa aikana, joten on tärkeää siirtyä aikuisten koirien ruokaan tässä vaiheessa. Aikuisen koiran ruoka perustuu kokoon ja aktiivisuustasoon. Jos pohdit kuinka paljon sinun pitäisi ruokkia koiraasi, on parasta kysyä eläinlääkäriltäsi neuvoa, mutta älä koskaan ruoki karvaista ystävääsi liikaa. Tässä elämänvaiheessa koirat tarvitsevat ravintoa terveytensä ylläpitoa varten. Erittäin aktiivisella koiralla on siis erilaiset ravitsemukselliset tarpeet kuin vähemmän aktiivisella sylikoiralla. Lisäksi suuri koirarotu tarvitsee enemmän ruokaa kuin pieni rotu.  Kun olet valinnut koirallesi parhaiten sopivan ruokatyypin, muista, että ulkoiset tekijät, kuten lämpötila, vaikuttavat koirasi ruokavalioon. Äärimmäinen kuumuus ja kylmyys polttavat enemmän koiran energiaa, ja koiran on korvattava se ruokavaliollaan. Myös muutokset toiminnassa, kuten uuden liikuntaharrastuksen aloittaminen, muuttavat lemmikkisi tarvitseman ruoan määrää tai tyyppiä.

Koska aikuiset koirat eivät tarvitse kasvuunsa samoja ravintoaineita kuin pennut, paras koiranruoka aikuiselle koiralle on erityisesti aikuisten koirien tarpeisiin suunniteltu ruoka. Esimerkiksi Hill's Science Diet -tuotteet on suunniteltu erityisesti aktiivisen aikuisen koiran tarpeisiin. Aikuisen koiran ruokinnan jatkaminen pennunruoalla sen saavutettua täyden kokonsa voi johtaa paino-ongelmiin, sillä koiranpennunruoka sisältää yleensä runsaasti kasvuun perustuvia ravintoaineita.

Yli 7-vuotiaat koirat

Usein unohdetaan koiran kypsempi elämänvaihe, joka on tyypillisesti seitsemän ja 12 vuoden välinen aika. Vaikka koira on vielä hyvin elinvoimainen eikä sillä todennäköisesti ole ongelmia leikkiä ja liikkua kanssasi, saatat huomata, että se alkaa hieman hidastua ja että se ei jaksa enää leikkiä niin pitkään kuin ennen. Koirat eivät tässä suhteessa eroa ihmisistä. Aivan kuten me hidastumme iän myötä, niin myös koirat hidastuvat, joten on tärkeää ruokkia niitä aikuisten koirien tarpeita vastaavilla ruoka-aineilla. Koska koirasi tahti on hidastunut tässä elämänvaiheessa, se tarvitsee enemmän ravintoaineita elinten, luuston ja lihasten ylläpitoon. Tässä iässä niiden tarpeisiin suunniteltu ruoka pitää ne nuorekkaina ja aktiivisina.

Vaikka koirasi ei olisikaan vielä hidastanut vauhtia, sen elimistö tarvitsee silti elintärkeitä ravintoaineita, jotta se pysyisi nuorekkaana ja aktiivisena. Harkitse tuotteita, kuten Hill's Science Diet Mature Dog -ruokia, jotka on erityisesti suunniteltu parantamaan koirien jokapäiväistä aktiivisuutta. Oikeanlaisen ravitsemuksen valitseminen voi auttaa lisäämään aktiivisuutta, vuorovaikutusta ja liikkuvuutta koiran ikääntyessä.

Jos et ole varma, missä vaiheessa koirasi on elinkaartaan, tutustu tähän hyödylliseen lähteeseen, joka liittyy lemmikkieläinten ikääntymiseen. Voit verrata koirasi ikää ihmisen ikävuosiin sekä ymmärtää paremmin ikääntymisen merkkejä, joihin sinun on hyvä kiinnittää huomiota koiran vanhetessa.

Seniorikoirat

Koira saavuttaa seniorivuotensa yleensä noin 11 vuoden iässä, mutta se voi vaihdella koira- ja rotukohtaisesti. Isommat koirat saavuttavat seniorivuotensa yleensä nopeammin kuin pienemmät koirat, koska niiden elimistöön kohdistuu enemmän stressiä suuren kokonsa vuoksi. Koirasi ikääntyessä sen keho ja ravitsemustarpeet muuttuvat jälleen kerran. Aineenvaihdunnalliset ja immunologiset muutokset vaativat koiran ruokavalion muuttamista. Jokainen koira on erilainen, joten muista kysyä koirasi vuosittaisessa eläinlääkärin tarkastuksessa, onko se jo saavuttanut vai lähestyykö se seniorivuosiaan.

Seniorikoiran ruoka on suunniteltu siten, että se auttaa ylläpitämään koiran normaaleja elintoimintoja. Aineenvaihdunta hidastuu usein merkittävästi, joten vanhat koirat eivät tarvitse runsaasti kaloreita sisältävää ruokaa. Lisäksi Hill's valmistaa ruokia, jotka on erityisesti suunniteltu tukemaan tervettä liikkuvuutta, sillä liikkuminen voi aiheuttaa ongelmia vanhemmille koirille. Jos olet huolissasi koirasi terveydentilasta sen ikääntyessä, ota yhteyttä eläinlääkäriin, joka auttaa sinua valitsemaan parhaan koiranruoan seniorikoirasi tarpeisiin.

Erityistarpeiden huomioon ottaminen

Muista, että koiran ravitsemustarpeet voivat muuttua missä tahansa elämänvaiheessa iästä riippumatta. Jos eläinlääkäri suosittelee lemmikkisi ruokavalion muuttamista, noudata hänen ohjeitaan ja muista aina vaihtaa koirasi ruokavaliota asteittain, jotta vältät ruoansulatusongelmat.

Koiranruoan valinta kuhunkin elämänvaiheeseen sopivaksi

Muista aina pitää koiran saatavilla raikasta ja puhdasta vettä ruoan lisäksi.

Vielä yksi nopea huomautus koiran ruokinnasta. Kun rakastat koiraasi, sinun saattaa tehdä mieli hemmotella sitä herkuilla ja välipaloilla. Muista vain antaa terveellisiä koiranherkkuja, kun koulutat pentuasi. Koiraherkkujen osuus koiran ruokavaliosta ei saisi olla yli kymmenen prosenttia.

Koiran ruokinnasta päättämisen ei pitäisi olla vaikea valinta. Jos kuitenkin tarvitset apua päättäessäsi monien tarjolla olevien vaihtoehtojen välillä, rajaa ensin vaihtoehdot koirasi ikäryhmän mukaan. Kysy seuraavaksi eläinlääkäriltäsi koirasi ravitsemukseen liittyviä suosituksia. Eläinlääkäri ottaa huomioon koirasi rodun, koon ja energiankulutuksen auttaessaan sinua valinnan tekemisessä.

Tietoja kirjoittajasta

Erin Ollila

Erin Ollila

Erin Ollila uskoo sanojen voimaan ja siihen, miten viestillä voi välittää tietoa ja jopa muuttaa kohderyhmänsä käyttäytymistä. Hänen kirjoituksiaan löytyy sekä painetussa muodossa että kaikkialta Internetistä. Ota yhteyttä häneen Twitterissä @ReinventingErin tai tutustu häneen tarkemmin osoitteessa http://erinollila.com.

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet