Makupalat ovat tärkeitä

Published by
Min. lukemista

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Jos sinulla on koira tai olet vakavasti harkinnut koiran ottamista, olet todennäköisesti kuullut tai lukenut monien asiantuntijoiden neuvoja koiran koulutuksesta joko kirjoista, lehdistä tai televisio-ohjelmista. Ammattimaiset koirankouluttajat ovat samaa mieltä siitä, että koirien makupalat ovat tehokas ja asianmukainen koulutustyökalu ja loistava tapa palkita koiran oikeanlainen käytös koiran ymmärtämällä tavalla.

Tiesitkö kuitenkaan, että nämä makupalat ovat tärkeitä myös sinun ja koirasi väliselle suhteelle? Koirat ovat sosiaalinen eläinlaji samalla lailla kuin ihmisetkin. Niin neli- kuin kaksijalkaiset ystävät voivat hyötyä makupalojen sosiaalisesta piirteestä – herkullisten ruokien jakamisesta ystävien välisen rakkauden ja välittämisen osoituksena.

Milloin ja missä makupalat tulee antaa?

Muista antaa makupaloja koirallesi myös silloin, kun tavalliset rutiinit eivät sitä edellyttäisi. Suhteen luominen lemmikkiisi voi tapahtua milloin tahansa. Koirasi pitäisi oppia, että kaikki hetket, mitkä se viettää kanssasi, ovat positiivisia. Yllätä lemmikkisi herkullisella makupalalla, kun makoilette yhdessä sohvalla tai palaat töistä kotiin! Tee näiden herkkujen antamisesta ennalta arvaamaton yllätys. Pidä huolta siitä, ettet kannusta häpeämättömään makupalojen kerjäämiseen tai anna koirallesi mahdollisesti haitallisia ihmisten ruokia.

Kouluttaessasi koiraasi anna sille makupala heti, kun se on tehnyt jotakin oikein – olitpa sitten kotona, koirapuistossa tai kaupungilla. Näissä tapauksissa palkitset koirasi oikeanlaisesta käytöksestä missä tahansa ympäristössä. Tämän tulisi olla koulutuksen tavoite. Koulutuksen kannalta parhaita ovat houkuttelevan tuoksuiset makupalat. Houkutteleva tuoksu yhdistyy positiivisesti uuteen opittavaan taitoon edesauttaen näin koulutuksen onnistumista.

Jos haluat opettaa koiraasi pitämään uudesta paikasta (kuten eläinlääkärin vastaanotosta tai uudesta kodistasi) makupalojen antaminen sekä koirasi huomioiminen ja kehuminen näissä paikoissa auttaa koiraasi tuntemaan olonsa turvalliseksi.

Harkitse tilanne tarkkaan ennen makupalan antamista, ja pidä silmällä mahdollisia koulutusansoja. Jos annat koirallesi makupalan esimerkiksi ruokapöydästä, se saattaa oppia kerjäämään herkkuja aina, kun istut aterioimaan. Aluksi sinun täytyy kiinnittää tähän paljon huomiota, mutta pian siitä tulee tapa.

Anna makupala koirallesi vain silloin, kun se on rauhallinen ja käyttäytyy toivomallasi tavalla. Jos se hyppii ympäriinsä tai haukkuu saadakseen makupalan, voit vahingossa palkita sen huonoa käyttäytymistä antamalla periksi.

Kaikki makupalat eivät ole samanveroisia

Ihmisten ruoan tai lemmikkieläinten huonolaatuisten makupalojen antaminen voi täyttää lemmikkisi vatsan epäterveellisillä rasvoilla, sokerilla, aromiaineilla tai ylimääräisellä suolalla. Kaikki nämä voivat aiheuttaa koirallesi ruoansulatusvaivoja tai vielä pahempia ongelmia. Jotkin ihmisten ruoat ovat myrkyllisiä koirille, varsinkin suklaa ja kaikki ruoat, joissa on sipulia, rusinoita tai kofeiinia.

Liian monet tai vääränlaiset makupalat voivat vaikuttaa koirasi painoon ja yleiskuntoon huomattavasti. Koirien liikalihavuus on vakava terveysongelma, jota on parasta välttää kokonaan. Liikalihavuus voi jopa lyhentää koirasi elämää tai alentaa sen elämänlaatua. Muista antaa koirallesi vain terveellisiä makupaloja, jotka eivät lihota tai vaikeuta niiden tavoitteiden saavuttamista, joita painonpudostusohjelma edellyttää.

Tässä on pieni vertailu ihmisten ruokien kanssa. Kaavio osoittaa, kuinka epäterveellisiä jotkin koirille yleisesti annetut ”makupalat” voivat olla:

15 kg painava koira (854 kcal/päivä)   Keskikokoinen aikuinen (165 cm pitkä, 2000 kcal/päivä)
28 g juustoa = 1 hampurilainen
1 keksi = 2 palloa jäätelöä
2 siivua salamia = 4 keksiä
1 puruluu = 1 suklaapatukka

Paras tapa hemmotella koiraasi ovat erityisen maukkaat herkkupalat, joista se pitää ja jotka tukevat sen yleistä terveydentilaa, koska niissä ei ole liikaa kaloreita. Aina kuin se on mahdollista, osta makupaloja, joiden valmistusaineet ovat luonnonmukaisia. Tarkista tuotteiden etiketit huolellisesti ennen ostamista. Muistathan, että kaikki makupalat eivät ole samanveroisia ja että jotkin niistä tarjoavat myös terveyshyötyjä pelkän makunautinnon lisäksi.

Valitse antamasi makupalat – ja antoaika sekä antopaikka – huolellisesti. Näin voit vahvistaa sinun ja koirasi välistä suhdetta, kouluttaa sitä käyttäytymään paremmin ja taata rakkaalle lemmikillesi paremman elinikäisen terveyden. Tämä on todellista hemmottelua.

Liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Adult Dog Food with Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Chicken™ (kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti tutkittuja antioksidantteja, vähärasvaista proteiinia ja omega-3-rasvahappoja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Dog Food with Chicken

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini Chicken on erityisesti tarkoitettu tukemaan aktiivista liikkuvuutta ja nivelten terveyttä koirilla, jotka pitävät pienemmistä ruokanappuloista. Sisältää omega-3-rasvahappoja ja kliinisesti todistettuja antioksidantteja.