Miksi koirasi tarvitsee liikuntaa

Published by
min read

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Ihmisten tavoin koiratkin kärsivät yhä useammin ylipainosta. Association for Pet Obesity Prevention -yhdistyksen arvioiden mukaan 54 prosenttia koirista on ylipainoisia. Kun koiralle kertyy painoa, se voi olla alttiimpi niveltulehdukselle tai muille terveysongelmille. Siksi koirien kuntoilu ei ole vain hauskanpitoa karvaiselle kaverillesi, vaan hauvasi fyysisestä kunnosta huolehtiminen on välttämätöntä.

Koiran kuntoilu pitää sen myös onnellisena! Jos koira pääsee päästämään höyryä säännöllisesti, se turvautuu vähemmän todennäköisesti haitalliseen huomiota hakevaan käyttäytymiseen, kuten pureskelemiseen, jatkuvaan haukkumiseen ja puremiseen. Samalla suhteestanne tulee läheisempi.

Nyt kun olet tarpeeksi motivoitunut lähtemään liikkeelle sohvan pohjalta nelijalkaisen treenikaverisi kanssa, tarkastellaan koirallesi sopivia liikuntamuotoja.

Eri tarpeet eri elämänvaiheissa

Long-haired black dashchund running in a park with all four paws in the air.

Pennulla on erilaiset liikuntatarpeet kun vanhemmalla koiralla. Pentu on kuin pieni sähikäinen, joka tuntuu jaksavan leikkiä loputtomasti noutamista, juosta ympyrää koirapuistossa tai jahdata lapsia iloisesti ympäri pihaa koko iltapäivän. Sen sijaan vanhempi koira saattaa mieluummin lähteä kävelylle aiemmin rakastamiensa juoksulenkkien sijaan. Vanhempikin koira tarvitsee silti liikuntaa. Ihmisten tapaan ikääntyneet koirat tarvitsevat liikuntaa liikkuvuuden parantamiseksi, terveen painon ja henkisen virkeyden ylläpitämiseksi. Tarkkaile ikääntynyttä koiraasi liikunnan jälkeen. Jos koirasi näyttää kärsivän nivelkivusta tai niveltulehduksesta, keskustele eläinlääkärisi kanssa siitä, miten voit lievittää sen epämukavuutta liikunnan aikana. Esimerkiksi uinnin avulla koirasi voi kuntoilla rasittamatta niveliään. Muista myös huolehtia nesteytyksestä ottamalla vettä pitkille kävelylenkeille, ja suunnittele lenkin varrelle pysähdyspaikkoja koiran väsymisen varalta. Jos huomaat koirallasi olevan vaikeuksia, pysähdy ja anna sen levätä.

Tunne koirasi tarpeet ja rajoitukset

Terveellisen liikunnan käsite vaihtelee koirarotujen ja -kokojen mukaan. Tohtori Marty Becker, ELT, kertoo, miten tarpeet ja kyvyt eroavat koirasta toiseen. Ota nämä ehdotukset huomioon, kun seuraavan kerran suuntaat ulkoilemaan koirulisi kanssa.

 • Lyhytkuonoiset koirarodut, kuten kiinanpalatsikoirat ja bulldogit, eivät kestä paljon liikuntaa. Niiden keho voi kuumentua liikaa, ja ne voivat jopa kuolla, jos ne ylirasittuvat. Niille kävely on usein parasta liikuntaa. Samoin monet lyhytkuonoiset koirat eivät perusta uimisesta.
 • Pitkäselkäiset ja lyhytjalkaiset rodut, esimerkiksi corgit ja mäyräkoirat, ovat alttiita selkävammoille. Siksi näiden rotujen kanssa ei kannata huvitella ottamalla kiinni Frisbeetä®. Toisille roduille ovat yleisiä muut vammat, joten ota huomioon koirasi fyysiset ominaisuudet, kun valitset liikuntalajia.
 • Huomioi myös, minkälaiseen liikuntaan koirasi rotu on jalostettu. Esimerkiksi noutajat on jalostettu noutamaan ja uimaan, joten ne nauttivat todennäköisesti melonnasta järvelle tai voivat uppoutua noutoleikkiin tuntikausiksi. Vinttikoirat sitä vastoin on jalostettu juoksemaan lyhyitä spurtteja. Ne rakastavat juoksemista, mutta lyhyen, intensiivisen harjoittelun jälkeen ne ovat todennäköisesti valmiita päiväunille. Paimenkoirien päämäärä on paimentaa laumaa, joten ota tämä huomioon, kun keksit hauskoja harjoituksia koirallesi.
 • Kuinka pitkä ja paksu turkki koirallasi on? Paksuturkkinen koira, kuten akita tai saksanpaimenkoira, saattaa tuskastua kesällä kuumuuteen nopeammin kuin lyhytturkkinen lajitoverinsa. Bostoninterrierit, bokserit sekä muut lyhyt- ja ohutturkkiset koirat puolestaan kestävät huonommin kylmää.

Etkö ole varma, minkätyyppinen liikunta sopii koirallesi parhaiten?  Prevention Magazine -lehti tarjoaa hyödyllisen oppaan eri koirarotujen erilaisista liikuntatarpeista.

Ruoan valinta on myös tärkeää

Aivan kuten ihmisillä, koiran ravinto voi vaikuttaa sen energisyyteen. Jos koiralla on tiettyjä liikuntakykyyn vaikuttavia terveysongelmia. Keskustele eläinlääkärisi kanssa siitä, mikä ruoka sopii koirallesi sen eri elämänvaiheissa.

Kannattaa myös varmistaa, että koirasi paino pysyy terveellisellä tasolla sen ikääntyessä. Lihavuus tai ylipaino voivat pahentaa fyysisiä ongelmia ja jopa lyhentää koiran elinikää. Jos koirasi pitää pudottaa pari kiloa, harkitse vähemmän kaloreita sisältävää ja painonhallintaan tarkoitettua ruokaa.

Vesi on myös välttämätöntä liikuttaessa. Varmista, että koirasi saa tarpeeksi nestettä liikunnan yhteydessä. Vedenpuute voi johtaa ylikuumenemiseen paljon nopeammin, mistä seuraa suurempia terveysongelmia.

Lähde liikkeelle vähitellen

Jos aloitat uuden kuntoiluohjelman koirasi kanssa, lähde liikkeelle vähitellen. Aivan kuten ihmisperheensä, koirat tarvitsevat aikaa kunnon rakentamiseen. Sinun tulisi myös neuvotella eläinlääkärisi kanssa ennen uuden harjoitusohjelman aloittamista ja selvittää, onko hänellä neuvoja aloittamiseen ja millaista ateriasuunnitelmaa koirasi tulisi noudattaa. Kiinnitä huomiota myös koirasi tuntemuksiin ja toimintaan harjoittelun aikana ja sen jälkeen. Huomioi esimerkiksi päivän lämpötila ja muista, että betoni ja asfaltti voivat olla karkeita tai polttaa koiran jalkoja.

Koiran liikunnan edut ovat välittömiä ja pitkäaikaisia. Karvainen kumppanisi on sinulle tärkeä, ja fyysisestä kunnosta huolehtiminen auttaa sitä elämään pitkän, onnellisen ja terveen elämän. Kytke siis talutushihna, ota vettä ja kakkapussi mukaan ja lähde liikkeelle!

Tietoja kirjoittajasta

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy on freelance-kirjoittaja ja lemmikinomistaja, joka asuu Eriessä Pennsylvaniassa. Hänellä on goldendoodle nimeltä Maddie.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Adult Dog Food with Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Chicken™ (kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti tutkittuja antioksidantteja, vähärasvaista proteiinia ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Dog Food with Chicken

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini Chicken on erityisesti tarkoitettu tukemaan aktiivista liikkuvuutta ja nivelten terveyttä koirilla, jotka pitävät pienemmistä ruokanappuloista. Sisältää omega-3-rasvahappoja ja kliinisesti todistettuja antioksidantteja.
  Buy Now »