6 piristävää leikkiä koirille

Published by
Min. lukemista

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Oletko huolissasi koirasi tylsistymisestä? Koirat ovat sosiaalisia ja energisiä kavereita, jotka rakastavat leikkimistä. Koira pitkästyy, jos sillä on liian vähän tekemistä. Pitkästynyt koira taas on onneton. Koiranomistajan tärkeimpiin tehtäviin kuuluu koiran aktivoiminen ja koiran kanssa leikkiminen on parhaita tapoja aktivoida koiraa sekä lisätä sen elämäniloa.

Virikkeellisen ympäristön luominen

Eläintarhoissa tiedostetaan, että eläimet tarvitsevat virikkeitä, jotka tyydyttävät niiden fyysisiä ja psykologisia tarpeita. Eläintarhat pyrkivät tähän rakentamalla eläimille lajityypillisen ja virikkeellisen ympäristön. Samoin myös koirat tarvitsevat virikkeitä kotonansa. 

The Smithsonian Conservation Biology Institute mukaan: "Virikkeistämiseen kuuluu lajityypillisen ja virikkeellisen ympäristön rakentaminen, joka koostuu erilaisista objekteista, äänistä ja hajuista. Virikkeellisen ympäristön rakentaminen eläintarhoissa on yhtä tärkeää eläinten hyvinvoinnille kuin ravinto ja eläinlääketiede, minkä vuoksi virikkeistäminen on merkittävä osa päivittäistä eläintenhoitoa eläintarhassa.

Kehitätkö koirallesi uusia virikkeitä? Leikittekö erilaisia leikkejä? Aktiivisetkin koirat voivat ikävystyä, jos päivät ovat liian rutiininomaisia. Tässä artikkelissa on listattu viisi merkkiä, joista tunnistaa ikävystyneen koiran sekä erilaisia leikkejä piristämään koiraa.

Ikävystyneen koiran merkit sekä virikettä ja viihdettä tarjoavat leikit

Lisääntynyt haukkuminen

Jos koirasi haukkuu normaalia enemmän, koirasi on luultavasti ikävystynyt. Koira voi haukkumalla hakea omistajan huomiota, vaikka koira ei varsinaisesti haukkuisi omistajalle. Haukkuminen voi olla koiralle tapa osoittaa mieltänsä.

Kouluttaminen on loistava tapa leikkiä koiran kanssa. Voit ehkä virheellisesti ajatella, ettei koirasi pidä koulutuksesta, mutta se ei ole totta. Koirat nauttivat tekemisestä ja työskentelystä. Anna koirallesi pieniä tehtäviä. Pallon noutaminen on helppo ja hyödyllinen harjoitus. Opeta ensin koirasi pysymään paikallaan. Kun koira osaa tämän, käske koiraasi pysymään paikallaan ja heitä pallo. Koiran pitää odottaa lupaasi hakea pallo. Kun koira on odottanut kiltisti, anna lupa hakea pallo (lupa voi olla "saa ottaa" tai "hae"). Kun koira on hakenut pallon, käske koiraa tuomaan pallon sinulle. Muista kehua! Harjoittele uudestaan ja uudestaan, kunnes koirasi väsyy. 

Lisääntynyt pureskelu

Ikävystyneet koirat tekevät helposti tuhoja. Jos aikaisemmin hyväkäytöksinen koira alkaa pureskelemaan sohvia tai kenkiä (tai mitä tahansa muuta), on aika tehdä jotain estääkseen huonon käytöksen, jotta siitä ei tule pysyvä ongelma.

Monet koirat rakastavat vetoleikkejä. Käytä vetoleikkeihin ainoastaan niitä leluja, joita koirasi saa muutenkin luvallisesti pureskella. Pidä lisäksi koirasi saatavilla leluja, joihin se voi purkaa tuhoamis- ja puremisvimmaansa.

Lisäksi voit käyttää ruokaa leikeissä, kunhan pidät huolen, ettet ruoki liikaa lemmikkiäsi. On monia tapoja käyttää ruokaa leikeissä. Voit ostaa aktivointipelejä, jolloin koira joutuu tekemään töitä ruoan eteen. Voit myös piilottaa nappuloita, jolloin koira joutuu käyttämään kirsuansa. 

Hännän jahtaaminen

Jack Russell terrier chases tail from an overhead view.

Onko koirasi alkanut jahtaamaan häntäänsä? Juokseeko koirasi kotona ympyrää? Tämän kaltainen käytös on merkki patoutuneesta energiasta.

Paljon energiaa omaavan koiran kohdalla paras tapa purkaa energiaa on liikunta. Pitkät kävelyt ja juokseminen ovat toimivia keinoja, mutta voit kokeilla myös Frisbee®n tai pallon heittämistä. Mikä tahansa tekeminen ja leikkiminen, jonka ansiosta koira liikkuu, on hyvä tapa purkaa koiran ylimääräistä energiaa.

Vinkuminen

Pikkulasten tapaan koirat vinkuvat halutessaan enemmän huomiota. Koiran vinkuminen saattaa ärsyttää. Vinkuminen on kuitenkin koiran keino viestiä sinulle, joten pysähdy miettimään syitä vinkumiselle. Vinkuminen on usein merkki tylsistymisestä ja huomion tarpeesta. Voit siis ehkäistä vinkumista aktivoimalla koiraa ja leikkimällä sen kanssa.

Vinkuvan koiran hyvä puoli: mikä tahansa leikki on tällöin hyvää viihdettä! Voit leikkiä koirasi kanssa piilosta. Voit halutessasi pyytää lapsia leikkiin mukaan. Yksi henkilö menee piiloon ja rohkaise koiraa etsimään hänet.

Seuraaminen

Tiedät olevasi suosittu, kun koira seuraa sinua jatkuvasti. Koirat haluavat olla omistajiensa rinnalla. Koirat ovat laumaeläimiä ja sinä olet laumanjohtaja. Jos haluat koirasi lopettavan seuraamisesi, keksi sille jotain muuta tekemistä.

Koiralle, joka on jatkuvasti kannoillasi, kannattaa kokeilla Kapteeni käskee -leikkiä. Vie koira toiselle puolelle huonetta tai pihaa ja käske koiraa pysymään paikallaan. Mene huoneen tai pihan toiselle puolelle ja anna koirallesi komentoja. Helppoa komentoja ovat esimerkiksi "istu" tai "maahan". Voit vaikeuttaa tehtävää sanomalla "tule" ja sitten "seis", koirasi pysäyttämiseksi. Muiden leikkien tapaan koira tulee palkita kehumalla, kun se tottelee annettuja komentoja. Jos koirasi ei tottele komentoja, vie koira takaisin lähtökohtaan.

Jotkin yllä kuvatuista käyttäytymisistä voivat olla myös merkkejä terveysongelmista. Jos koirasi käyttäytymisen muuttuminen huolestuttaa, ota yhteyttä eläinlääkäriisi mahdollisten terveysongelmien poissulkemiseksi.

Jos sinulla ei ole aikaa leikkiä koirasi kanssa, varmista, että koirallasi on saatavilla monia erilaisia leluja. Uusien lelujen hankkiminen ei ole aina tarpeen, vaan voit kokeilla myös piilottaa ja vaihdella leluja. Tällöin vanha lelu voi tuntua taas uudelta, kun sillä ei ole päässyt vähään aikaan leikkimään.

Helpoin tapa välttää koiran ikävystyminen on aktiviteettien keksiminen. Säännölliset ulkoilut ja leikit pitävät koirasi onnellisena, ja ne tuovat iloa myös itse omistajan elämään.

Kirjoittajan biografia

Erin Ollila

Erin Ollila

Erin Ollila on innokas lemmikkiharrastaja, joka uskoo sanojen voimaan ja tiedon jakamiseen, mikä voi johtaa muutokseen. Hänen kirjoituksiaan on luettavissa internetissä ja lehdissä. Voit seurata häntä Twitterissä @ReinventingErin tai lukea lisätietoa osoitteessa http://erinollila.com.

Liittyvät artikkelit

Liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Adult Dog Food with Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Chicken™ (kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti tutkittuja antioksidantteja, vähärasvaista proteiinia ja omega-3-rasvahappoja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Dog Food with Chicken

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini Chicken on erityisesti tarkoitettu tukemaan aktiivista liikkuvuutta ja nivelten terveyttä koirilla, jotka pitävät pienemmistä ruokanappuloista. Sisältää omega-3-rasvahappoja ja kliinisesti todistettuja antioksidantteja.