Viljaton koiranruoka: onko se parempi valinta omalle koirallesi?

Julkaissut Kara Murphy
Min. lukemista

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Ruokakaupasta löytyy nykyään kokonaisia hyllyjä täynnä tuotteita, joita yhdistää jonkin ainesosan puute. Monet kuluttajat suosivat tällä hetkellä sokerittomia, maidottomia ja gluteenittomia erikoisruokia, koska mieltävät ne "terveellisemmäksi" ja "luonnollisemmaksi" ravinnoksi itselleen ja lemmikeilleen.

Kiinnostus terveellisempään ravintoon näkyy myös lemmikkiruokahyllyillä, eikä se sinänsä ole yllätys. Koira on loppujen lopuksi tärkeä osa perhettä ja ansaitsee samaa huolenpitoa kuin muutkin perheenjäsenet. Yksi viimeaikaisista koiranruokatrendeistä on viljattomuus, mutta toisin kuin monet uskovat, vilja-allergiat ja -yliherkkyydet ovat koirilla harvinaisia.

Pitäisikö koirien syödä viljaa? Totuus on, että koiranruokien sisältämä vilja tarjoaa koirille monenlaisia tärkeitä ja tarpeellisia ravintoaineita.

Viljaton koiranruoka ei siis ole välttämättä parempi valinta koirallesi. Tässä muutamia koiranruoassa usein käytettyjä viljoja ja syitä harkita niiden syöttämistä koirallesi jatkossakin.

Koiranruoissa yleisesti käytettyjä viljoja

Koiranruoan valmistusaineita tarkastellessasi voit törmätä esimerkiksi seuraaviin viljoihin:

 • Ohra
 • Maissi
 • Kaura
 • Riisi
 • Vehnä
 • Ruis
 • Durra

Monet näistä viljoista saattavat olla sinulle jo valmiiksi tuttuja, koska käytät niitä myös itse ruoanlaitossa. Muutamia näistä viljoista, kuten ohraa, on jopa kuvailtu ”superfoodeiksi”. Ohra sisältää runsaasti sekä liukenevia että liukenemattomia kuituja. Kauran tiedetään olevan hyväksi ihmisten sydänterveydelle osana terveellistä ruokavaliota ja terveitä elämäntapoja.

Tarjoavatko nämä ainesosat samoja hyötyjä myös koirille? Pitäisikö koirien syödä viljaa?

Husky with blue eyes and blue collar staring up at owner.

Maissi ja muut täysjyväviljat tarjoavat koirille tärkeitä helposti sulavia ravintoaineita, kuten energiaa, proteiinia, E-vitamiinia ja linolihappoa. Näillä ravintoaineilla on keskeinen merkitys koiran yleisterveyden kannalta. Tärkeintä on muistaa valita ruoka, joka tarjoaa koirallesi monipuolista ja tasapainotettua ravintoa. Tämä pätee riippumatta siitä, onko ruoassa viljaa vai ei.

Viljaton ei ole sama kuin hiilariton

Eläinlääkärit törmäävät usein lemmikinomistajiin, jotka luulevat viljattomien koiranruokien olevan myös vähähiilihydraattisia. Viljattomuus ja vähähiilihydraattisuus eivät kuitenkaan kulje käsi kädessä. Viljattomissa lemmikkiruoissa viljat korvataan usein esimerkiksi perunalla, bataatilla, linsseillä, kvinoalla tai herneillä. Osa viljattomista lemmikkiruoista saattaa itse asiassa sisältää yhtä paljon tai jopa enemmän hiilihydraatteja kuin viljaa sisältävät koiranruoat.

Allergiat ja vilja

Veterinary Practice News -lehti haastatteli neljää sertifioitua eläinravitsemuksen asiantuntijaa allergioista ja viljojen vaikutuksesta niihin. Eläinravitsemuksen asiantuntijat kertoivat maissin, vehnän ja soijan olevan harvoin ruoka-allergioiden syynä.

”En oikeasti tiedä, mistä tämä käsitys sai alkunsa. Se ei perustu mihinkään tutkimustietoon ja markkinoilla on erinomaisia ruokia, jotka sisältävät yhtä tai useampaa näistä ainesosista”, sanoo Cailin Heinze, American College of Veterinary Nutrition - diplomin saanut eläinravitsemuksen asiantuntija.

Kliinisten tutkimusten mukaan yleisempiä allergioita aiheuttavia raaka-aineita ovat naudanliha ja maito. Sitä paitsi vain 10 prosenttia lemmikkien allergioista johtuu ylipäätään ruoasta. Useimmat lemmikkien allergiat liittyvät ruoka-aineiden sijaan ympäristötekijöihin, kuten siitepölyyn, homeeseen tai kirppuihin. Jos epäilet koirasi kärsivän allergisesta reaktiosta, jonka syynä on joko ympäristötekijä, ruoka-aine tai näiden yhdistelmä, ota asia puheeksi eläinlääkärisi kanssa. Näin voit selvittää asiantuntijan ohjauksessa ja huolella toteutettujen ruokakokeilujen kautta lemmikkisi mahdollisen ruoka-aineallergian ja sitä aiheuttavan ainesosan.

Tasapainoinen viljaton koiranruoka koirallesi

Niissä harvinaisissa tapauksissa, joissa koiralla todetaan viljayliherkkyys, kannattaa ensin puhua eläinlääkärille, joka voi suositella erityisravintoa tai laadukasta, ravintoainesisällöltään tasapainotettua viljatonta koiranruokaa. Eläinlääkärisi voi olla suureksi avuksi oikean valinnan tekemisessä.

Miten tiedät ruokkivasi koiraasi korkealaatuisella ravinnolla?

Koirilla on omat ainutlaatuiset ravitsemukselliset tarpeensa siinä missä ihmisilläkin. Kun valitset lemmikillesi oikeaa koiranruokaa, muista puhua ensin eläinlääkärillesi ja tehdä taustatyösi kunnolla varmistaaksesi, että lopullinen valintasi on tasapainoinen ja koirasi tarpeiden mukainen.

VIITTEET:

1Eckstein, S. (n.d.). Caring for a Dog with Food Allergies. Retrieved August 1, 2019, from https://pets.webmd.com/dogs/guide/caring-for-a-dog-that-has-food-allergies#1

Contributor Bio

Kara Murphy Contributor Bio Image

Kara Murphy

Kara Murphy on freelance-toimittaja Yhdysvaltain Eriestä, Pennsylvaniasta. Hän omistaa Maddie-nimisen goldendoodle-pennun.

 

Liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Adult Dog Food with Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Chicken™ (kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti tutkittuja antioksidantteja, vähärasvaista proteiinia ja omega-3-rasvahappoja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Dog Food with Chicken

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini Chicken on erityisesti tarkoitettu tukemaan aktiivista liikkuvuutta ja nivelten terveyttä koirilla, jotka pitävät pienemmistä ruokanappuloista. Sisältää omega-3-rasvahappoja ja kliinisesti todistettuja antioksidantteja.